Günümüzde ürün kullanım sürelerinin kısalması,  değişkenlerde çeşitlilikler, endüstriyel değişimin beraberinde getirdiği zorunluluklar arasında yer alıyor. Çalışanların yeni görevlere hızlı ve sezgisel biçimde adapte olabilmesini sağlamak da gittikçe önem kazanıyor. Bu gelişmeler, insan-makina ve yazılımlar arasında yeni iş birliği şekillerinin oluşturulmasını gerektiriyor. Burada en önemli rol hiç kuşkusuz, yapay zekaya sahip, kendi kendine öğrenme sistemleri ve operatörle çalışabilen, birbirleriyle ağ oluşturabilen robot tabanlı otomasyon çözümlerine düşüyor.  Tüm bu çözümler, devrim yaratan çalışma ortamı, BionicWorkplace tarafından gerçekleştiriliyor.  

Ürünler açısından son derece esnek olabilecek geleceğin üretim tesisleri ve çalışma ortamının tasarımı açısından da esneklik, çok önemli. Yapay zeka ve makina ile öğrenme sistemleri, iş yerlerini, artık sürekli gelişen ve kendilerini gerekliliklere göre adapte eden öğrenme sistemlerine dönüştürüyor. Festo, insanların, yardımcı sistemlerin ve birbiriyle bağlantılı çevresel cihazların yanı sıra, biyonik robot kol ile çalıştığı BionicWorkplace ile yeni dönemin öğrenme sistemlerini hayata geçiriyor. Operatör, işte bu tür görevlerde, yorucu veya tehlikeli aktivitelerini hafifleten teknoloji ile desteklenmiş oluyor.

TEMELİNDE SENSÖRLER VE YAPAY ZEKA VAR 

İş yerinin tamamı ergonomik olarak tasarlanıp ışıklandırmaya kadar her unsur insanlara göre ayrı ayrı uyarlanabiliyor. Sensörler ve kamera sistemleri, operatörler başta olmak üzere, bileşenlerin ve araçların konumlarını da kaydediyor, sonuç olarak insanlar hareketleri aracılığı ile, dokunarak ve konuşarak BionicCobot’u sezgisel  biçimde kontrol edebiliyor. Aynı anda bir yazılım sistemi tüm kamera görüntülerini işleyip, çevresel cihazlardan girdileri alıyor, bu bilgileri ise optimal program sıralaması elde etmek amacıyla kullanıyor. Sistem, böylece, başlatılan her bir eylemden yeni şeyler öğreniyor, buna bağlı olarak kendini sürekli optimize ediyor. Kontrollü, programlanmış ve ayarlanmış sıralamalar,  çok daha özgür bir çalışma yöntemi adına yol gösteriyor.
 
BİR KEZ ÖĞRENİLDİKTEN SONRA TÜM SİSTEMLERE SUNABİLİYOR

BionicWorkplace tüm süreçleri ve becerileri, bir kez öğrenildikten ve optimize edildikten sonra,  gerçek zamanda diğer tüm sistemlere, çok kolayca aktarılabiliyor ve tüm dünyaya sunulabiliyor. Gelecekte, iletişim sadece daha esnek hale gelmekle kalmayıp, merkezi olmayan hale gelecek: operatörler ise Internet platformları üzerinden üretim siparişlerini alabilecek, böylece bireysel müşteri istekleri ve gereksinimleri ile uyumlu, makinalarla işbirliği içinde bağımsız biçimde yürütebilecekler.