EST Enerji İş Geliştirme Müdürü Aysın Yeltekin, akıllı ve karanlık fabrikaları oluşturma yönündeki ilk adımlarını, çoğunlukla makina insan ve iş akışı fonksiyonlarını modelleyip en verimli kombinasyonları bulmakla başladıklarını söyledi. Aysın Yeltekin sorularımızı yanıtladı.

2019 YILI İŞ GÜNDEMİNİZİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Firmamız EST Enerji, Endüstri 4.0 konusunda Türkiye’deki öncü firmalardan biridir. Bu konuda müşterilerimiz 20 yıldır anlattığımız uygulama ve çözümler için geçtiğimiz yıl itibarı ile hızlı bir pozitif geri besleme vermeye başladı.  Yeni yılda iş ortağı olduğumuz SAP firmasının MII ve ME ürünlerini kullanarak geliştirdiğimiz projelerde alüminyum, lastik ve plastik sektöründeki müşterilerimize üretim yönetimi çözümleri sunacağız. Bu uygulamalarda üretim makinaları, üretim personeli ve iş sistemlerinin çevrimiçi çalışması ile beklenen iş performansının gerçekleştirilebilmesi için gerekli altyapı ve fonksiyonları hazırlıyoruz. Akıllı ve karanlık fabrikaları oluşturma yönündeki ilk adımlarımız, makina insan ve iş akışı fonksiyonlarını modelleyip en verimli kombinasyonları bulmakla başlıyor. Makina iletişimindeki geniş tecrübemiz yapmak istediklerimizi kısıtlamayacak yapılar kurmamızı sağlıyor ve müşterilerimizin verimliliği somut bir şekilde artıyor.

TÜRKİYE'YE SUNDUĞUNUZ YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÇÖZÜMLERİNİZ NELERDİR?

Endüstri 4.0 projelerindeki 20 yıllık tecrübemiz ve birçok Avrupalı firmanın mühendislik bedellerine oranla daha düşük bedellerle mühendislik yapmamız ülkemize katma değer sağlıyor. Ayrıca müşterilerimize sağladığımız verimlilik ve performans artışları üretim sektörünün dışa bağımlılığını azaltıyor. Projelerimizde eğitilen yazılım mühendisleri gerek yurt içi gerek yurtdışı projeleri ile firmamız haricinde de sektöre faydalı oluyorlar.

GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ UYGULAMALAR FİRMALARA NE TÜR VERİMLİLİKLER SAĞLIYOR?

Projelerde yaptığımız uygulamalar işletmeler için aşağıdaki faydaları sağlamaktadır;

a.İşletme verimliliği artışı (makina duruşlarının detay takibi ve duruş azaltma faaliyetleri ile),
b.İşletme personelinin işleri kolaylaşmakta (üretim formlarının ortadan kalkması ve canlı izleme araçları ile üretim gerçekleşirken doğru kayıtlar otomatik olarak tutulacaktır),
c.İşletme giderleri azalmakta, işletmedeki iş emirlerinin takibi ile sevkiyatın entegrasyonu sevkiyat maliyetlerini düşürmektedir,
d.İşletme giderleri azalmakta, elektrik, su gibi sabit giderlerin üretim bazında incelenmesi giderlerin nasıl azaltılabileceği konusunda yardımcı olmaktadır,
e.İşletme operasyonları sürekli takip edileceği için kalitede iyileştirmeler gerçekleşmekte,
f.Bakım süreçlerinin verimliliği artarak ve arıza nedeni ile bakımlar azalmakta (detaylı bir şekilde periyodik bakımı yönetmek mümkün olabilmektedir.)
g.Malzeme takibi sağlanacak ve firelerin azaltılması için gerekli önlemler alınabilmektedir.

Akıllı işletmelerde tam otomasyona geçebilmek için süreci yürüten operatörlerin görevlerinin makinalar tarafından üstlenmesi gerekmektedir. Bu faza geçmeden önceki en önemli aşama süreç adımlarının belirlenip operatörlerin işletme sahasında sadece bir gözlemci olarak kalmasını sağlayabilmektir. Böylece tam otomasyon öncesi süreçlerin kritik adımları incelenmiş ve insan performansına bağlı olmadan en verimli ve en kaliteli üretim için gerekli otomasyon önlemleri alınmış olmaktadır. Biz çözümlerimizde ERP yazılımından aldığımız iş emirlerini ilgili iş istasyonlarına indirmekteyiz. Operatör üretim hazırlık aşaması tamamlanan iş emirlerini görmekte ve uygun bulduğu iş emrini başlatabilmektedir. Gerekli kalite adımları iş emri bazında gerçekleştirilmekte, kalite ölçümleri ve kayıtları zaman&personel etiketli olarak tutulmaktadır. Üretim planlaması gerçekleştikçe ERP sisteminde lojistik hareketler oluşup, üretim için gerekli malzeme ve üretim yardımcı araçlarının üretim makinasının yanına otomatik olarak taşınması sağlanmaktadır. Üretim sürecinde operatör hareketleri ve makina verileri detaylı olarak kayıt edilmektedir. Operatörler üretim karar destek sistemleri ile donatılmaktadırlar. Daha önce yapılmış üretimler içinde en kaliteli sonucu almış olan üretimin verileri otomatik olarak sisteme yüklenmektedir. Makina arızaları otomatik olarak algılanmakta, bakım ekibinin arızaya müdahale etmesi sağlanmaktadır. ERP yazılımında bakım işlemleri makinadan alınan veriler doğrultusunda otomatik olarak işlenmektedir. Devreye aldığımız üretim yönetimi çözümleri ile müşterilerimiz işletme OEE değerlerini iyileştiriyor ve hatalı üretimi engelliyorlar. Böylece operatörler, sistemin kendilerine sağladığı ek zamanda işletme şartlarını nasıl iyileştirecekleri üzerine yoğunlaşıyorlar. Özellikle otomotiv yan sanayi olarak çalışan işletmelerde bu fonksiyonlar çok önemli oluyor. Geçtiğimiz yıl, Ak Pres, Toksan ve Vestel Metal Pres işletmelerinde kullanılmaya başlanan EST Üretim Yönetimi Projeleri, makina entegrasyonunun ağırlıklı olarak kullanıldığı örnek projeler olarak SAP MES dünyasında başarı hikayesi olarak yer alıyor.