Endüstri 4.0 çözümleri sunduklarını belirten Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, “Üretimden veri topluyorsunuz, verileri işliyorsunuz, raporlama yapıyorsunuz, başka sistemlere entegre oluyorsunuz. Bunları uzunca ve detaylı olarak anlatmanız gerekiyordu. Endüstri 4.0 ile beraber bu değişti.” şeklinde konuştu.

Altunbıçak, Endüstri 4.0 öncesinde yaptıkları işleri anlatmakta zorlandıklarını dile getirerek, “Endüstri 4.0 bizim için çok iyi bir pazarlama aracı oldu.” dedi.

“YAPAY ZEKASIZ ENDÜSTRİ 4.0 OLMAZ”

“Yapay zekanın olmadığı bir sistem zaten Endüstri 4.0 çözümü değildir.” diyen Altunbıçak sözlerine şöyle devam etti: “Kesinlikle yapay zekanın olması gerekiyor. Endüstri 4.0’ın diğer sanayi devrimlerinden en büyük farkı, henüz o noktaya ulaşmadan isminin konması. Bugüne kadarki bütün sanayi devrimlerinde isim sonra konuldu ama Endüstri 4.0 bir kavram ve oraya ulaşmaya çalışıyoruz.” 

“EĞİTİM SETİ HAZIRLANDI”

Üretimden yoğun bir şekilde veriler topladıklarını ifade eden Altunbıçak, “Yapay zeka çalışmalarını yürüttüğümüz bir müşterimizde saniyede 200 civarı veri kaydediliyor ve 8 aylık bir sürede yaklaşık 1,2 milyar veri topladık. Veriler sınıflandırıldı ve anlamlı veriler eğitimden geçirildi. Birbiriyle doğrudan ilişkisi bulunan yaklaşık 25 ila 30 veri bir araya getirildi. Bu veriler arasında çıktıyı etkileyen, en fazla ağırlığa sahip olan veriler tespit edildi ve bunlarla ilgili bir eğitim seti oluşturuldu.” dedi. 

SANİYEDE 1 MİLYON VERİ İŞLİYOR

En büyük farklarının makina anomalisini çok hızlı şekilde işleyebilen sistemler geliştirmek olduğunu kaydeden Altunbıçak, sözlerini şöyle tamamladı: “Saniyede 1 milyon veri işleyebilen sistemler geliştirdik. Burada kullanmış olduğumuz veri tabanı teknolojilerinden yapay zeka algoritmalarına kadar hepsi kendi bünyemizde geliştirildi.”