Dijital çağın yeni kurallarını mercek altına alan Vizyon 100 platformu tarafından düzenlenen Dijital CEO'lar etkinliğinde konuşan FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, dijital dönüşüm yolculuğunda her ölçekteki şirketin yeni iş modelleri oluşturmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

"BUGÜN HERKES AYNI DİLİ KONUŞABİLİYOR"

Birçok üst düzey yöneticinin katıldığı “Pandemi Sonrası Döneme Hazırlık” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, iş dünyasının ana gündem maddesi olan dijital dönüşüm yolculuğu detaylandırıldı. 

Zirvede gerçekleştiren panele konuşmacı olarak katılan FANUC Türkiye Genel Müdürü Yiğit, salgın sonrası 5 yıl ve dijital dönüşüm yolculuğuyla ilgili kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi.

Yiğit yaptığı konuşmada, dünyanın çarpıcı bir değişim sürecinden geçtiğinin altını çizerek, "Geleceğe yönelik tutarlı öngörülerde bulunabilmek ve geleceği bugünden şekillendirebilmek için mevcut süreçleri iyi analiz etmek gerekiyor. Global dünyadaki genel kabul, bu sürecin dijitalleşme kavramı üzerinden şekilleneceği yönünde. Aslında pandemi öncesinde de bu dönüşümün hayatımızda etkili olduğunu gözlemliyorduk. Son 5 yıla baktığımızda önceki dönemlerden farklı olarak bu değişim rüzgarı herkes tarafından hissedildi. Bugün herkes dijital terminolojiye hakim ve aynı dili konuşabiliyor." ifadelerini kullandı.

"KÜRESEL YARIŞA DEVAM ETMEK İÇİN ZAMANINDA YATIRIM YAPMALI"

Oyunun kurallarının yeniden yazıldığı bir paradigma değişimine şahitlik ettiklerini kaydeden Yiğit, firmaların küresel çapta rekabetçi konumlarını koruyabilmesi adına yeni teknolojiler konusunda yetkinlikler kazanması gerektiğini daha fazla hissedecekleri bir döneme girildiğine işaret etti.

Gelecek dönemde gereken yatırımları zamanında gerçekleştiremeyen şirketlerin küresel yarışın dışında kalma risklerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Yiğit, "Yakın gelecekte bütün sektörlerde tedarikçilerden başlayıp son tüketiciye kadar uzanan tüm üretim ve değer zincirinin, dijital sistemlerle entegre çalışabilen akıllı çözümlerle donatıldığını göreceğiz. Dolayısıyla her ölçekteki şirket, verimliliğini artırmak için artık yeni iş modelleri oluşturmak zorunda." açıklamasında bulundu.

"ANALİZ ETMELİ, DOĞRU KURGULAMALI VE AKSİYON ALMALIYIZ"

Yiğit, otomasyon süreçlerinin yaygın olacağı yakın gelecekte, süreci kurgulayan ve işleten akıl olarak sistemin vazgeçilmezi ve anahtarı olmayı sürdüreceklerine vurgu yapan Yiğit, önümüzdeki 5 yılda sosyal ve teknolojik donanımlara sahip olan çalışanlara duyulan ihtiyacın daha fazla artacağını söyledi.

Bu doğrultuda dijital dönüşümle beraber yetkinlikleri geliştirmeye yönelik yetenek dönüşümüne yatırım gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Yiğit, dijital sanayi yatırımlarının otomasyondan ibaret olmadığını ve dönüşümün tüm değer zincirinin içerisinde gerçekleştirildiğinin bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Yiğit sözlerini, "Endüstri 4.0, Toplum 5.0 ya da dijital devrim olarak adlandırılan bu yolculuğu sadece konuşmak veya yorumlamaktan öteye geçmeli; bu süreçleri analiz edecek, doğru kurgulayacak ve aksiyon alacak bir yapıyı bir an önce oluşturmalıyız." diyerek tamamladı.