TÜBİTAK BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) liderliğinde, milli ve özgün bulut bilişim, büyük veri ve yapay zeka uygulamaları kullanılarak geliştirilen MUHAFIZ yazılımı, testlerde yüksek başarı oranı sergiledi.

Sistemin proje tesliminden kısa bir süre sonra, Bakanlık saha personelinin kullanımına açılmasının beklendiği belirtildi.

YERLİ VE MİLLİ OLANAKLARLA GELİŞTİRİLDİ

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument Pre-Accession Assistance/IPA II) fonu ile finanse edilen ve CEdetect şeklinde kısaltılan "Gümrük Muhafazanın Tespit Kapasitesinin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Projesi" ile yapay zeka ve büyük veri teknolojilerini kullanan bir veri yönetişim aracının geliştirilerek Ticaret Bakanlığı’nın gümrük gözetim ve kontrol fonksiyonunun artırılması hedefleniyor.

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen proje çerçevesinde, ağırlık olarak mühendislerden oluşan 30’dan fazla personel görev yapıyor. Proje konsorsiyumunda HAVELSAN A.Ş. ve BYS Grup A.Ş.'de bulunuyor.

ANALİZLER VE RİSK İLİŞKİLERİNİN TESPİTİ YAPILACAK

Söz konusu yazılım ile farklı veri kaynaklarından gelen büyük veri hem yığın hem de akan veri olarak işlenerek yapay zeka algoritmaları ile analiz edilecek, elde edilen yapay zeka, makina öğrenmesi ve derin öğrenme modelleri, akan veri ile kullanılarak canlı ve gerçek zamanlıya yakın ya da ihtiyaca göre zaman performanslı çözümler sunacak.

Bu sayede insan gözüyle ortaya çıkarılamayacak sayı ve karmaşıklıktaki analizler ve risk ilişkileri, projede yapay zeka teknolojileri ile tespit edilebilecek.

KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEDE KULLANILACAK, DIŞ TİCARETİ İVMELEYECEK

Proje ile gümrük kapılarında kaçakçılık ve usulsüzlüklerle mücadelede etkinliğin artırılmasının yanında karar verme ve gümrük kontrol süreçlerinin hızlanmasıyla dış ticaretin de hız kazanması amaçlanıyor.

BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI