Dijital güvenliği kapsayan her türlü ihtiyaç için ürün ve çözümler geliştiren Procenne firmasının CEO’su Resul Yeşilyurt, 2021'de PCI sertifikasını da alarak bankacılık ve finans sektöründe büyümeye devam edeceklerini, kamu alanındaki çalışmalarını da sürdürdüklerini belirtti. 

Türkiye’nin tescilli ilk ticari dijital (donanımsal) güvenlik modülü üreticisi olan, ProCrypt KM-3000 HSM ürünüyle; bankacılık işlemleri, dijital dönüşüm uygulamaları ve genel veri koruma alanında yüksek seviyede güvenlik sunan marka; Whitebox teknolojisini kullanan uç nokta yazılımsal güvenlik modülü olan EndCrypt ürünüyle ise kriptografik işlemlerde anahtar gibi kritik bir bilginin açığa çıkarılmasına gerek kalmadan işlemin yapılmasına olanak tanıyor.

Yeşilyurt, yenilikçi güvenlik çözümlerini aktardı. 

Procenne’in kuruluş öyküsünü anlatabilir misiniz? Faaliyet alanlarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Dijital güvenlik alanında faaliyet gösteren Türkiye’nin tescilli ilk ticari dijital (donanımsal) güvenlik modülü üreticisi Procenne olarak 2013 yılında kurulduk. “Milli Donanımsal Güvenlik Modülü” oluşturmak amacıyla yola çıkan şirketimiz, o zamandan bu yana dijital güvenlik kapsamında yüksek teknoloji ürün ve çözümler sunuyor. Ürün ve çözümlerimiz; başta kamu ve bankacılık olmak üzere endüstri, enerji, e-ticaret ve perakende sektörlerinin veri güvenliği ve dijital dönüşüm projelerinde sıklıkla tercih ediliyor. Dijital güvenliği kapsayan her türlü ihtiyaç için ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Akıllı kimlik kartı, e-imza, e-fatura, e-belge gibi e-dönüşüm projeleri ve bulut güvenliği alanlarında da yüksek güvenlik sağlıyoruz. 

Ar-Ge konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Şirketinizin Ar-Ge’ye bakış açısını özetleyebilir misiniz?

Kurulduğumuz günden bu yana, dijital güvenlik risklerine ve tehditlerine karşı ürün ve hizmetlerini sürekli geliştiren bir Ar-Ge firması olarak yol alıyoruz. Kendimizi “Türkiye’nin Dijital Güvenlik Ar-Ge Merkezi” olarak konumlandırarak İstanbul Üniversitesi Teknopark’ında çağın ihtiyaçlarına uygun dijital güvenlik ürünleri ve çözümleri üretmeye devam ediyoruz.
Ar-Ge; özelde ülkemize, genelde ise tüm dünyaya fayda sağlayan bir süreç. Biz de Procenne olarak bunun bilince hareket etmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda hem bugüne kadar yapılan çalışmalara yenilerini ekleyerek gelişimin devam etmesine katkı sağlıyoruz, hem de Ar-Ge süreçlerinde Türkiye’nin de var olduğunu, yetişmiş ve yaratıcı iş gücü anlamında son derece donanımlı bireylerimizin bulunduğunu göstermeye çabalıyoruz.

Son dönemde öne çıkan ürün ve çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?

2013 yılında “Milli Donanımsal Güvenlik Modülü” projesi ile çıktığımız yolda 5 yıllık Ar-Ge sonucunda Türkiye’nin ilk ve tek ticari Donanımsal Güvenlik Modülü olan ProCrypt ürününü dijital güvenlik pazarına sunduk. Tamamen yerli kaynaklarla yola çıkan bir marka olarak, kısa sürede uluslararası HSM üreticileri arasında yer almayı başardık.

Donanımsal Güvenlik Modülü olan ProCrypt KM-3000 HSM ürünümüz; bankacılık işlemleri, dijital dönüşüm uygulamaları ve genel veri koruma alanında yüksek seviyede güvenlik sunuyor. Donanım tabanlı şifreleme ile yüksek hızlı veri şifreleme, şifre çözme ve diğer kriptografik işlemlere olanak tanıyan ProCrypt KM-3000 HSM, kompakt yapısı ve ölçeklenebilir mimarisi sayesinde her büyüklükteki işletmede kullanılabiliyor. Sade, kararlı ve güvenli bir çözüm sunan ProCrypt KM-3000 HSM; yüksek düzeyde e-posta güvenliği, dosya ve disk güvenliğinin yanı sıra veri tabanı güvenliği de sağlıyor.

Cep telefonları, tabletler, kişisel bilgisayarlar ve IoT cihazları gibi uç noktalarda bulunan yazılımların güvenliğinin sağlanması için Whitebox teknolojisini kullanan uç nokta yazılımsal güvenlik modülü olan EndCrypt ürünümüz ise kriptografik işlemlerde anahtar gibi kritik bir bilginin açığa çıkarılmasına gerek kalmadan işlemin yapılmasına olanak tanıyor. Uç noktalardaki kriptografik işlemlerde kötü niyetli kişiler tarafından işlemlerin çalışma zamanı, bellek ön izlemesi veya uygulama içerisindeki bilgilerden hareketle anahtar tahmini yapılabiliyor. Bu noktada devreye giren EndCrypt, anahtarları ihtiyaca özel yeni kodlarla oluşturuyor ve rastgele sayılarla kombine ederek tahmin edilebilirliği ortadan kaldırıyor. EndCrypt ürünümüz, uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde güvenli veri transferi ve veri kullanımına imkân tanıyarak IoT iletişimini ve mobil uygulamaları güvenli hale getiriyor.

Aynı zamanda ProCrypt KM-3000 HSM ve EndCrypt ürünlerimiz sayesinde kullanıcıların KVKK konusundaki ihtiyaçlarını karşılamalarına da katkıda bulunuyoruz. Bu önemli ürünlerimizin yanı sıra farklı teknolojik çözümlerimiz de mevcut. Bunun güzel bir örneği olarak Pruvasoft tarafından geliştirilmiş olan yüksek performanslı, düşük gecikmeli ve ölçeklenebilir API (Application Programming Interface) yönetim platformu olan Apinizer ürünüyle ProCrypt HSM’in birleşiminden doğan ApiCrypt, en üst seviyede donanımsal güvenlik sağlıyor. Verilerin güvenli bir şekilde kullanımını, depolanmasını ve transferini mümkün kılan ApiCrypt, dağınık ve bağımsız çözümler yerine birbiriyle tam entegre tek bir çözüm sunuyor. Geniş entegrasyon ağı ve kabiliyetiyle gerçek anlamda uçtan uca güvenlik sağlayan ApiCrypt, kod seviyesinde bilgi paylaşımıyla güvenilirliğini üst seviyeye çıkarıyor.

Özellikle odaklandığınız sektörler nelerdir? Bu sektörlere yönelik yaptığınız örnek uygulamalar/çalışmalar nelerdir?

Procenne olarak, dijital güvenlik alanında oldukça önemli olan CC EAL4+ sertifikasını alarak geçtiğimiz yıllarda önemli yükseliş yaşadık. 2021 yılının başında ise önemli sertifikalardan biri olan PCI sertifikasını da alarak yakın markajımızdaki sektörlerle birlikte özellikle bankacılık ve finans sektöründe büyümeye devam edeceğiz. Kamu alanındaki çalışmalarımıza da devam ediyoruz. 

Özellikle pandeminin patlak vermesiyle hemen hemen her şeyin dijitalleşmeye başladığı bu dönemde veri güvenliği, dijital güvenlik ve dijital dönüşüm ihtiyacı olan tüm sektörlere odaklanıyoruz diyebiliriz. Tabii ki kamu kurum ve kuruluşlarının tüm vatandaşların verilerini koruma ihtiyacı olduğunu düşünürsek bu sektör başı çekiyor diyebiliriz. Her ne kadar doğal olarak öncelikli odağımız kamu kurum ve kuruluşları olsa da bankacılık, endüstri, enerji, e-ticaret ve perakende sektörlerinin tamamına odaklanıyoruz.

2021 yılı hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Dijital dönüşümü destekleyen IoT, yapay zekâ, makine öğrenimi gibi teknolojiler geliştikçe dijital güvenlik sorunları da aynı doğrultuda artmaya devam ediyor. Siber güvenlik konusu, artık her ölçekteki kuruluş ve son kullanıcılar için hayati bir ihtiyaca dönüştü. Özellikle içinde bulunduğumuz dönem gibi kritik zamanlarda uzaktan erişimle çalışanların ve eğitim alanların sayısında ciddi oranda artış yaşanıyor. Bu noktada kurum dışından bilgilere ulaşmak, uzaktan erişim teknolojisinin doğası gereği kurum içinden bilgilere ulaşmaktan daha fazla güvenlik riski oluşturuyor. Dijital dönüşüm, büyük bir hızla tüm sektörleri etkisi altına alırken bu alana yatırım yapmayan işletmeler için de çok zorlu bir rekabet ortamı olacak. İşletmelerin dijital dönüşümlerini gerçekleştirirken mutlaka dijital güvenlik stratejilerini belirlemeleri gerekiyor. 

Procenne olarak; tescilli ilk ticari dijital (donanımsal) güvenlik modülü ile özelleştirilebilir algoritmalar ve yapay zekâ teknolojisinin yanı sıra akılcıl yerli güvenlik tasarımı fikriyle inovatif ürünler geliştiriyor, 5G ve IoT dünyasındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Pandemi ile iyice hızlanan dijitalleşme sürecinde de “Türkiye’nin Dijital Güvenlik Firması” olarak çağın ihtiyaçlarına uygun olarak dijital güvenlik ürünleri ve çözümleri üretmeye devam edeceğiz ve yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla dijital dünyanın bu alanlarındaki güvenlik katmanına hem ülkemiz hem de uluslararası pazarda katkı sunacağız.