CLPA (CC-Link Partner Association), Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen “Dijital Dönüşüm Dinamiklerinin Teknoloji Platformu”nda sponsor olarak yer alırken, etkinlik kapsamında CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, “Dijital Fabrikalar Zamanı ve Robotlar” başlıklı bir sunum yaptı.

CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, geleceğin haberleşme üzerine kurulacağı gerçeğinden hareketle Sanayi 4.0’ın gereklerini uygulamak üzere fabrikalarda robotlar dahil tüm makina ve sistemlerin birbiriyle haberleşmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

“BANT GENİŞLİĞİ TSN TEKNOLOJİSİYLE BİRLEŞTİRİLDİ”

Tüketicilerin kişiselleşmiş ürün taleplerine karşın en kısa sürede dijital dönüşümlerini başlatmaları gerektiğini belirten Bizel, CLPA’nın dünya genelinde tanıttığı yeni teknolojisi CC-Link IE TSN’de gigabit bant genişliğinin Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisiyle birleştirildiğini dile getirdi.

Sanayi 4.0 sürecindeki önemli unsurların başında büyük verinin toplanması, paylaşılması ve işlenmesinin geldiğini, makinaların birbiriyle haberleşebildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir biçimde yönetilmesinin kilit önem taşıdığını kaydeden Bizel, “Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı oluşturularak süreçlerin şeffaf olarak görüntülenmesine olanak tanıyor. Söz konusu sürecin başarısında bant genişliği büyük önem taşıyor ve bu aşamda devreye CC-Link IE giriyor.” dedi.

“SANAYİ 4.0’IN İHTİYAÇLARI İÇİN BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP”

CC-Link IE’nin halihazırda fiilen en büyük bant genişliğine sahip ve gigabit hızlarında çalışan tek açık endüstriyel ethernet ağı olarak öne çıktığını ifade eden Bizel, “Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerine oranla 10 kat daha hızlı olan CC-Link IE, saniyede bir gigabit ile haberleşme imkanı sunuyor. Dolayısıyla bu teknoloji, bugün ve gelecekte Sanayi 4.0’ın ihtiyaçlarını karşılaması için büyük potansiyele sahip.” ifadelerini kullandı.