Yakın geleceğin üretim vizyonu Endüstri 4.0’da Türkiye’nin hangi hızda yol alacağı, büyük ölçekli firmaların yanısıra özellikle KOBİ niteliğindeki küçük ve orta ölçekli işletmeler ile  fabrikaların hangi oranda geçiş sağlayabileceğiyle yakından ilgili. Zirve’nin 3. ve son gününde ERP ve yapay zeka, IoT Edge Platformları, Hızlı Gümrük ve Dış Ticaret İşlemleri Çözümleri, Lojistik ve Tedarik Zinciri Çözümleri, Akıllı üretim hatları ve bulut, Bileşik iletişim uygulamaları alt başlıklarında gerçekleşen panelde KOBİ’lerin Endüstri 4.0’a nasıl ve hangi çözümlerle daha kolayca geçebileceği paylaşıldı.

Bursa Talks ve Sosyalink Digital Agency Kurucusu Özcan Yazıcı’nın oturum başkanlığını yaptığı, Egebimtes İş Geliştirme Yöneticisi Alp Atay, Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, Lenze Proje Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Karaman ile Doruk Genişlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden’in panelist olarak yer aldığı oturum yine büyük ilgi gördü.

“KOBİ’LER YENİDEN ŞEKİLLENMELİ”

Doruk Genişlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, “Üretimde KOBİler için operasyonel performansı ölçme ve yönetmek için MES sistemleri üretiyoruz. Makinaların hiç durmadan, yarı mamullerin fire vermesine izin vermeden, çalışanların hatalarını da minimize ederek, arızi durumlara izin vermeksizin üretim yapılmasını sağlıyoruz. İşletmelerin reaktif durumdan proaktif durumlara geçmesini sağlıyoruz. Böylece işletmeyi direkt kara geçirmeye başlıyoruz. Sonrasında ise Proaktiflikten prediktiflik ve oradan da preskriptifliğe geçmelerini yapay zeka ve ARVR uygulamaları ile sağlıyoruz ama KOBİ’lerin önce 10 yıl sonra nerede olması gerektiğine karar vermesi gerekiyor.” dedi. Dijital dönüşümde işletmelerin yüzde 75’inin başarısız olduklarını ve bunun sebeplerini anlatan Özden, “Neye dönüşmek istediğinize karar verdikten sonra stratejik yönetim ile yapılması gereken hamleleri yapmalılar. Teknolojideki gelişmeleri yakından takip ederek, değişim ve dönüşümün hayatta kalabilmek için asıl mesele olduğunu anlamaları ve felsefeleri haline getirmeliler” dedi.

“KOBİ’LER ÖNCE IT YATIRIMLARINA AĞIRLIK VERMELİLER”

Lenze Proje Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Karaman, “Endüstri 4.0 bizim bu topraklarda olup olamayacağımız ile ilgili bir durum. Frankfurt’taki veri tabanına veri basmak ile paranı yatırmak aynı şey. Mutlaka yerli veritabanına sahip olmamız gerekiyor. Biz KOBİlerin korunması ve güçlenmesinden yanayız. Biz artık insansız makine üretmemiz gerekiyor. KOBİlerin sadece daha ucuza üretmeye çalışması en sonunda yok olması anlamına gelecektir. O nedenle KOBİ’ler önce IT yatırımlarına ağırlık vermeliler” şeklinde konuştu.

“KOBİ YÖNETİCİLERİ MUTLAKA IT EKİPLERİNE GÜVENMELİLER”

Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, “Yapay zeka destekli MES sistemleri üretiyoruz. KOBİ’ler öncelikle dijital dönüşümü tamamlamalılar. Sonra ERP ve MES çözümü sunan markaların ürünleriyle uygun üretim sistemlerine geçmeliler. Endüstri 4.0 sınırı olmayan bir hedef. IT yatırımları genellikle atıl yatırımlar olarak görülüyor ama ne zaman ki fatura kesemez hale geliyorlar o zaman IT önem kazanıyor. KOBİ yöneticileri mutlaka IT ekiplerine güvenmeliler” şeklinde konuştu.

“KOBİ’LERİN VERİMLİLİĞİNİ MES/MOM ÇÖZÜMLERİ İLE ARTIRIYORUZ”

Söz alan Egebimtes İş Geliştirme Yöneticisi Alp Atay, “Üç ana başlıkta üretim yapıyoruz. IT faaliyetleri, LOGO’nun ERP uygulamaları ve yaklaşık 15 yıl önce geliştirdiğimiz MES çözümleri. Kestirİmsel analiz ve AR/VR uygulamalarını da içerecek biçimde KOBİ’lerin verimliliğini artırmak için MES / MOM çözümleri sunuyoruz. İşletmelerde IT ekiplerinin de sadece hedefleri doğrultusunda çalışması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KİM YÖNETMELİ?

Bursa Talks ve Sosyalink Digital Agency Kurucusu Özcan Yazıcı’nın dijital dönüşüm süreçlerine kimin yönetmesi gerektiği sorusuna Aylin Tülay Özden, “En tepeden desteklenmeyen hiçbir proje başarılı olamaz elbette kurulacak strateji çok önemli” dedi. Cihan Karamık, “Lenze’de 3 yönetici var 1 tanesi sadece Dijital dönüşüm süreçleri ile ilgileniyor dedi.
Alp Atay, “Yönetim mutlaka sponsor olması gerekiyor ama illa ki üst yönetim değil, alt seviyelerden de nitelikli kişilerin bu projelerin yönetimine talip olması gerekiyor” dedi. Yunus Altunbıçak, “Ben hep ortak akıldan yanayım. Özgür düşünce ortamında doğal liderler çıkacaktır” dedi.