ENOSAD Başkanı ve EMF Motor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, Endüstri 4.0 konusunda KOBİ'lere rehberlik edeceklerini söyledi.

“NOTRE DAME’IN KAMBURUNA FRAK DİKMEK GİBİDİR”

Dördüncü sanayi devrimiyle ilgili fikirlerini beyan eden Kayakıran, “Endüstri 4.0, Notre Dame’ın kamburuna frak dikmek gibidir” benzetmesinde bulundu. 

Kayakıran, öncelikle firmaların bu konudaki ihtiyaçlarının iyi tahlil edilmesi gerektiğini ve bunu tespit etmeden firmalara para harcatmanın yanlış olacağını söyledi. 

Endüstri 4.0’ın yol haritasını da çıkaran Kayakıran, yeni dönemin bütün firmalar için önemli fırsatlar ve tehditleri içerdiğini dile getirdi.

Kayakıran şöyle konuştu: “Fırsatlar içeriyor çünkü daha iyi, daha hızlı ve daha verimli üretmek için firmaları yatırım yapmaya zorlayacak. Tehditler içeriyor çünkü bu konuyu tek başına ele alıp buluta sadece sinyal yollarım alırım gibi tek başına düşünüp başarısız uygulamalar yaparsak bu insanları Endüstri 4.0’dan korkutur. Ana hedefi gözden kaçırmadan, Endüstri 4.0’ı uygulamaya çalışmalıyız.” 

“SANAYİCİLERİ BİLGİLENDİRECEĞİZ”

Otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük firmaların Endüstri 4.0 konusunda ihtiyaçlarını iyi bildiklerini ve söz konusu firmalar için bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunu kaydeden Kayakıran, asıl hedeflerinde KOBİ’ler olduğunu ve bu konuda ENOSAD üyelerinin KOBİ’lere rehberlik edeceğini ifade etti.

Kayakıran, “Endüstri 3.0’ı Türkiye’ye hakkıyla getiren ve uygulayan kuruluş ENOSAD ve üyeleridir. Yerli ve milli olarak ilk biz uyguladık. Endüstri 4.0’ı da ilk telaffuz eden, ilk kez anlatmaya çalışan STK gene biziz. Artık dedik ki bunun ne olduğunu değil, yaptığımız uygulamaları anlatalım. Yeni dönemde de Endüstri 4.0 adına katalog benzeri bir çalışma ile uygulamaları anlatıp, bu konuda insanları aydınlatacağız.” dedi.