Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi’nin ikincisi WOW Kongre Merkezi’nde başladı. Büyük bir ilgiyle takip edilen ve ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı’nın oturum başkanlığını yaptığı, “Endüstri 4.0'a muhalefet etsek ne olur?” başlıklı öğleden sonraki ENOSAD Özel Oturumu’nda panelistler; Pilz Genel Müdürü Yavuz Çopur, Festo Genel Müdürü Osman Türüdü, Entek Genel Müdürü Sami Özkan Dibek, Schneider Electric Türkiye-Orta Asya Endüstri İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Esin İnceoğlu Gül oldu.

"GERİDE KALMA LÜKSÜMÜZ YOK"

Panelde söz alan Entek Genel Müdürü Sami Özkan Dibek, Türkiye’nin ekonomik durumu nedeniyle zaten sanayicinin dijital dönüşüme muhalefet etmek zorunda kaldıklarını söyledi.  Dünyada gelişmiş birçok ülkenin Endüstri 4.0 konusunda çeşitli yatırımlar yaptıklarını söyleyerek, bu treni yakalama şansımız olsa da mevcut durumun kendilerini zorladığını aktardı. 60 yıl önce Almanya bizden vasıfsız işçi alırken bugün geldiği noktada bedenen değil zihnen çalışacak insanlara yatırım yaptığını aktardı. Muhalefet ederek geride kalma lüksümüzün olmadığını, yatırımları verimli yapmak zorunda olduğumuzu kaydetti.

"DÜNYADA 3 FARKLI TREND VAR"

Schneider Electric Türkiye-Orta Asya Endüstri İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Esin İnceoğlu Gül, “Biz bu değişimi bir sanayi evrimi olarak görüyoruz. Dünyada 3 farklı trend var. Birisi elektrifikasyon. 2040 yılında elektrik enerjisi tüm enerji yöntemlerinin yüzde 40’ını kapsayacak. İkincisi desantralizasyon, yani dağınık yapılar. Bugün Boeing dahi bu amaçla yatırımlar yapıyor. En önemlisi ise dijitalleşme ve bundan kaçış yok. 2020 yılında önemli üreticileri gelirlerinin yüzde 30’unu dijitalleşme kaynaklı satışlardan sağlayacak. Entegre zeka modeli tam olarak otomasyondan ayrışılan yer.  Artık sistemler daha akıllı ve kendi kendine karar verebilen yapılar haline geldiler ki bence Endüstri 4.0’ın en önemli faydalarının başında geliyor. Quantum bilgisayarlar ise bizi çok farklı noktalara taşıyacak” dedi.

"KRİTİK KARARLAR VERİLMELİ"

Festo Genel Müdürü Osman Türüdü, “Amaç enerji ve çalışan maliyetlerini düşürmek, yeni iş modelleri yaratmak. Bu amaçlar için dijitalleşmeyi nasıl kullanabiliriz?  Endüstri4.0, yatırım maliyetlerini karşılayabilecek, insan kaynağı hazır olan ülkelere daha fazla fayda sağlayabilecek. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde biraz daha sancılı olacak. Teknolojinin hızı her zaman yeni mesleklere yönelik insan yetiştirme süresinden hızlı olacaktır. Buna da ayrıca eğilmek gerekecektir. Özetle gelişmekte olan ülkeler insani yatırımlara mı ağırlık vermesi yoksa dijitalleşmeye mi ağırlık vermesi gerektiğine dair bir karar vermesi gerekiyor” dedi.

"OTOMASYONUN ÜZERİNE BİLİNÇ KOYARAK FARKLILAŞABİLİRSİNİZ"

Hukuki yapı ve yapay zekanın etkisi konusuna da değinen Türüdü, son olarak tren biraz yavaşladı ama kaçmadı” dedi. ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı son olarak sözü Pilz Genel Müdürü Yavuz Çopur’a verdi. Yavuz Çopur, “Bugün nereden para kazanıyorsanız bilin ki yarın oradan kazanamayacaksınız” diyerek, “Dijitalleşme otomasyonu bir ileri seviyeye taşımaktır. Otomasyonun üzerine bir bilinç koyarak farklılaşabilirsiniz. Verileri topladıktan sonra onu iyi analiz ederek ancak verimli hale getirmek mümkün. Ekonomik savaşın içinde kalabilmek için makinalarımıza bilinç koymalıyız. Yoksa otonomizasyondan bahsetmek mümkün olmaz. Çocuklarımızı vasıflı iş alanlarına doğru yönlendirmeliyiz. Buna muhalefet etsek ne olur etmesek ne olur, tren zaten gidiyor” dedi.