Ürünlerinin Endüstri 4.0 sürecindeki rolünü anlatan Modoya A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Özcan, bu alandaki çalışmalarını şu şekilde özetledi:

"Modoya’nın yerli bir firma olarak en büyük farkı, biz sadece bir OYA üreticisi değiliz. Modoya’nın vizyonu, Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’nin lider İnter Lojistik Teknoloji firması olması. İnter lojistik denince, kapalı bir alan ya da kampüs içerisindeki tüm taşımacılık hizmetlerinden bahsediyoruz. En uygun hali otonom çalışıyor olması, bunun içinde fabrika ya da kampüs ile iletişim halinde olması gerekiyor. Bir fabrikadan örnek verelim. Fabrikada bir giriş deposu bir de yarı mamul ve bitmiş mamul deposu ile üretim hatları vardır. Yarı mamulden bitmiş mamule içerideki ana üretim alanlarında OYA’lar çalışırlar. Ancak OYA’ların bir trafik yönetim modülüne ihtiyacı var. Bizim kendi trafik modülümüz var. OYA’lar birbirleriyle haberleşebildiği gibi üst akılla haberleşerek de bizim üst akıldan emir alıyorlar. Bir de yarı mamul yani depo yönetimi çok önemli. Warehouse Management System (WMS) çok yaygınlaştı." 

“GELİŞTİRDİĞİMİZ DEPO YAZILIMIMIZ VAR”

"Bizim kendi geliştirdiğimiz bir depo yazılımız var. Çözümümüz ve donanımlarımız var ve RFID etiketler çok ekonomik hale geldi. Her ürüne her kasaya bir RFID tag koyarak firmanın tedarikçisinin kasasında koyduğu zaman o tagi koyarsa o fabrikaya girer girmez bizim sistemimiz onun geldiğini ve hangi rafa gittiğini sisteme bildiriyor. Bitmiş mamulleri de biz depoya akıllı bir şekilde bırakıyoruz ve firmanın ERP ve MIP sistemleriyle haberleşebiliyoruz. Dolayısıyla karanlık fabrika kısmına biz Modoya olarak hazırız. Müşteriden just in time sipariş alan sistem sipariş sistemi yine bizim depo yönetime girip, kamyonla geldiğini haber vermeyle beraber ilgili alana ürünlerimiz tekrar bırakabiliyor. Online olarak müşterilerimizde depo yönetim sistemi sayesinde stoklarını takip edebiliyor. “Kaç stokları var? Ne kadar üretildi? Ne kadarı bitti?” gibi ve hatta ne kadar stok maliyetleri var online olarak bunu görebiliyorlar."