Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), global teknoloji, tüketici ve enerji şirketlerinin yeni nesil mobil iletişim teknolojisi 5G ve nesnelerin internetine (IoT) ilişkin plan ve stratejilerini incelediği Endüstrilerin Geleceği 2021 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

FİRMALAR, DİJİTAL DÖNÜŞÜM PLANLARINI HIZLANDIRDI 

Araştırma; ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, BAE, Çin, Fransa, Hindistan, İngiltere, İsviçre ve Japonya olmak üzere 11 ülkeden 1.012 global firmaya ait bulguları kapsıyor.

Araştırma sonuçlarına göre; Covid-19 firmaların yüzde 71’inde mevcut dijital dönüşüm planlarını hızlandırdı, yüzde 52’sinin 5G ve IoT’a olan ilgisini artırdı. Şirketlerin yzde 74’ünde ise 5G’nin gelecek 5 yıllık içinde süreçlerin yeniden yapılandırılması için bir fırsat oluşturacağı öngörülüyor.

GELECEK 3 YIL İÇİNDE YATIRIM PLANLANIYOR

Katılımcılarının yüzde 65’i yeni gelişen teknolojilerin koronavirüsün etkilerinden toparlanılmasında önemli bir rol oynacağını belirtirken, gene de firmaların birçoğunun uygulamaya geçmekte temkinli davrandığı görülüyor.

Sonuçlar doğrultusunda şirketlerin yalnızca yüzde 17’si halihazırda 5G teknolojilerine yatırım gerçekleştiriyor, yüzde 73’ü ise gelecek 3 yıl içinde söz konusu teknolojiye yatırım yapmayı planlıyor. 

Katılımcıların yüzde 64’ü 5G stratejilerine hitap edecek doğru hizmet sağlayıcıyı bulmakta güçlük çekildiğini, yüzde 74’üne göre, hizmet sağlayıcıların güçlü bir yatırım çerçevesi oluşturabilmek adına tutarlı bir 5G vizyonu sunmaları gerekiyor.

Araştırmaya katılan şirketlerin yalnızca yüzde 18’i telekomünikasyon operatörlerini dijital dönüşüm uzmanı olarak tanımlıyor. 

"HİZMET SAĞLAYICILARI, KENDİLERİNİ KONUMLANDIRMALI"

Araştırma sonuçlarını değerlendiren EY Türkiye Risk Danışmanlığı Hizmetleri ve Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Emre Beşli, işletmelerin 5G, nesnelerin interneti ve diğer yeni gelişen teknolojilerin farkında olduklarını ancak hizmet sağlayıcıların yetkinlikleri ile ilgili tereddütleri bulunduğunu dile getirdi.

Telekomünikasyon operatörlerinin dönüşüm uzmanlıklarını geliştirici hamleler yapmalarının beklendiğini, firmaların iş ortağı olarak hareket edecek ve A'dan Z'ye çözüm sunabilecek tedarikçilere ihtiyaç duyduklarını aktaran Beşli, "Bunun gerçekleşmesi için operatörler, 5G'nin sağlayabileceği iş modeli yapılandırma imkanlarına odaklanırken, yeni ekosistem pozisyonlarını da keşfetmeliler." diye konuştu.

Tüm işletmelerin genelinde söz konusu teknolojilere açık bir ilgisinin olduğunu gördüklerini ifade eden Beşli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ortamda hizmet sağlayıcıların kendilerini, müşterilerinin iş ortağı olarak yeniden konumlandırmaları gerekiyor. Bununla birlikte 5G ile daha fazla değer yaratılabilmesi için her bir şirkete özel çözümler üretilmesi şart."