Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Finans Dünyası’nın stratejik ortaklığında düzenlenen Forum İstanbul 2023 Konferansları kapsamında online olarak gerçekleştirilen “Şimdi Endüstri 4.0 - Yarın Endüstri 5.0” konulu seminerde konuşmacı olarak yer aldı. 

Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü & Yazarı Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminere, Dr. Halıcı’nın yanı sıra Doruk ve ProManage Corp. Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, UiPath Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Cora ve DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan katıldı.

“DİJİTALLEŞME, TOPLUM 5.0 İLE ÖN PLANA ÇIKARILMALI”

Türkiye’nin Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0’a birlikte geçiş yapması mümkün olabilir mi sorusuna yanıt veren Dr. Halıcı, Türkiye sanayisinde son 20 yılda karşı karşıya kaldığı ikilemi şöyle anlattı:

“Bir yanda çalışanların ya Endüstri 4.0’a adapte olarak farklı alanlara yönelmesi ya da tamamen işsiz kalması, diğer yanda işverenlerin rekabette en önemli konu olan sürdürülebilir performans, verimlilik gibi konuları sağlamak adına otomasyonlaşma, robotlaşma ya da akıllı sistemlere ihtiyaç duyması ikilemiyle uzun yıllar karşı karşıya kaldık. Bunun sebebi de 2008’deki Dünya Krizi ile üretimin başta Çin olmak üzere Uzak Doğu’ya yönelmesiyle birlikte Avrupalıların Uzak Doğu ile rekabet edebilmek için üretimi insansız hale getirmek amacıyla Endüstri 4.0’ı öne sürmesidir. Japonya ise 2016 yılında insanı merkeze alan ve endüstrinin yanı sıra tüm alanların dijitalleştirilmesini amaçlayan Toplum 5.0 konseptini duyurdu.”

Türkiye sanayisinin dijital olgunluk seviyesinin 2.8 olduğunu, dolayısıyla fiziksel çalışmanın yoğun olduğuna işaret eden Dr. Halıcı, Endüstri 4.0’a geçildiği takdirde insanların işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerini ifade ederek Endüstri 4.0’ın değil, insan yaşantısının tüm alanlarını etkileyen Toplum 5.0 kavramı ile dijitalleşmenin ön plana çıkarılması gerektiğini kaydetti.

“COVİD-19 DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”

İşletme sahiplerinin, yöneticilerin dünyadaki gelişmeleri takip ederken tam olarak otomasyon temelli Endüstri 3.0’a geçiş yapamamışken yapay zeka temelli üretimin olduğu Endüstri 4.0’a geçişin nasıl olacağını düşündüklerini ve ertelediklerini söyleyen Dr. Halıcı, Covid-19’un bu teknolojilerin gerekliliğini ve önemini tüm gerçekliğiyle ortaya koyduğunu belirtti.

Bütün işletmelerin dijital dönüşüme entegre olmak istediğini, bu alanda bir şeyler yapmayı amaçladığını, bu konudaki farkındalığın üst düzeyde olduğunu dile getiren Dr. Halıcı, en büyük sorunun doğru anlaşılması olduğunu ifade ederek eğitimin önemini vurguladı.

Dijital dönüşüm konusunda yapılan mevcut çalışmalarda paydaşların tek başına çalıştığını söyleyen Dr. Halıcı, “Kamu, özel sektör, STK’lar ve eğitim bir araya gelerek minimum 5 yıllık bir planlamayla birlikte ortaklaşa çalışırlarsa, o zaman başarı sağlanır.” diye konuştu.

“TOPLUM 5.0 BAKIŞ AÇISIYLA HAREKET ETMELİYİZ”

İnsan kaynağının kilit öneme sahip olduğunun altını çizen Dr. Halıcı, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarının mutlaka bir arada düşünülmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Eğer Endüstri 4.0’ı, Toplum 5.0 kavramıyla birlikte düşünmezsek, işsizliğe zemin hazırlamış olacağız. Üretimi belli bir noktaya getirmiş, bir miktar gelir de elde etmiş olacağız ancak toplumsal olarak yaklaşımımız doğru bir noktada olmayacak. Bu nedenle Toplum 5.0 bakış açısıyla hareket edilerek fiziksel çalışanların zihinsele dönüştürülmesi gerekiyor.”