Flokser Kimya, 2021 yılında otomasyon ve dijital dönüşüme odaklanmayı ve bu kapsamdaki yatırımlarına hız verme kararı aldı.

Kalite, üretim, güvenlik ve verimlilik süreçlerini uçtan uca dijital ve otomasyonla yürütmeyi hedefleyen firmanın ayrıca Tarsus OSB'de konumlanacak bir fabrika yatırım planı da bulunuyor.  

ENDÜSTRİYEL ROBOTLARI ÜRETİMİNE ENTEGRE EDECEK

Türkiye’nin bakanlık onaylı ilk özel poliüretan Ar-Ge merkezini bünyesinde barındıran firma, gelişen teknolojinin yanı sıra pandemi sürecinde dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte 2021 yılında dijitale daha fazla odaklanacak.

Hali hazırdaki üretim tesislerine üretimde sıfır duruş için farklı senaryolarla eş yaşlandırma, bakım sayacı gibi uygulamalara da yer veren şirketin gelecek dönemdeki hedefleri arasında üretim süreçlerine endüstriyel robotlar ve yazılımsal robotları entegre etmek bulunuyor. 

Tam otomasyonun yanı sıra karanlık fabrika konseptiyle çalışacak fabrika yatırımı da planlayan şirket, karanlık depolar oluşturup, drone ile depo sayımı gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

"SÜRECİ DOĞRU TASARLAMAK KİLİT ÖNEM TAŞIYOR"

Şirket, yeni yatırımla gerek yurt içinde gerekse yurt dışında farklı sektörlere yönelik yeni ürünler geliştirerek, yetkinliklerini artırmayı hedefliyor.

Flokser Kimya Genel Müdürü Ekin Tükek, dijital dönüşüm planlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Teknoloji, hızla gelişmesiyle hayatımızın büyük bir kısmında yer edinmeye başladı. Üretimden sağlığa, tarımdan ekonomiye kadar teknolojinin dokunmadığı hiçbir alan ve sektör kalmadı. Sektörün öncülerinden olarak, biz de bu doğrultuda dijital dönüşüm ve otomasyon yatırımlarımıza hız verdik. Kullandığımız sistemleri günün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak, üretimi kesintisiz sürdürecek şekilde yeniledik. Üretimde kalite, verimlilik ve güvenlik için süreci doğru tasarlamak anahtar rol oynuyor. Biz süreç tasarımında doğru çıktılar için uygun interlocklar atayıp bunları kontrol ediyoruz. Üretim, planlama, sevkiyat, ihracat, ithalat, Ar-Ge ve Ür-Ge departmanımız birbirleriyle entegre bir şekilde çalışması için ilgili teknolojileri kullanıyor, en son versiyonlarıyla güncellemeleri yapıyoruz."

“ENDÜSTRİ 4.0 İÇİN BİRÇOK PROJEYİ TEST EDİYORUZ"

Pilot ve endüstriyel ölçekte uygulamalara da imza attıklarını belirten Tükek, Sanayi 4.0 vizyonunda işletilebilen üniteler tasarlayıp faaliyete aldıklarını, yeni ve örnek uygulamalarla hatlarını verimli ve sıfır hatayla işletmek adına araştırmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

ERP programı SAP'ın yeni versiyonu SAP HANA’nın geçişini hızlandırdıklarını aktaran Tükek, Endüstri 4.0 kapsamında birçok projeyi test ettiklerini söyledi.

"AKILLI BARET PROJEMİZİN DENEME SÜRECİNDEYİZ"

Bu doğrultuda test sürecine devam ettikleri önemli projelerden bir olan akıllı baret projeleriyle ilgili bilgiler veren Tükek, "3D yazıcıdan çıkan akıllı bir baret ile ortamdaki gaz miktarlarını, kişinin anlık durumunu, gün içinde gittiği güzergahları, ihlal ve acil durumlarını takip edebiliyoruz. Böylece üretime ve güvenliğe katkı sağlıyoruz." şeklinde konuştu.