Sanayinin Altın Üçgeni tabir edilen bölgede Tuzla’da gerçekleştirilen ST Zirveleri’nin ilk etkinliği ENOSAD sahipliğinde başladı.  Uzun yıllar İstanbul’un Avrupa Yakasında düzenlendikten sonra sektör temsilcilerinden gelen talepler doğrultusunda bu yıl ilk kez İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Sanayinin Altın Üçgeni tabir edilen bölgede Tuzla’da gerçekleştirilen ST Zirveleri’nin ilk etkinliği ENOSAD sahipliğinde başladı.  Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi, Proses Zirvesi ve Sergisi etkinlikleri kapsamında düzenlenen ENOSAD Paneli’nde “Sanayideki Başarılı Dijitalleşme Uygulamaları ve Sonuçları ile Kamu ve Üniversitelerin Sanayi ile İşbirliği Yaklaşımları” konuları konuşuluyor. Panelin ilk bölümünde Sanayideki Başarılı Dijitalleşme Uygulamaları ve Sonuçları hakkında değerli bilgiler paylaşıldı. 

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİMİZİ ANKA PROJESİ OLARAK LANSE ETTİK”

KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Moderatörlüğünü ENOSAD YK Üyesi Tunç ATIL’ın yaptığı panelde ilk olarak sözü alan EVYAP Kalite ve Operasyonel Mükemmellik Müdürü Emre ERDEN konuşmasında; 
“Dijitalleşmeyi organizasyonun verimli olmasını ve daha az fire vermesini sağlamak amacıyla kullanıyoruz. Sıfırdan dijitalleşme için hangi adımları attığımızı bahsedeceğim. Hep dijitalleşmenin bir araç olduğunu öngördük. Evyap olarak ilk amacımız rekabetçiliği sağlamaktı. 94 yıllık bir firmayız. Mevcut süreçleri ve durumları belirledik. Nerede rekabette geri olduğumuzu tespit ettik. Dijital dönüşümden öne yalın dönüşümü ele aldık. İhtiyaçlarımıza göre ilerledik. Organizasyonlarda hedeflerin birincisi herkesi yüzde 100 kapsayabilmek. Sonrasında yetkinliklerini geliştirip dönüşüme hazır hale getirdik. Arçelik gibi başarılı uygulamalar yapan ve dönüşümü yaşamış firmalardan örnekler adlık Sahada bunları nelerle birleştireceğimize dikkat ettik. Benim gördüğüm bir yanlış adım, birçok firma sürece bizim hemen veri toplamakla başlıyor. Biz ise hangi verileri toplayacağımızı ve kazanca dönüştüreceğimizi önceden planladık. Bizim dijital dönüşüm süreçlerimizi ANKA projesi ile duyurduk. Sensörlerle verileri aldıktan sonra verileri anlamlandırma çalışmalarına geçtik. Gelecek senelerde ise bu yolda kestirimci planlar yapabilecek noktalara geleceğiz” dedi.

NE KADAR OTOMASYON O KADAR VERİMLİ ÜRETİM

ELDOR CDO’su Gökhan BİNGÖL ise “Ne kadar otomasyon ile üretim yapabiliyorsanız o kadar daha az kaynakla ve kaliteli üretim yapabiliyorsunuz, daha büyük Pazar payları alabiliyorsunuz. Hiçbir OEM firması oditlere uymayan bir otomotiv yan sanayi ile çalışmak istemez. Elbette biz de hata yaptık ama dijitalizasyon bu işin olmazsa olmazı. Endüstri 4.0 olmak istediğiniz yer nerede ne amaçlıyorsunuz, bunları size verebiliyor. OEM iler zaten kendileri geliştikçe yan sanayilerini de aynı şekilde geliştiriyor” dedi.  

“ANLAMLI VERİLER ÜRETİLMESİNİ SAĞLAYACAK BİR MES PLATFORMU KURDUK”    

“SADECE MAKİNALARIN DEĞİL İNSANLARIN DA GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Entek Otomasyon YK Üyesi ENOSAD YK Üyesi Sami Özkan DİBEK, ENOSAD olarak katma değerli üretim yapılması için hizmet verdiklerini söyledi. DİBEK, “Dijitalleşme attıkça fabrikalardan kameralı sistemlerle üretim yapmaya, dashboard sistemleriyle sizi karşılamaya başladılar. Önce hepimiz dijitalleşmenin getirilerini öğrenmeye bağışladık. Pandemi, daha çevik ve esnek üretimi zorlamaya başladı. Ekipmanları verimli kullanırsanız zaten üretkenliğinizi artıyorsunuz. Sadece makinaları değil insanların da geliştirilmesi, kalitenin de iyileştirilmesi gerekiyor.” dedi.

“DÜNYA BANKASI İLE İMALAT SEKTÖRÜNÜN ANALİZİ ÇALIŞMASI”

TÜBİTAK TÜSSİDE Teknoloji Stratejiler ve Dijital İş Modelleri Odak Alan Lideri Sertaç YERLİKAYA “Başarılı örnekler, problemleri iyi tanımlamakla mümkündür. Dijital dönüşüm yol haritalarını belirledik. Bir çalışma sonucundan bahsetmek istiyorum. Dünya Bankası ile imalat sektöründe veri kullanımının mevcut durumunu ve veri paylaşımının durumunu belirlemek üzere bir araştırma yaptık. Katılanların yüzde 63’ü Endüstri 4.0 alanına geçiş yapacakların belitmişler. Yüzde 8’i Endüstri 4.0 Sanayi Uygulaması yaptıklarını söylemişler. Yüzde 26 paydaşları ile veri paylaştıklarını aktarmışlar.“ dedi.