Yaşadığımız dönem teknolojinin sürekli değiştiği ve geliştiği bir zamana denk geliyor. Yaşanan değişim o kadar hızlı ilerliyor ki bizi şaşırtmaya devam ediyor. Bir sene öncesine kadar Endüstri 4.0’a uyumlu olan teknolojilerin sanayiye nasıl entegre edeceğimizi tartışırken bugün Endüstri 5.0’ın özellikleri anlaşılmaya çalışıyor. 

ENDÜSTRİ 5.0 SERÜVENİ 

1780’li yıllarda makinelerin fişe takılması ve su buharının keşfedilmesiyle başlayan süreç beraberinde elektriği, elektroniği, siber dünyayı getirdi. Hayatımıza giren her bir terim ise bize endüstri dünyasında yeni bir kapıyı araladı. Bugün Endüstri 5.0’a giriş yaparken yani insansız teknolojilere hazırlanırken Toplum 5.0 felsefesine de önemli bir giriş yapılmış oldu. Bu felsefenin temelinde ise insanlığa “korkma” mesajı verildi. Yani teknoloji biz insanlık için bir tehdit değil, bir yardımcı olacaktı. Peki, insanlığa yardım ederken hangi hedefler ve mesajlar öne çıktı? 

•    Dünya yaşlanıyor! Teknolojinin ve dünyanın aynı hızla büyümesiyle birlikte doğan yeni çözüm ihtiyacı endüstri 5.0’ın temelini oluşturuyor. 
•    Sanal dünya ile gerçek dünya arasında köprü vazifesi görüyor. Sanal ve gerçek dünyanın ihtiyaçları birbirleriyle yarışıyor. 
•    Kirlilik, dünyanın önemli bir gündemine dönüştü. Dünyayı yaşanılabilir kılmak için teknolojinin gücü devreye giriyor ve kurtarıcımız olması bekleniyor.  

ENDÜSTRİ 5.0 İLE YENİ BİR MESLEK DOĞUYOR: YAPAY ZEKA 

Daha doğru yapay zeka bildiğimiz meslekleri yeni bir görünüme ve konfora ulaştırıyor. Sağlık teknisyenliğinden mühendisliğe, donanım uzmanlığından finansa, pazarlamadan araştırmaya kadar birçok meslek yapay zeka ile harmanlanıp insan üstü bir güce kavuşuyor. Bu da aslında insanlığın hedeflediği güç, hız ve başarı üçlüsüne kavuşma noktasında önemli bir yardımcı görevi üstleniyor. Uzmanlar ise önümüzdeki yıllarda doğabilecek yeni meslekleri mercek altına alıyor. 
Hazırlanan raporlara göre hayatımıza girecek 20 meslek şu şekilde olacak: Veri Dedektifi, Bilgi İşlem Destekleyicisi, Etik Kaynak Kullanımı Yetkilisi, Yapay Zeka İş Geliştirme Yöneticisi, Uç Programlama Uzmanı, Yürüyüşe Eşlik Edecekler, Fitness Bağlılık Danışmanı, Yapay Zeka Destekli Sağlık Teknisyeni, Siber Şehir Analisti, Genomil Portföy Direktörü, İnsan – Makine Ekip Yöneticisi, Finansal Sağlık Koçları, Dijital Terziler, Finansal Güven Yöneticisi, Kuantum Makine Öğrenme Analisti ve Sanal Mağaza Asistanı gibi meslekler öne çıkıyor. 

İNSANLAR VE ROBOTLAR BİRLİKTE ÇALIŞACAK 

Robotik alanında gerçekleşen müthiş ilerlemeyi, insan işçileri denklemden çıkarma ve üretim hatlarında rutin görevleri gerçekleştiren işçileri robotlarla değiştirme çabasıyla karıştırmamak gerek. İnsan sezgisinin ve problem çözme becerilerinin değerini anlayan üreticiler, büyüme odaklı gelişim hayallerini gerçeğe dönüştürebilmek için insanların daha önemli görevlerde bulunması gerektiğinin farkındalar.