Bu tasarım sırasında üretim teknikleri, malzeme seçimi, ürünün maliyeti ve pazardaki yeri dikkate alınmalıdır.

Sanayi devrimi ile ortaya çıkan bu kavram, günümüzde seri üretime uygun ürünlerin tasarımını ifade etmek için kullanılmaktadır.

Türk Patent Enstitüsü de Endüstriyel Tasarım için bir tanım yapmaktadır. Enstitünün tanımı  “Bir ürünün tümünün veya bir parçasının, veya ürün üzerindeki bir süslemenin; çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.” şeklindedir.

Endüstri ürünleri tasarımının içine seri üretime uygun tüm ürünler girmektedir. Bu ürün son teknolojiye sahip komplike bir özelliğe sahip olabildiği gibi, basit bir obje de olabilmektedir.

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Ne Yapar

Endüstri ürünleri tasarımcısının ilk görevi yeni bir ürünün tasarım projesini hazırlamaktır. Tasarımı yapılacak ürünün aşamaları için bir timeline hazırlayan tasarımcı, daha sonra projesini bu adımlar üzerinden gerçekleştirmelidir. Bu süreçte tasarımcı öncelikle, tasarlanacak yeni ürünün teknik çizimini yapmalıdır. Daha sonra birden fazla mokap oluşturmaktadır. Bu mokapların arasından ürünün son tasarımına uygun olanı seçildikten sonra ise maket yapma aşaması gelmektedir. Maket yapımından sonra, gerçek ölçüler ve kullanılacak malzeme belirlenmektedir. Böylece tasarım son şeklini almış olur ve ürün örneği hazır hale gelmiştir.

Günümüz teknolojisinde bu aşamalara ek olarak tasarımcılar, teknik çizimin haricinde hem tasarım sürecinde hem de tasarım sonunda yer alan ürün geliştirme aşamasında 2 ve 3 boyutlu çizim programlarını kullanmaktadır.

Endüstriyel tasarımcı, yeni tasarımların yanı sıra mevcut ürünlerin nasıl daha fonksiyonel hale gelebileceği konusunda da çalışmalar yapmaktadır. Bu nedenle bu alanda çalışacak tasarımcıların mevcut sistemleri analiz etme, karmaşık sorunları çözebilme, mantıksal düşünme yetilerine sahip, insan ilişkileri kuvvetli ve ekip çalışmasına yatkın olması gerekmektedir. Tasarımcıların vazgeçilmezi olan güzel sanatlar ile yakından ilgilenmeli ve yenilikleri takip etmelidir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünün İş Alanları Nelerdir?

Endüstri ürünleri tasarımı her sektörde ihtiyaç duyulan bir meslektir. Bu alandan mezun olan kişiler, mobilya, beyaz eşya, takı, elektronik ve iletişim sektörü, aydınlatma, ambalaj ve otomotiv, sergileme ve teşhir gibi daha pek çok alanda çalışabilmektedir.

Seri üretime dair tüm sektörlerde çalışabilen endüstriyel tasarımcılar, tasarımcılığın yanı sıra bu sektörlerde, tasarım danışmanı olarak da çalışabilmektedir.

Bu tasarımcıların çalışabilecekleri alanlar 3 ana başlık altında toplanmaktadır.

  • Freelance tasarımcı olarak, bir firmaya bağlı olmadan proje bazlı çalışma
  • Özel şirketlerde ve kamu kuruluşlarında tasarımcı olarak çalışmak
  • Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim elemanı olmak

Endüstriyel Tasarımcının Görevleri Nelerdir?

Çalışma sahaları oldukça çeşitli olan endüstriyel tasarımcıların, görev ve sorumluluklarında küçük değişiklikler olmakla birlikte, genel görevleri sabit kalmaktadır. Endüstri ürünleri tasarımı, hem serbest çalışma ile hem de bir firmaya bağlı kalarak imalatçıya tasarım yapma şeklinde gerçekleşebilmektedir. Bu noktada, bağımsız çalışan tasarımcılar, ürün tasarımı konusunda daha fazla esnekliğe sahip olurken, bir firmaya bağlı çalışan tasarımcıların marka görünümü yaratmak gibi bir görevi bulunmaktadır.

Endüstriyel Tasarımcının görevleri,

  • Ürünleri belirlenen hedef kitlenin beklentilerine uygun olarak tasarlamak
  • Tasarımın gereksinimlerini belirlemek için müşteri koordinasyon sağlamak
  • Makine mühendisleri, endüstri mühendisleri ve diğer iş kolları ile birlikte, tasarlanan ürünün makul maliyetle üretilmesini sağlamak
  • Ürünün pratikliğini ve güvenliğini denetlemek
  • Ürün hatalarını düzeltmek
  • Mevcut ürünlerin verimliliğini arttırmak adına yeni çalışmalar yapmak

şeklindedir.