Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, e-Series cobot’lardaki gömülü kuvvet/tork sensörü sayesinde sürekli aynı kuvvet/tork uygulanması gereken polisaj, çapak alma ve zımparalama gibi proseslerde kalitenin arttığını söyledi. 
Söz konusu uygulamalarda e-Series cobot’ların fireyi sıfıra indirerek üretimde yüksek verimlilik sağladığını kaydeden Kandan Özgür Gök, e-Series cobot’larda kuvvet/tork sensörünün X, Y, Z eksenlerindeki kuvvet değerlerini, yine bu eksenlerin oryantasyonlardaki tork değerlerini kullanıcıların anlık 2 milisaniye çevrim zamanıyla dokunmatik el kumandası üzerinden izleyebileceklerini kaydetti. 

KOLAY PROGRAMLAMA

UR kolaboratif robotun, uzman bir programlama bilgisi gerektirmediğini söyleyen Gök, robotu ilgili geçiş noktalarına elle getirerek bu noktaları kaydedip, sadece hangi eksende ne kadar kuvvet uygulanacağının değerini girerek zor yüzeyleri kolayca programlamanın mümkün olduğunu söyledi. Kuvvet/tork sensörünün sağlayacağı en büyük avantajlardan birisinin ise robotun elle hareket ettirilerek yörüngenin öğretilebilmesi ve yörünge hızının mm/s cinsinden ayarlanabilmesi olduğunu sözlerine ekledi.