Gıda sektöründen ilaç sektörüne ve otomotiv sektörüne kadar marka koruması, her yerde konuşulmaya devam eden bir konu. MarkMonitor'ün yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 88'i şirketlerin gelecekte daha iyi koruma sağlamasını bekliyor. Kurumsal markaya yatırım yapmak, pazarlama ve mesaj göndermekten çok daha fazlasıdır: Müşterilerin markaya güvenmesini, saygı duymasını, hatta markayı sevmesini gerektirir. Verimlilik, ürün kalitesi, mükemmel müşteri hizmeti ve çok daha fazlasını sağlamak için tüm işletme genelinde yatırım ve dikkat gerektirir. 

Dahası üreticiler, tüketici açısından sağlık risklerini giderek azaltmak zorunda kalıyor. Örneğin, Şubat ayında AB Sahte İlaç Yönergesi'nin (FMD) son aşaması Avrupa genelinde yürürlüğe girdi. Bu Yönerge, sahte ilaçlarla mücadele etmek, ilaçların güvenli olmasını ve ilaç ticaretinin katı bir şekilde kontrol edilmesini sağlamak için uyumlu hale getirilmiş Avrupa önlemleri getirmektedir. Önlemler, aktif farmasötik bileşenlerin ithalatında daha sıkı kurallar ve toptan satış dağıtımcıları için pekiştirilmiş kayıt tutma gereklilikleri içeriyor. Marka hasarı (ve mali kayıplar) zorunlu ürün geri çağırmaların yanı sıra ürün korsanlığı ve sahtecilikten de kaynaklanabilir.

Tüm üretim ve paketleme hatlarında etkili kalite kontrolü, markaya güven duyulması açısından büyük önem taşır. Kusurlu bir ürünü müşteriye göndermeden önce tespit edip düzeltebilmek, önemli ölçüde zaman ve para tasarrufu sağlar. Ürünün bir kişiyi yaralaması durumunda yüksek maliyetli ürün geri çağırmalarından, üretim kayıplarından ve hatta mahkemede uğranılan zararlardan kaçınmaya yardımcı olur. 

Yeni teknolojiler bu sorunlara yanıt veriyor. Örneğin serileştirme ve izlenebilirlik, görünürlüğü artırmaya ve değerli müşteri geri bildirimleri almaya, bunları değerlendirmeye ve gelecekte karar almak için kullanmaya yardımcı olabilir. Denetim süreçleri ve kalite kontrolü de gelişmiş otomasyon teknolojilerinden büyük ölçüde faydalanıyor. Özellikle ilaç sektörü, yeni üretim teknolojilerine hızlı bir şekilde uyum sağlamasıyla diğer sektörlere örnek oluyor. Diğer birçok sektör onları kopyalamak için yarış halinde.

OTOMASYON, MARKA KORUMASINI DESTEKLİYOR

Yasal yönergelere uygunluk, ürün geri çağırmalarından kaçınma, ürün sahteciliğiyle mücadele, güvenilir kalite kontrolü, tedarik zinciri boyunca şeffaflık ve uyumluluk gerekliliklerinin yerine getirilmesi: Geleceğin fabrikasını inşa etmek için bugün bu altı zorluğun üstesinden gelmek gerekiyor. Akıllı robotlar, yapay zeka ve görsel denetim sistemleri alanlarındaki gelişmiş otomasyon çözümleri, bu zorluklara şimdiden güçlü yaklaşımlar sunuyor.

Özellikle ilaç sahteciliği konusunda, ilaç şirketlerinde değer ve tedarik zincirinin tamamında verimli ve esnek serileştirme talebi oldukça yüksektir. Üretim ve satışlarda sürekli yüksek kalite güvencesi sağlayan teknolojiler en fazla talep görüyor. Bu, örneğin geniş bir denetim çözümü platformuyla başarılabilir ve modern bir otomasyon platformuna entegrasyon yoluyla önemli ölçüde iyileştirilebilir.

İster eksiksiz bir sistem çözümü ister mevcut bir sistemin kısmen güçlendirilmesi olsun, her bir komponent maksimum kontrol için tasarlanmalıdır. Denetim ve kalite kontrolü için şirketin üretimini gerçek zamanlı olarak izleyen ve gerekirse herhangi bir hataya anında tepki veren kompakt kamera ve görsel denetim sistemleri hâlihazırda mevcuttur. Görsel denetim sisteminden aktarılan veriler yerel olarak işlenir ve kapsamlı analiz için bulut üzerinden gönderilir. Bu, sistemin uygun işlemi yapmasını sağlar. Sistemin tamamında ağ oluşturarak üretim hattındaki makineler arasında daha iyi bağlantı, daha doğru kalite kontrolü ve daha yüksek proses verimliliği elde edilebilir.

TEORİ VE PRATİK ARASINDA KÖPRÜ KURMA

Bu zorluğun üstesinden gelmenin bir örneği, Omron'un makine otomasyonuna tamamen entegre, yüksek kaliteli hizmetler için yapay zekayla zenginleştirilmiş bir yaklaşım olan innovative-Automation! (yenilikçi otomasyon) konseptidir. Bu entegrasyonun, zeka ve kullanım kolaylığının hız ile olan kombinasyonu, kullanıcıların şeffaf bir kalite güvence sistemini etkili bir şekilde denetleyip oluşturmasını sağlar. Sistem, verimli denetim için görsel denetim sistemleri gibi sensörleri akıllı veri yönetimi ile birleştirerek acil bir durumda olası operasyonel sorunların, üretim hattını minimum düzeyde etkilemesini sağlar. 

Kapsamlı ürün izlenebilirliği, marka koruması bağlamında bir diğer önemli faktördür. Serileştirmeye etkili bir şekilde katkıda bulunmak için iki zorluğun üstesinden gelmek gerekir: Verileri şirket içinde yönetmek, tedarik zinciri boyunca daha tüketici odaklı iş ortaklarıyla ve sunucularla veri alışverişi yapmak, üretim donanımını ve proseslerini buna uyarlamak.

Yeni veri yönetimi ve üretim süreci gereksinimlerini karşılamak için iki alternatif model mevcuttur: Tek Sistemde Noktadan Noktaya çözüm ve Esnek Katman çözümü. Esnek Katman çözümü, veri işlemeyi üretim hattından ayırarak kolay entegrasyon ve özelleştirme gibi çeşitli sistem avantajları sunar. İlgili izlenebilirlik yaklaşımı; akıllı görsel denetim sistemi, yüksek hızlı performans, sağlam endüstriyel tasarım ve çok yönlü arayüz bağlantısı gibi önemli özellikler içerir.

Marka korumasını destekleyen teknolojinin somut örnekleri, örneğin sıvı lensli kompakt akıllı kameralar gibi ileri aşama serileştirme çözümü ve denetim için gelişmiş makine görsel denetim teknolojileridir. Buna ek olarak Omron, endüstriyel şirketleri serileştirme çözümünün çeşitli özelliklerini bir araya getiren tek adres yaklaşımıyla destekler. Entegre innovative-Automation! konsepti, üretimi dijital ortama aktarmak için gereken tüm temel yetkinlikleri ve birlikte çalışabilir çözümleri kapsar ve kullanıcıların bu küresel fırsattan faydalanmasına yardımcı olur. Ayrıca tutarlı küresel hizmet ve kapsamlı tavsiyeler sağlar.

GÜVEN VE ŞEFFAFLIK

Yasal gereklilikler ve müşteri talepleri otomasyon üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Sonuç olarak, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) UDI standardı ve Avrupa Tıbbi Cihaz Yönetmeliği (EUMDR) gibi tıbbi ürünler için kabul edilen standartların yerine getirilmesi önemlidir. Çözüm sağlayıcısının uyumluluk ve şeffaflık konusundaki uzmanlığını gösteren diğer temel öğeler arasında, kod kalitesine uygunluğu kontrol eden sistem ve araçlar, 1B ve 2B barkodların kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde çözülmesi için güçlü okuyucular, satır içi ve çevrimdışı barkod doğrulaması ve etiket denetimi çözümleri bulunur. Diğer değerli özellikler arasında tam doğrulama yeteneği ve otomatik denetim izleme, kısaca şirketlerin akıllı ve güvenilir üretim süreçlerini ve sonuçta kendi marka korumalarını etkin bir şekilde desteklemek için denetim hizmetlerini optimize etmesine yardımcı olan güvenilir ve kapsamlı bir kalite kontrol portföyü yer almaktadır.

MARKANIZA YATIRIM YAPIN

Ticari marka koruması, her türlü kurumsal strateji için dikkate alınacak bir nokta olmalıdır. Rekabete dayanan uluslararası rekabetçilik gerçekliği, marka korunmasının giderek daha önemli hale geldiğini, ekonomik başarı ve sonuçta her şirketin sürekli varlığı üzerinde belirleyici bir etkisi olduğunu açıkça göstermektedir. Zamanla değişemeyen birçok ünlü markanın hızlı bir şekilde düşüşe geçtiğini gördük: Woolworths, Blockbuster Video, Pan Am, Worldcom. Bir zamanlar sektöre hakim olan bu şirketlerin tümü artık unutuldu. İşletmeler, tamamen müşteri sadakatini artırmaya ve rekabet gücü kazanmaya odaklanmalıdır. Yapay zekayı ve robotları temel alan modern otomasyon teknolojileri bunu sağlamada çok önemli bir araçtır.