Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, son yıllarda karanlık fabrikalardaki üretimin önem kazandığını söyledi. Karanlık fabrika yönetiminin robotik otomasyon ve makine sistemleriyle donatıldığı için izlenebilirlik açısından önemli olduğunu aktaran Yiğit, FANUC’un yakın gelecekte karanlık fabrika konseptine uygun yaklaşık 1 milyon metrekare alan üzerine fabrikalar kuracağını açıkladı. Yeni fabrika kurulumunda tüm karanlık fabrika otomasyonları ve proses ekipmanlarının FANUC tarafından devreye alınacağını söyleyen Yiğit, FANUC ürünlerinin yüzde 100 kendi üretim komponentlerinden oluştuğunu vurguladı.

İŞ KAZALARI ENGELLENEBİLİYOR

Karanlık fabrikaların, rekabet avantajı sunması ve iş gücü maliyetlerinde azalma sağlamasıyla işletmelere katkı sağladığına dikkat çeken Yiğit, fabrikalarda robot ve makine otomasyon sistemlerinin devreye girmesiyle birlikte iş kazaları da büyük oranda engellenebildiğini kaydetti. Minimum düzeyde insan gücüne ihtiyaç olduğundan sürekli üretim yapılarak verimliliğin daha çok artabildiğini ifade eden Yiğit, karanlık fabrikaların uzaktan kontrol edilebildiğini ve böylece robotların gece boyu üretim yapmalarının mümkün olabildiğini söyledi. 
Karanlık fabrika konseptinin yakın gelecekte yaygın şekilde kullanılacağını öngördüklerini kaydeden Yiğit, programlanabilir akıllı kontrol cihazları, robot teknolojileri, sensörler, vision sistemleri, force kontrol teknolojisi ve tüm prosesleri uzaktan kontrol edilmesini sağlayan analiz sistemlerinin bahsettikleri teknolojilerden bazıları olduğunu belirtti. 

İNSAN BU SİSTEMİN ANA BEYNİ

Karanlık fabrikaların her ne kadar insan müdahalesine gerek olmadan üretim yapabilse de konseptin verimli çalışabilmesi anlamında arka planda nitelikli insanların iş gücüne ihtiyaç duyduğunu belirten Yiğit, insanın sistemi işletecek ana beyin olma özelliğini kısa ve orta vadede sürdüreceğini vurguladı. Yoğun makineleşmenin ve dijitalleşmenin yaşandığı ortamda bu alanlarda eğitimli insanlara ihtiyaç
olacağını aktaran Yiğit, insanın hiçbir zaman ana faktör olmaktan dışarıya çıkmayacağını söyledi.

16 KARANLIK FABRİKA KONSEPTİNE UYGUN TESİSLERİ VAR

1,5 milyon metrekarelik alanda 16 karanlık fabrika konseptine uygun üretim tesisi FANUC’un karanlık fabrika konseptini hayata geçiren ilk firmalar arasında yer aldığını aktaran Teoman Alper Yiğit, Robot üreten robotlara sahip FANUC’un karanlık fabrika konseptine uygun 1,5 milyon metrekare alan üzerine kurulu 16 üretim tesisi olduğunu belirtti.  Japonya’nın Fuji yerleşkesindeki FANUC fabrikalarında 2001 yılından beri yaklaşık 4 bin 500 robot tarafından FANUC ürünlerinin üretildiğini kaydeden Yiğit, bu tesislerde 1 ayda 8 bin robot, 36 bin 500 CNC kontroller, 170 bin servo motor ve 101 bin servo sürücü üretimi yapıldığını ifade etti.