Dijital teknolojilerin keşfi ile üçüncü evreye geçen sanayi devrimi, sürekli gelişen teknoloji nedeni ile bu evreyi de aşarak Endüstri 4.0 adıyla anılmakta olan, 4. evresini yaşamaktadır.

2011 yılında gerçekleştirilen Hannover Fuarı’nda ilk kez bahsedilen Endüstri 4.0 genel hatları ile yapay zekanın gelişimi, robotların üretimi devralması, üç boyutlu yazıcılarla üretimin fabrikalardan ev ortamına geçmesi, yüksek miktarlardaki bilgi yığınının analizler sonucu ayıklanıp değerlendirilmesi gibi daha birçok yeniliği kapsamaktadır.

Endüstri 4.0 Gelişmeleri Nelerdir

Endüstri 4.0, sensörler ile birbirini ve ortamı algılayabilen, birbiriyle haberleşen ve veri analizi yapma yetisine sahip robotlar ile daha ucuz, kaliteli, hızlı ve az israf ile üretim gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Endüstrinin bu evresi, ilk bakışta direkt fabrikaları etkileyecek gibi görünse de, gelecekte tüm sosyal hayatı kapsayacak değişiklere neden olacaktır. Üç boyutlu yazıcılar günümüzde yoğun olarak sanayide kullanılıyor olsa da, gittikçe gelişmekte olan teknoloji ile yakın zamanda evlere kadar girecektir. Bu gelişme, insanların başkaları tarafından yapılan ürünlerle ihtiyacını karşılamak zorunda kalmasını ortadan kaldıracak ve kendi hayal güçleri ile istenilen ürünün evde üretilmesine olanak sunacaktır. Böylece tüm evler küçük bir fabrikaya dönüşecektir.

Bu gelişmeler, günümüzde yaygın olan marka bağımlılığı, gelecekte yerini fayda bağımlılığına bırakacaktır. Bugün hangi marka kıyafeti giydiğiniz önemliyken, gelecekte hangi faydalı kıyafetleri giydiğiniz önemli olacaktır. Ve bu faydalı kıyafetlerin evde üretilebilir olması en önemli özelliği olacaktır.

Endüstri 4.0’ın Olumsuz Yönleri

Her teknoloji gelişiminde olduğu gibi Endüstri 4.0 evresinde de olumlu yönler kadar olumsuz yönler de bulunmaktadır. Bu olumsuz yönlerin başında robotların görevi devralması gelmektedir. Bu durum her ne kadar üretime hız gibi birçok olumlu yön katsa da, insan gücüne olan ihtiyacın azalması insanların çalışma alanlarının daralmasına neden olacaktır. Bu durum fabrikalarda çalışan mavi yakalılar kadar beyaz yakalıları da etkilemektedir.

Endüstri 4.0 yeni meslek gereksinimlerini ortaya çıkaracaktır. Bu mesleklere örnek olarak iletişim halinde olan makinelerin anlaşmazlıklarını çözmek için makine avukatlığı gibi meslekler olacaktır ancak artan nüfus nedeni ile bu iş kollarının işsizlik oranına olumlu etkisi olmayacaktır.

Endüstri 4.0’ın Dünya Üzerindeki Etkileri

Günümüzde ürün kalitesi ve üretim hızı rekabet için yeterli olmakta iken, gelecekte bu iki özellik yetmeyecek ve en çok üreten değil, müşterinin isteklerini en çok karşılayan galip gelecektir. Bu duruma en güzel örnek, Apple ve Nokia arasındaki rekabettir. Nokia geçmiş dönemde en popüler şirketken, hızlı üretim bir fayda göstermemiş ve müşterinin isteklerine yönelen Apple, Nokia’yı tahtından indirmiştir.

Müşterilerin istekleri veri analizi ile belirlenmektedir. İnternetin, hayatlarımızın merkez haline gelmesi ile oluşan dev bilgi birikimini, en iyi analiz edip yorumlayan gelecekte galip gelecek olandır. Endüstri 4.0 ile Google ve Facebook gibi dev şirketler de üretime geçecek ve bu durum endüstride zorlu bir rekabetin yaşanmasına neden olacaktır.

4. Sanayi Devrimi’nin ülke ilişkilerine de etkisi olacaktır. Ülkeler arasında yaşanan rekabetin artmasına neden olacak bu devrim, Çin Halk Cumhuriyetini olumlu yönde etkileyecektir. Günümüzde insan gücüne dayalı seri üretim gerçekleştirilen birçok fabrikanın bulunduğu bölgede, ucuz ve kalitesiz mal üretilirken, teknolojinin gelişimi ile aynı hızda, daha kaliteli ürün üretimi imkanı bulunacaktır. Türkiye’nin ise bu dönemde üretim merkezi olmak yerine, inovasyon merkezi olma yolunda gelişmeler kaydetmesi gerekmektedir.