Zeki ve yüksek haberleşme kabiliyetine sahip sensörler olmadan Endüstri 4.0 varlığından söz edilemez. SICK Türkiye uzmanları, teşhis yetenekleri ve entegre fonksiyonlar aracılığıyla oluşturulan sensör zekasının, akıllı fabrikada kullanımının ne anlama geldiğini açıklıyor.

VERİLERE OLAN İHTİYAÇ İÇİN

Akıllı fabrika adı verilen oluşumu meydana getiren parçalar iş istasyonları süreçlerini koordine edip birbirleriyle çalışırlar. Üretim yapıları bağımsız olarak kendilerini organize ve optimize eden otonom birimlere dayanır. Akıllı sensörler, Endüstri 4.0’ın uygulanması için bir ön koşuldur.

Çünkü akıllı fabrikanın sadece akıllı, zeki ve iletişimi etkinleştirilmiş sensörler tarafından sunulabilen verilere ihtiyacı var. “İletişimi etkinleştirilmiş”; sensör verilerinin alışverişinin bir makina kontrolörü veya bulut tabanlı bir uygulama ile yapılabilmesi anlamına geliyor. Böylece örneğin sensör parametreleri saniyeler içinde yeni üretim siparişlerine otomatik olarak uyarlanıyor veya bir ışık bariyeri optiklerindeki kirleri algılıyor ve durumu doğrudan kontrol merkezine bildiriyor. 

“SINIFININ EN İYİSİ” SENSÖRLER

SICK, “sensör zekası” terimini ortaya koyan birkaç tedarikçiden biri. Akıllı sensörlerimiz algılama açısından sınıfının en iyisi ve aynı zamanda SICK’in çok büyük bir rol oynadığı iletişim standardı IO-Link’i de destekliyorlar. Kendine ve süreç teşhisine yönelik geniş kapsamlı potansiyeller ve sinyalleri doğrudan sensörün kendisinde işlemek için entegre lojik fonksiyonları aracılığıyla akıllı hale gelirler ve bu da bizim yegâne satış noktamızdır.

Peki somut olarak, teşhis yetenekleri ve entegre fonksiyonlar aracılığıyla oluşturulan zekanın, akıllı fabrikada kullanımı ne anlama geliyor? Örneğin, akıllı fotoelektrik sensörler nesnenin yapısındaki örnekleri ve bunlardaki değişiklikleri algılayabiliyor. Bu, doğrudan ve otonom bir şekilde PLC’de değil sensörde gerçekleşiyor. Makina prosesleri bu nedenle hızlandırılıyor; kontrol programı geliştiriliyor. Bu da daha fazla tesis verimliliği ve müşteriler için daha düşük maliyetler anlamına geliyor. Akıllı sensörlerin çeşitli tanılama işlevleri kritik durumları algılayabiliyor ve makina arıza nedeniyle plansız bir şekilde duraklamadan önce, bunları anında düzeltebiliyor. Bu da çalışma güvenilirliğini ve buna bağlı olarak da tesisin tamamının üretkenliğini arttırıyor.         
 
Zekanın ilave edilmesi, kanıtlanmış teknolojiyi akıllı sensörlere dönüştürüyor. Portföyümüzdeki endüktif akıllı sensörler örneğin, nesne ile sensör arasındaki mesafeyi algılayıp, makina proseslerinin ne zaman hedef durumdan saptığını belirleyebiliyorlar. Sapma ile ilgili zamanında uyarı veriyor hatta ürün kalitesi ile ilgili otonom açıklamalar yapıyorlar. 

AKILLI FABRİKA İÇİN AKILLI SENSÖRLER

Nihai olarak tüketiciler, akıllı sensörler ve dinamik interaktif üretim süreçlerinden faydalanıyorlar ve bireysel ihtiyaçlarına mükemmel uyum sağlayan ürünlere sahip olmak istiyorlar. Bu tür tekrarlamayan işlerin klasik üretim yapıları ile gerçekleştirilmesi ya imkansız ya da maliyeti çok yüksek. 

MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI

Örneğin mobilyalar, günümüzde internette yapılandırılabiliyor. Boyutlar, tasarım öğeleri, ahşap türü ve renkler serbestçe seçilebiliyor, bir araya getirilebiliyor ve sipariş verilebiliyor. Müşterinin siparişi, internet aracılığı ile üretim sistemine ve makinalara ulaşıyor. Makinalarda bulunan akıllı sensörler, belirli bir ürün için kontrolör tarafından, uygun şekilde parametrelendirilebiliyor. Böylece istenen mobilya parçası otomatik olarak üretilebiliyor. Üretimin, denetlemenin, ambalajlamanın ve dağıtımın tamamı bireysel siparişe göre ve manüel müdahaleler olmadan gerçekleşiyor. Müşteri, kendine özel ürünü, seri üretilen ürün fiyatına alıyor.     

Ancak akıllı sensörlerin yapabildikleri bununla sınırlı değil. Sensörleri geleceğin en önemli teknolojisi yapan daha otonom yapılar; daha geniş ağa sahip tesisler ve fabrikalar; daha fazla yazılım ve bilgi teknolojileri içeren üretim ve ürünler..  Bu nedenle esneklik, gelecekte daha fazla talep görecek. Endüstri 4.0 müşterilerimizin tesislerine daha bireysel olarak oluşturulacak ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlı ve hassas bir şekilde tepki verebilmemiz gerekecek. Bu da, akıllı sensörlerde yeni işlevselliklere sürekli ihtiyaç duyulmasına neden olacak.