Dünya genelinde yaklaşık 138 bin 700 çalışanı ve 37,8 milyar dolar grup satışıyla 43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric, ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Manisa’da kurduğu yeni fabrikasında Endüstri 4.0 uyumlu üretim yapıyor. Yeni üretim tesisi, Mitsubishi Electric’in Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası oldu. Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. tarafından Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan yeni fabrika ile Türkiye, Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline geldi. Yaklaşık 382,5 milyon TL sermayeyle 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde hayata geçirilen fabrikanın Mart 2021’de sona eren mali yıl itibari ile yıllık üretim miktarının 500.000 sete (iç ve dış ünite) ulaşması ve 400 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.
Mitsubishi Electric’in dünyadaki faaliyetleri ve Türkiye’deki hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Mitsubishi Electric Corporation Başkanı ve CEO’su Masaki Sakuyama, şöyle konuştu; “İçinde bulunduğumuz mali yılda, Mitsubishi Electric Corporation olarak 4,420 milyar Japon Yeni (yaklaşık 147 milyar TL) düzeyinde net satışa ve 325 milyar Yen (yaklaşık 10,8 milyar TL) tutarında faaliyet gelirine ulaşmayı hedefliyoruz. Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş.’nin de dahil olduğu klima ve soğutma sistemleri segmentimiz, Mitsubishi Electric Corporation olarak büyük önem verdiğimiz ev aletleri bölümümüzün önemli bir parçası konumunda. 1,040 milyar Yen (yaklaşık 34,6 milyar TL) olarak gerçekleşeceğini öngördüğümüz ev aletleri bölümü net satışları, şirketimizin toplam satışlarının dörtte birine karşılık geliyor. Bölümün faaliyet gelirinin ise 57 milyar Yen (yaklaşık 1,9 milyar TL) tutarına ulaşarak şirketimizin toplam faaliyet gelirinin altıda birini oluşturmasını bekliyoruz.”

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ÜRETİM ÜSSÜ OLDU”

43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric’in potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’de 2012 yılından bu yana kendi yapılanması ile faaliyet gösterdiğini hatırlatan Masaki Sakuyama, sözlerine şöyle devam etti; “Mitsubishi Electric Corporation olarak, Türkiye’de klima ve soğutma sistemleri ile fabrika otomasyon sistemleri alanlarında hizmet veriyoruz. Ayrıca, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri, ulaştırma sistemleri, jeneratör ve transformatör ekipmanları ile uydu sistemleri gibi çok sayıda iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. Öncelikli pazar olarak gördüğümüz Türkiye, yeni ev tipi klima fabrikamız ile Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline gelmiş oldu.”

YILLIK 1 MİLYON ÜNİTE OLAN EV TİPİ KLİMA PAZARI HIZLA BÜYÜYOR

PAZARA UYGUN YEREL ÜRÜNLER GELİŞTİRİLECEK

Mitsubishi Electric’in kurumsal sloganı olan “Daha İyisi İçin Değişim” (Changes for the Better) felsefesiyle Türkiye’deki yatırımlarına devam ettiklerini belirten Takeshi Sugiyama, “Yeni fabrikamızda, önde gelen çevre dostu bir şirket olma hedefimize uygun olarak Avrupa Birliği mevzuatının gerekliliklerini karşılayan, yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretilecek. Ayrıca pazarın ihtiyaçlarına hızlı ve esnek bir şekilde yanıt veren yerel ürünler geliştirilecek. Bu çerçevede, pazarda yerel bir fabrikaya sahip olmanın avantajını da kullanarak Türkiye için bir model geliştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Fabrika ile ilgili bilgiler paylaşan Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. Başkanı Katsu Wada şu açıklamalarda bulundu; “Şirketimiz Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş., Türkiye’de ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Nisan 2016’da kuruldu. İnşaatını Haziran 2017’de tamamladığımız fabrikamız Aralık 2017’de üretime başladı. Yaklaşık 382,5 milyon TL sermayeyle 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde hayata geçirilen fabrikamızın, Mart 2021’de sona eren mali yıl itibari ile yıllık üretim miktarının 500.000 sete (iç ve dış ünite) ulaşması ve 400 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.”

ENDÜSTRİ 4.0’A UYUMLU DİJİTAL FABRİKA

Yeni fabrikanın Avrupa’da Mitsubishi Electric’in ev tipi klimalarının üretileceği ilk fabrika olduğunu vurgulayan Katsu Wada, markanın Endüstri 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti ile tasarlanan tesiste yüksek teknolojili çevreye dost ürünler üretileceğini sözlerine ekledi.