Makinaları harekete geçiren endüstriyel otomasyon ürünleri üreten Festo, sanayide dijital dönüşümün kalbinde yer alıyor. Festo'nun sanayide dijitalleşme vizyonunu; "Teknolojik değişimlerin son derece yoğun yaşandığı içinde bulunduğumuz süreçte geleceğin şekillendirilmesinde öncü rol oynuyoruz. Festo, akıllı üretim teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla Alman hükümetinin desteği ve koordinasyonu ile başlatılmış olan Endüstri 4.0 geliştirme platformunda aktif olarak yer alıyor. Endüstri 4.0, Alman hükümeti tarafından Horizon 2020 kapsamında başlatılmış bir platform olsa da zaman içerisinde Avrupa Topluluğu ve diğer ülkeler tarafından benimsenmiştir. 2015 yılında da Çin hükümetiyle yapılan işbirliği anlaşması sayesinde Endüstri 4.0 aslında yeni bir sanayileşme politikasının parçası haline gelmiştir. Dijitalleşmeden biz endüstriyel otomasyon ürünlerinin ve sistemlerinin bir ağa bağlanabilmesini ve dolayısıyla bu veri akışının değerlendirilerek ve analiz edilerek pek çok konuda sanayiye fayda sağlayabilmesini anlıyoruz" şeklinde dile getiren Tolga Kutlu, "Biz sanayide dijital dönüşümün aynı zamanda bu konuda çalışacak personelin ve yöneticilerin eğitimleri ve yetkinlikleriyle paralel gideceğini öngörüyoruz. Biliyorsunuz Festo Didaktik temel olarak endüstriye yetkin eğitimli personel yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Dijitalleşme, dijitalleşme eğitimi artık Festo Didaktik’in temel konusudur. Bu konuda da endüstriye destek veriyoruz" dedi. Festo San. ve Tic. A.Ş.  Endüstriyel Otomasyon Satış Müdürü Tolga Kutlu, Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirve ve Sergisi’nde odaklanacakları konuları anlattı.

Kutlu, "Biz daha çok dijitalleştirilmiş ürünlerimizin endüstriye sağladığı fayda ve avantajlarında odaklanacağız. Bu gün itibariyle bu konuda pek çok gelişmiş teknik çözümümüz var. Ancak fabrikaların bunları benimsemeleri, uygulamaya geçirmeleri genelde çok hızlı gerçekleşmiyor. Bu yüzden dijitalleşmenin endüstri firmalarına sağlayacağı faydaları anlatmamız ve onlardan gelecek geri dönüşleri de değerlendirip çalışmalarımıza yön vermemiz gerekiyor" diyen Kutlu, "Başta otomotiv, makina imalat sanayi, ambalaj sanayi, proses endüstrisi olmak üzere 40’tan fazla endüstri dalında, 200’den fazla farklı sektörde, 300.000 aktif müşteri ile sürekli temas halindeyiz" şeklinde konuştu.

ZİRVE’DE TANITILACAK ÜRÜN VE ÇÖZÜMLER

Tolga Bey sunacakları ürün ve çözümleri şöyle anlattı: "Pnömatiğin dijitalleştirilmesinde kilit rol oynayan Festo Motion Terminal VTEM en önemli ürünlerimizden biri. Mekanik, elektronik ve yazılımı birleştiren bu teknoloji, 50’den fazla farklı ürünün fonksiyonlarını tek başına içeriyor.

Pnömatik sistemlerde enerji verimliliği ve durum izlemeyi sağlayan yeni enerji tasarruf modüllü MSE6-E2M serisi basınçlı hava hazırlama üniteleri, hava tüketim bilgilerini Profinet, Profibus, Ethercat ve Ethernet IP haberleşme protokolleri üzerinden PLC’ye göndererek makina performansı hakkında bilgi edinmenizi sağlar. MSE6-E2M, makinanız bekleme modundayken, olası kaçaklardan dolayı meydana gelebilecek basınçlı hava tüketimini sıfıra indirir.

App Word’de YXMx kompakt handling sistemi için Condition Monitoring Library’nin ve EPLAN projeleri için Schematic Solution’un yanı sıra Festo Motion Terminal için çeşitli uygulamalar gibi bazı dijital ürünler sunuyoruz.

Ancak, dijital çözümlerin temelinde her zaman güçlü donanım bileşenlerinin olduğunu unutmamalıyız. Bileşenler ile ilgili olarak, Festo’nun bu yıl için çok sayıda yeniliği var. Bunlar; yeni, kompakt ve hafif elektrikli ELGC eksenler ile EGSC elektrikli mini kızaklar, basit ama son derece verimli emniyet kaplini NPHS, DFPD salınım aktüatörlerinin yeni versiyonları veya yeni IP20 modüler sistemli CPX-E entegre kontrol kabini çözümleri ve bir kontrol kabinine kurulmak için optimize edilmiş VTUG valf terminali. Tüm bu ürünlerin otomasyon sistemlerinizi bir üste seviyeye taşıması amaçlanmıştır".

"BİR ÜLKEYİ İSTİKRARLI YAPACAK OLAN FABRİKALARDIR"

"Gelecek endüstriyel üretimin gelişmesiyle şekillenecektir. Bir ülkenin istikrarlı büyümesi endüstrisine verdiği değerle eşdeğerdir. Bir ülkeyi istikrarlı yapacak olan politik demokratik değerlerin kurumsallaşmasının yanında net olarak söylemek gerekirse fabrikalardır" diyen Kutlu, "Al-sat veya kısa bir süreliğine Yap-sat’çılıktan kesintisiz üret ve sat modeline geçmemizin artık zorunluluk olduğunu herkesin görmesi gerekir. Dolayısıyla ülkenin ekonomi politikalarının bunun üstüne kurgulanması gerekir. Sanayici bu desteği arkasında görmeli ve gelecekten güven duymalıdır. Ancak böylesi bir ortamda endüstriyel yatırımlar artacaktır. Dijitalleşme de sonuç itibariyle bir teknolojik araştırma ve geliştirme ve yatırım sorunudur. Üretim proseslerimizi daha yalın, daha hızlı ve daha üretken hale getirmemiz gerekiyor.

Dijitalleşme, toplum açısından, bir bütün olarak temel bir değişim parametresi. Endüstrinin bu yeni boyutunu keşfettiğimiz bu ilginç yolculukta bize katılın! Sizi, bizi izlemeye ve bizimle fikir alış verişi yapmaya davet ediyoruz" dedi.