Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, dijital dönüşümün temel teknolojileri arasında yer alan Nesnelerin Interneti'nin 2025 yılı itibarıyla yılda 4 ila 11 trilyon dolar arasında bir ekonomik değer yaratacağının tahmin edildiğini söyleyerek, bu pazardan ülkemizin alacağı payı artırmayı hedeflediklerini açıkladı. Prof. Dr. Özkan; Endüstri 4.0 teknolojilerindeki bilimsel birikimiyle Boğaziçi Üniversitesi ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji tedarikçileri başta olmak üzere teknoloji kullanıcıları, ilgili kamu kurumları ve STK’lardan oluşturulacak yüksek teknoloji platformuyla global ürünler geliştirme hedefine katkıda bulunacaklarını söyledi. 

MÜKEMMELİYET MERKEZİ, TETAM’DA YER ALACAK 

Prof. Dr. Özkan, konuşmasının sonunda, üniversite bünyesinde kısa adı TETAM olan, Teleiletişim ve Enformatik Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yer alacak Mükemmeliyet Merkezi'nin, Türkiye’nin Endüstri 4.0 Teknolojileri için Ar-Ge ve yüksek teknoloji uygulamalarında ulusal platformu olacağını söyledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN TÜRKİYE'DE ÜRETİM

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu Başkanı Prof. Dr. Lale Akarun ise yeni Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili görüşlerini açıklarken, Endüstri 4.0 ya da Dijital Dönüşüm olarak ifade edilen sürecin iş dünyasının tamamen dönüşmesi, yeni teknolojilerle daha yüksek katma değer yaratması ile mümkün olacağını vurgulayarak, gereken bilgi ve teknoloji yenilik kapasitesinin Boğaziçi Üniversitesi'nde bulunduğunu, bundan sonraki adımda, proje ortakları ile beraber dijital dönüşümde kullanılacak teknolojilerin bazılarının ülkemizde üretilmesini sağlayacak çalışmalar yapacaklarının altını çizdi. Prof. Dr. Lale Akarun, Boğaziçi Üniversitesi'nin buna öncülük etmesinin, lisansüstü öğrencilere kaynak sağlayıp araştırma ortamını zenginleştireceğini söyledi.