Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) tarafından düzenlenen ve MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Teknolojik Dönüşümde İnsan” konulu online seminere konuk oldu ve dönüşümde insanın rolü ve önemini anlattı.

“İNSANSIZ BİR YAPININ OLAMAYACAĞI FARK EDİLDİ”

İnsanın teknoloji ve sanayiyle birlikte yaşam şekillerini değiştirdiğini, bunun da toplumların biçimlerine ve olgularına yansıdığını kaydeden Dr. Halıcı, gelişen teknolojiyle birlikte Toplum 5.0 kavramının gündeme geldiğini ifade etti.

Günümüzde yapay zeka, Endüstri 4.0, dijital dönüşüm gibi teknoloji içerikli kavramların yoğun olarak konuşulduğunu aktaran Dr. Halıcı, içerisinde insanın olmadığı bir dijital yapının başarılı olamayacağının farkına varıldığını söyledi.

“TOPLUM 5.0 AKADEMİ’Yİ NEDEN KURDUK?”

Türkiye hatta global anlamda toplumun dijitalleşmeye hazırlanması gerektiğini ifade eden Dr. Halıcı, bu doğrultuda başta sanayi olmak üzere toplumun tüm kesiminin dijital dönüşüme entegre olmasını sağlamak amacıyla ve topluma değer katma vizyonuyla Toplum 5.0 Akademi’yi kurduklarını belirtti.

Teknolojik gelişmelerin sanayileşmeyi yoğunlaştırdığını ve insan hayatını içine kattığını dile getiren Dr. Halıcı, insanın mekanikleşme endişesini, endüstrileşme ve insan ilişkisini dengede tutacak hizmeti sunarak endişeyi ortadan kaldırmayı amaçladıklarını kaydetti.

“TEKNOLOJİYİ GELİŞTİRMEK VE UYGULAMAK ZORUNDAYIZ!”

Teknolojinin sosyalleşmeyi getireceğine dikkat çeken Dr. Halıcı, insanların teknolojiyi yoğun bir biçimde kullandığı, yapacakları işleri sistemlere, otonom cihazlara ve robotlara yaptırdığı takdirde daha konforlu yaşayabileceğini ve daha sosyal bir varlık olarak hayatına devam edebileceğini dile getirdi.

“Robotlar ve yapay zeka, insanların değil insanların yaptığı işlerin yerini alacak. Böylece insanlar da daha zihinsel ve deneyime dayalı işler yapacak” diyen Dr. Halıcı, Türkiye’nin teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda uygulayan ve geliştiren tarafta olması gerektiğini savundu.

Dr. Halıcı, “Kritik bir dönemden geçiyoruz ancak geç kalmadığımızı söyleyebilirim. Çünkü her şey insanın elinde. Yeni teknolojilerin geliştirilmesi için insan gücüne ihtiyacımız var. Eğer dijital dünyaya ayak uyduramaz, entegre olamazsak dramatik bir değişim ile karşı karşıya kalabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“GELECEĞİ İYİ TASARLAMAK ELİMİZDE”

Geleceğin insanlar tarafından tasarlanacağını, ancak yapay zeka tarafından yönetileceğini ifade eden Dr. Halıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geleceği insanlar dizayn edecek, yapay zeka da adil bir şekilde yönetecek. Futbol Federasyonu kuralları belirliyor, hakemler de yönetiyor. Ancak hakemler ile yapay zeka arasındaki temel fark, hakemler insan oldukları için hata yapıyorlar, oysa yapay zekanın hata yapmayacak olmasıdır. Aynen bu örnekteki gibi olacak. Biz ne kadar iyi bir dünya dizayn edersek o kadar güzel bir dünya içerisinde yaşar ve adil yöneten bir yapay zeka olur.”