‘Otomotiv Ana ve Yan Sanayisinde Endüstri 4.0 Uygulamaları’ panelinin moderatörlüğünü Haliç Üniversitesi Dr. Üzeyir Pala üstlendi. Söz konusu panelde açıklama yapan Gökhan Akdemir “Faaliyetlerimizi üç başlık altında toplayabiliriz: Otomasyon çözümleri, yazılım çözülümleri ve donanım çözümlerimiz mevcut.” diyerek GNC Proses hakkında öncelikle kısa bir bilgi verdi. 

“ALMANYA’DA YÜZDE 15-20 VERİMLİLİK GERÇEKLEŞECEK”
“Geçtiğimiz seneye kadar TÜSİAD ile yuvarlak masa çalışmaları gerçekleştirdik. Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasında ciddi çalışmalar yaptık.” diyen Akdemir, ortaya çıkan çarpıcı tabloyu şu sözlerle ifade etti: “Yapılan çalışma 2014 yılı verilerine aittir… ABD, Almanya ve Türkiye ile kıyaslandı. Endüstri 4.0 konusunda Almanya nihai dönüşümü gerçekleştirdiğinde yüzde 15-20 verimlilik gerçekleşecek. Halbuki biz daha yolun çok başındayız. Bizler, Endüstri 4.0 konusunda en hızlı kazanımları nasıl sağlarız, diye düşünmeliyiz.” dedi.

“ALT YAPI TAMAMLAMALI”
“En ciddi kazanımları sağlamak için öncelikle otomasyon alt yapımızı tamamlamamız gerekiyor. Dikey entegrasyon, Endüstri 4.0’ın başlangıç olarak kullanılması gereken çözümlerdir. Özellikle MES yazılımlarıyla yüzde 10-25 arasında verimlilik artışı söz konusudur. Türkiye’de 10 bin işletme var. Şu an için bunlardan 500 tanesi dikey entegrasyon noktasında çözümler kullanmaktadır. Rekabette geri kalmamamız için dikey entegrasyon tamamlanmalıdır.” dedi. Artırılmış gerçeklikle ilgili Akdemir şu örneklemede bulundu: “Artırılmış gerçeklik konusunda, gerçek saha ve ekipman görüntüsü üzerinde gözlük, telefon, tablet vasıtasıyla sahadan toplanan verileri anlık gerçek zamanlı izleme ve kontrol etme fırsatı sunuyoruz. Bir bakım personelinin panoda arıza olduğunu düşünün… Baktı ve drive’de 11 no’lu hatayı gördüğünü farz edelim… Direkt artırılmış gerçeklik uygulamasıyla PLC’den gelen arıza kodunu gözlemleyebilir ve çözüm önerisine ulaşabilir. İsterse bunu manuel yani pdf dosyasına da ulaşabilir.”