Kocaeli Üniversitesi'nin etkinliğinde konuşmacı olarak yer alan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, fabrikaların dijital dönüşümünü, yapay zeka alanındaki gelişmeleri ve yakın gelecekte öne çıkacak robot teknolojilerini öğrencilerle paylaştı. 

"HAREKET TEKNOLOJİSİNDE DEĞİŞİMLER OLACAK"

Mekatronik Kulübü tarafından düzenlenen "Tekno Vac-21" etkinliğinde konuşan Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Bizel, yakın gelecekte robotlarda beklenen en büyük değişikliğin hareket teknolojisi alanında olacağına dikkat çekti.

Gelecekte yapay zeka algoritmasına sahip robotlardan ürünün yerini değiştirmesi, hassas, kusursuz ve esnek çalışması bekleneceğini dile getiren Bizel, "Firma olarak biz de yapay zeka ile geliştirdiğimiz yeni nesil kolaboratif robotlarla şirketlerin robotik sistemlerini hızlı, sezgisel ve daha düşük maliyetlerde kurmalarına, hızla değişen iş ortamları ve sosyal ihtiyaçlara esnek bir şekilde yanıt vermelerini mümkün hale getiriyoruz. Bu sayede beklenmedik arızaların önlenmesi ve arızaya yol açacak parçalar hakkında kullanıcıların önceden ikaz edilmesine olanak tanınıyor. Robotlarımız, geleneksel sistemlere göre güç sensörüyle daha hızlı ve sisteme zarar vermeden çalışıyor ve öğrenerek performansını giderek artırıyor." diye konuştu.

"MAISART İLE İNSAN GİBİ ÇALIŞABİLECEKLER"

Robotlarının kendi kendilerine karar alıp tüketici ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinliğe sahip olduğu bir gelecek hayal ettiklerini belirten Bizel, yapay zeka teknolojileriyle güçlendirilmiş MAISART markalarına değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI

"Makina öğrenmesi algoritmasını kullanan bu teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinesi geçişine ilişkin bir model oluşturuyor. Bu sayede fabrika ve tesislerde verimliliği artırmak üzere makinalardaki beklenmedik durumları işaret eden makina anormalliklerinin hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesi sağlanıyor."

"GELECEK KUŞAKLARIN EĞİTİME VE İK'YA ÖNEM VERİYORUZ"

Firma olarak üretim süreçlerinde mükemmel işleyebilen sistemlerin kurulması, sorunsuz bir şekilde işletilmesi ve gerektiğinde revizyonu için insana her zaman ihtiyaç duyulacağına inandıklarını vurgulayan Bizel, gelecek nesillerin eğitimine ve insan kaynaklarına büyük önem verdiklerini söyledi.

Bizel, bu kapsamda üniversitelerin mühendislik fakültelerinde uygulamalı eğitim merkezlerinin kurulmasına katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.