Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından düzenlenen Global Teknoloji Yönetişimi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Ulusal Yapay Zeka Stratejisinin Oluşturulması Oturumu"nda Endüstri 4.0 ve onun yapay zeka gibi bileşenlerini sıçrama tahtası olarak gördüklerini söyledi.

"YAŞAMAK İÇİN TEKNOLOJİLERE UYUM SAĞLAMALIYIZ"

Oturumda Türkiye'nin yapay zeka perspektifini anlatan Bakan Varank, yapay zekanın son 10 yılda Dördüncü Sanayi Devrimini yönlendirdiğini, söz konusu durumun, hizmetlerin işletmeler tarafından üretilişini, hükümetler tarafından sunuluşunu ve bireyler tarafından tüketimini yapısal olarak değiştirdiğini dile getirdi.

Teknolojideki köklü değişikliklerin kişileri endişelendirdiğini kaydeden Bakan Varank, hayatta kalmak isteyen milletlerin ve kuruluşların yeni teknolojilere uyum sağlamaları gerektiğini vurguladı.

"HER SANAYİ DEVRİMİ YENİ FIRSATLAR OLUŞTURUYOR"

İşsizliğin artacağı korkusuna rağmen emek tasarrufu sağlayan teknolojilerin işçi refahını artırdığına dikkat çeken Bakan Varank, yeni teknolojilerin gelişmesiyle yeni mesleklerin ortaya çıktığını ve daha az çalışarak daha çok kazanmanın mümkün olacağını ifade etti.

Varank, her yeni sanayi devriminin yeni fırsatlar oluşturduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"Mevcut teknolojilerde geride kalan ülkeler, yeni teknolojilere yatırım yaparak seviye atlayabilir. Türkiye olarak, Dördüncü Sanayi Devrimi'ni ve onun yapay zeka gibi bileşenlerini bir sıçrama tahtası olarak görüyoruz. Bu bakış açısıyla öncelikle kamu sektöründe gerekli kurumsal kapasiteyi oluşturduk. Yapay zeka dahil kritik teknolojilerde işletmelerin ve insan kaynaklarının gelişimini desteklemek için Bakanlığımız bünyesinde yeni bir Genel Müdürlük kurduk. Yapay zekayla ilgili girişimleri etkin bir şekilde koordine etmek için TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü'nü, güvenli ve kaliteli veri paylaşımını sağlamak için Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bünyesinde Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Dairesi Başkanlığı'nı kurduk."

"ULUSLARARASI ÇALIŞMALARI İNCELEDİK"

Küresel eğilimleri, diğer ülkelerin yapay zeka stratejilerini ve uluslararası kuruluşların çalışmalarını incelediklerini belirten Bakan Varank, WEF'in bu alanda yaptıklarıyla Singapur ve Hindistan'ın deneyimlerinden istifade ettiklerini anlattı.

Türkiye'deki tüm ilgili tarafların görüş ve katkılarını da aldıklarını vurgulayarak, Bakan Varank, şöyle devam etti:

"Böylece, sahip olduğumuz zorlukları ve avantajları teşhis edebildik. Bu kapsamlı anketlere dayanarak, Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi, 'Beşeri Sermayeyi Geliştirmek ve İstihdamını Artırmak', 'Araştırma, Girişimcilik ve İnovasyonun Desteklenmesi', 'Kaliteli Verilere ve Teknik Altyapıya Erişimin İyileştirilmesi', 'Yapay Zekaya Sosyal ve Ekonomik Uyumu Hızlandıracak Düzenlemeler Yapmak', 'Uluslararası İş Birliğinin Güçlendirilmesi', 'Kamu ve Özel Sektörde Yapısal ve İş Gücü Dönüşümünü Hızlandırmak' başlıklarında 6 öncelikli alan etrafında tasarladık." 

"2025'E KADAR ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"

Stratejik önceliklerin her biri için somut hedefler belirlediklerini aktaran Bakan Varank, "Bu hedeflerden birkaçına 2025'e kadar ulaşmayı amaçlıyoruz. Ulusal Yapay Zeka Stratejimiz ile yapay zeka sektörünün gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) içindeki payının en az yüzde 5 olması, sektörde istihdamın 50 bine ulaşması, bu alandaki yüksek lisans mezunlarının sayısının 10 kat artması, yapay zeka Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamalarına oranının en az yüzde 15'e ulaşması, bu alandaki çözümlerin ticarileştirilmesinin kamu alımları yoluyla desteklenmesi ve açık veri portalında en az 150 açık veri seti yayınlanması bu hedeflerimizden birkaçı." dedi. (AA)