Manisa’da gerçekleştirilen Endüstride IoT Sohbetleri etkinliğinin “Dijital Fabrikalar Zamanı ve Robotlar” panelinde konuşan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Bölümü Ürün Yönetimi ve İş Geliştirme Kıdemli Müdürü ve CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, fabrikaların altyapısını, sistemlerini ve proseslerini dijital çağa uygun olarak dönüştürdüklerini belirtti.

Yeni sanayi evresinin merkezinde üretimin bulunduğunu, Sanayi 4.0 ve Nesnelerin İnterneti ile birlikte teknoloji ve haberleşmenin de öneminin arttığını ifade eden Bizel, Sanayi 4.0’a dijital ve akıllı fabrika konseptleri e-F@ctory ile yanıt verdiklerini ve söz konusu altyapı içinde robotların önemli bir görev üstlendiğini belirtti.

Bizel, e-F@ctory altyapısı ile robotların üretim hattındaki diğer ürünlerle iletişim kurabildiğini ve bilgileri gerek kendi aralarında gerekse fabrikayı kontrol eden ana sistemle otomatik olarak paylaşabildiğini, verimliliği artırmak için hazır olduklarını kaydetti.

AKILLI TELEFONLA ROBOT KONTROLÜNÜ DENEYİMLEDİLER

Bizel, sanayi-üniversite ve özel sektör-STK iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen etkinlik serisinin ilk durak olan Manisa’nın öneminden bahsederek, CLPA üyelerinden Mitsubishi Electric’in eğitime destek projesi kapsamında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde kurduğu robot laboratuvarının bulunduğunu dile getirdi.

Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Laboratuvar gezisini de içeren etkinliğimizi uygulamalı bir eğitim ve network geliştirme platformu olarak düzenledik. IoT dünyasına giriş ve IoT cihazları için kodlama eğitiminin verildiği etkinliğimizde katılımcılar akıllı telefonla robot kontrolünü de deneyimleyebildi. Bu sayede sanayicilere ve öğrencilere üretim hatlarındaki robotları ve makinaları CC-Link gibi bir endüstriyel haberleşme teknolojisiyle ne kadar hızlı ve kolay bir şekilde koordine ve kontrol edebileceklerini uygulamalı olarak gösterme imkanı bulduk.” 

CLPA (CC-Link Partner Association) tarafından Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, sanayiciler, akademisyenler ve üniversite öğrencileri bir araya geldi.