Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğiyle düzenlenen ve makina sektörünün Avrasya bölgesindeki en büyük buluşması olan MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı tamamlandı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2-7 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen fuarda yerini alan Siemens, takım tezgahına özgü kontrol ünitelerini ve dijitalleşmenin getirdiği avantajları gözler önüne serdi. Siemens’in tanıttığı ve makina üreticilerine verimlilik sağlayan, aynı zamanda yeni iş modelleri sunan internet platformu MindSphere fuarda yoğun ilgisiyle karşılaştı. 

TÜM VERİLER BİR ARADA 

Siemens’in endüstriyel internet platformu MindSphere, sahada bulunan tüm makinaların ağa bağlanmasını sağlayarak, makinalarda oluşan verilerin toplanarak ve buluta taşınmasını aracılık ediyor. Böylece makina üreticileri ve operatörleri daha önce mümkün olmayan hacimlerdeki verileri analiz ederek kullanabiliyor. Bu sayede makinaların verimliliğini artarken, elde edilen veriler kullanılarak MindSphere üzerinde aplikasyonlar geliştirilebiliyor. Bu aplikasyonlar koruyucu bakım, enerji veri yönetimi ya da kaynak optimizasyonu gibi yenilikçi dijital hizmetler ve makina araçları için yeni uygulamalara başlangıç noktası oluşturuyor. Tamamen açık bir sistem olması; makina üreticileri, ekipman üreticileri ve makina kullanıcıları için yeni iş modelleri de oluşturuyor. 

BASİT FONKSİYONLAR FARK YARATIYOR

MindSphere aplikasyonları makina üreticilerinin dijital dünyaya rahatça adım atmalarını sağlamak için basit fonksiyonlar sunuyor. Makina üreticileri bu basit fonksiyonları, kendilerine özel, kapsamlı makina ve proses bilgilerine uygulayabiliyor, müşterileri için yenilikçi ve özelleştirilmiş uygulamalar, çözümler ve hizmetler geliştirerek sunabiliyor. Bu sayede dünyanın her köşesine dağılmış makinaları ya da makina filosunu izleyebilme ve durma sürelerini azaltma gibi avantajlar elde edebiliyorlar. 

SÜREÇ OPTİMİZASYONU

Bunun en güzel örneği ise Siemens Türkiye mühendisleri tarafından MindSphere üzerinde geliştirilen Manage My Machine uygulaması. Uygulama sayesinde dünyada herhangi bir yerdeki makinaların verileri, mevcut veya geçmiş durumları görüntülenebiliyor. Bu veriler otomatik olarak SAP ERP ile senkronize ediliyor ve servis personeline görev atanabiliyor. 
Manage My Machine sayesinde örneğin Sinumerik 840D kontrolü, kolay ve hızlı bir şekilde MindSphere’e bağlanabiliyor, böylece kullanıcılar ağa bağlı makinaların hepsinden bilgi alabiliyorlar. İlgili makina bilgilerinin toplanıp analiz edilmesi sayesinde kullanıcılar, makinaların mevcut durumu hakkında ve makina geçmişi ile ilgili şeffaf bir inceleme imkanına sahip oluyorlar. Böylece durma süreleri azalıyor, servis ve bakım süreçlerinde optimizasyon sağlanıyor, verimlilik artıyor.

TAKIM TEZGAHI KONTROLÜNE YÖNELİK EN SON YENİLİKLER 

Öte yandan MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nda katılımcılar, Siemens’in takım tezgahına özgü çözümlerini tanıyıp tecrübe etme olanağı da buluyor. CAD/CAM-CNC için tasarlanan sanal makina ve ağ kurulumu çözümleriyle takım tezgahları arasında, yönetim kademesinin de dahil olduğu ortak bir ağ kurulumu mümkün oluyor. Kesintisiz dijital üretim ve üretim kaynaklarının verimli kullanımını sağlayan Siemens Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (Product Lifecycle Management - PLM) ve SINUMERIK Integrate uygulamalarındaki en son yenilikler fuar katılımcılarla paylaşıldı.