Aile şirketi olarak 1984 yılında Tükek Ailesi tarafından kurulan ve 450 metrekarelik bir atölyede duvar kağıdı üreticiliği ile başlayan Flokser, bugün Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan ve ilk 1000 ihracatçısından biri konumunda bulunuyor.

Türkiye ve komşu ülkelerin ihtiyaç duyduğu poliüretan ham madde talebini karşılamak üzere 2006 yılında kurulan Flokser Kimya ise inşaat, terlik ve taban, mobilya, otomotiv, yapıştırıcı, beyaz eşya, izolasyon sektörlerinde poliüretan, poliüre, polyester ürünleri sunuyor.

Robotik Süreç Otomasyonu uygulamasını devreye alan Flokser Kimya, sürdürdüğü dijitalleşme çalışmalarının yanı sıra robotik otomasyon yatırımı da gerçekleştirmeyi hedefliyor. 

BPM VE ERP ENTEGRASYONU YENİ TRENDLER ARASINDA BPM VE ERP ENTEGRASYONU YENİ TRENDLER ARASINDA

Flokser Kimya Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ekin Tükek, dijitalleşme ve otomasyona yönelik sorularımızı yanıtladı.

Ekin Hanım, öncelikle okuyucularımız için firmanızın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.

Flokser, 1984'te Tükek Ailesi tarafından İstanbul'da bir aile şirketi olarak kuruldu. İlk üretimine 450 metrekarelik bir atölyede duvar kağıdı üreticiliği ile başladı. Bugün ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in her yıl açıkladığı Türkiye’nin İlk 1000 ihracatçısı arasında yer alıyor. Aynı zamanda 1997 yılından beri “İSO 500” listesinde Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri...

Flokser Kimya ise Türkiye ve komşu ülkelerin ihtiyaç duyduğu poliüretan ham madde talebini karşılamak üzere 2006 yılında kuruldu. Flokser Kimya olarak inşaat, terlik ve taban, mobilya, otomotiv, yapıştırıcı, beyaz eşya, izolasyon sektörlerinde poliüretan, poliüre, polyester ürünleri sunuyoruz. Ayrıca bayi ve distribütör kanallarımız aracılığıyla Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Rusya başta olmak üzere 55’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

Flokser Kimya, katma değeri yüksek ürünlere odaklanan ve bu katma değeri hem çevresiyle hem de toplumla paylaşan yenilikçi, dinamik, genç bir şirket. Dolayısıyla Flokser Kimya olarak odaklandığımız en temel nokta Ar- Ge. Bakanlık onaylı Ar-Ge merkezimizde, araştırma ve geliştirme çalışmalarına her sene yatırım yapmaya devam ediyoruz. 

Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni üretim tesisi ile İstanbul Hadımköy’de bir lojistik merkezi yatırımımız var. Hem yeni tesisimiz hem yeni lojistik merkez binamız LEED sertifikalı olacak. İstanbul Teknopark’ta ise savunma sanayide çalışmalar yapacak olan Flokser İleri Kimya Teknolojileri şirketimizin yatırımı olacak.

Flokser Kimya olarak yapacağımız yeni yatırımlarla üretim kapasitesini artıracak, katma değerli ürünlere odaklanıp daha niş sektörlere hitap edecek, kimya alanında yurt içi ve yurt dışı pazarlarda büyüyeceğiz. 

Robot süreç otomasyonu uygulamanızın hangi amaca istinaden hayata geçirdiniz?

Robot süreç otomasyonu (RPA) uygulamamızı, çalışma arkadaşlarımızın üzerindeki operasyonel iş yüklerini almak için hayata geçirdik. Bu yazılım ile bilgisayar karşısındaki insan davranışlarını (ekranı görme, fare ve klavye kullanma) taklit ederek süreçleri otomatikleştirdik. R2D2 ismini verdiğimiz robotumuz bizlerle 7 gün 24 saat tıpkı bir çalışanımız gibi çalışmaktadır. Günlük süreçlerde üzerimizdeki iş yükünü alıp sıfır hata ile çalışmaktadır. Özellikle entegrasyon kabiliyetini kullanıp SAP S4 HANA, Qlik Raporlama ve Microsoft Teams ortamlarına devamlı bilgi alıp vermektedir.
  
R2D2 çalışanımızın;
•    Uygulamaları Çalıştırma (SAP, Teams, Qlik vb.)
•    Dosya ve Klasörleri işleyebilme
•    Veri tabanı okuma / yazma 
•    Internet sayfalarından bilgi alıp /verme
•    Web servislerini kullanabilme
•    E-Mail alıp gönderebilme
•    OCR yapabilme yetenekleri bulunmaktadır.

Günümüzde R2D2 şu an çalışanlarımızın hareketlerini taklit etmektedir. İleriki zamanlarda yapay zeka kullanarak bize çeşitli öngörülerde bulunması hedeflerimiz arasındadır.

Robotik Süreç Otomasyonu, yapay zeka destekli bir teknoloji trendi olmakla beraber Endüstri 4.0'ın en büyük bileşenlerindendir. Dijital yardımcılar hızlı öğrenir ve hemen çalışmaya başlar. Her türlü sürecinize uyum sağlar. Böylelikle işletmelerdeki personelin operasyonel iş yüklerini üzerinden alıp daha verimli işlere yönelmesini sağlar. İleriki süreçte amacımız, her çalışanımızın bir sanal asistanı olup gün içinde yapacağı know-how gerektirmeyen operasyonel işlerini bu asistana devretmektir.

Sanayinin Dijital Dönüşümü kapsamında yaptığınız yatırımlar ve çalışmalar nelerdir? IT tarafında yapılan RPA yatırımınız hakkında bilgi verir misiniz? Yatırımın getirileri neler oldu? Siz ne gibi katkılar sağladı?

Bol ödüllü SAP S4 HANA projemizden sonra, bu sene tamamen cloud bir yapıya geçip şirket içindeki sistem odamızın kapısını tamamen kapattık. Microsoft gibi global bir partner yanında Glasshouse ve FixCloud gibi yerel bulut sağlayıcılar ile de çalışıyoruz. Hem public hem de private cloud altyapımızı kurup hibrit bir yapıya geçtik.

Sistem/Altyapı ve ERP geçişlerinden sonra bu sene yoğunluğumuzu özellikle RPA tarafına verdik. RPA yazılımımıza R2D2 ismini verdik. R2D2 hayatımızı birçok alanda kolaylaştırıyor. Gümrük beyannameleri süreçlerini buna örnek verebiliriz. Yapılan bir ihracatın hem SAP sisteminde hem E-Fatura sisteminde hem de gümrük sisteminde yasal olarak kayıtları tutulması zorunluluğu vardır. Bu operasyonu bir kişinin yapması yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. R2D2 her gece saat 02.00’de bizim için çalışıp ilgili e-faturaları SAP sisteminin içine; Gümrük beyannamelerini SAP sisteminin içine alıp KDV iade raporunu oluşturmaktadır. 726 adet fatura bu şekilde sistemde işlenmiştir. R2D2 toplamda sadece 2 saatte bu çalışmayı tamamlamıştır. Eğer biz bu kayıtları manuel güncellemek istesek bir kişinin 10 bin 890 dakikalık çalışmasına eş değer olacaktı. Yani R2D2’nun yapmış olduğu çalışmanın tahmini insan gücü süresi 1 aylık çalışmaya eş değer oldu.

Ayrıca şu an R2D2;

•    Günlük satış raporlarımızı gün sonunda otomatik oluşturup üst yönetime mail atmaktadır.
•    SAP içinden verdiğimiz çek onaylarını, SAP’ye girmeden Teams içinden onay vermemizi sağlamaktadır.
•    Satış ve Bloke onay süreçlerimizi yine SAP’ye girmeden Teams üzerinden onay vermemizi sağlamaktadır.
•    Ayrıca çalışma arkadaşlarımız Microsoft Teams üzerinden R2D2 ile yazışarak günlük hava durumu, yemek listesi, çalışan bilgileri ve cari kart oluşturma gibi bilgileri almaktalar.

İleriki süreçte whatsapp üzerinden hem müşterilerimizin hem de müşteri temsilcilerimizin kullanacağı uygulamaları da (sipariş verme, sipariş takibi, hesap ekstrası görme, öneri sunma vb.) devreye almaya planımız bulunmaktadır.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1987 yılında İstanbul’da doğdum. 2009 yılında Koç Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Barcelona European University’de MBA yaptım. Yüksek lisansım sonrası, aile şirketimiz Flokser’de satın alma departmanında işe başladım. Daha sonra Ar-Ge, insan kaynakları, finans, yönetim sistemleri gibi bölümlerde çalıştıktan sonra, 2020 yılı itibari ile genel müdür olarak görev almaya başladım. Bu arada çalışırken ikinci yüksek lisansımı, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler alanında Kadir Has Üniversitesi’nde yaptım. Son olarak da İstanbul Üniversitesi’nde Kültürel Miras Bölümü’nü bitirdim. Farklı disiplinlerde eğitim almak ve farklı departmanlarda görev almak, bana bakış açımı genişletme konusunda çok yardımcı oldu. Bugün Flokser Kimya’nın genel müdürü ve yönetim kurulu başkan vekili olarak, Flokser İleri Kimya Teknolojileri’nin de yönetim kurulu başkanı olarak yaptığım tüm çalışmalarda bunun faydasını görüyorum.