WIN Avrasya Otomasyon Fuarı’nda, Mekatronik Mühendisleri Derneği tarafından düzenlenen “Endüstri 4.0’da Mekatronik Mühendisliğinin Önemi” konulu panelde; mekatronik mühendisliği, Endüstri 4.0, gelecekte mekatronik mühendisleri kavramları üzerine konuşuldu.  

Panel, RNZ Grup Başkanı ve Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Zeper’in moderatörlüğünde, Mekatronik Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yasin Adıgüzel, Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Livatyalı, Karabük Üniversitesi Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raif Bayır, İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Ergenç ve Trovarit Türkiye Genel Müdürü Muharrem Gezer’in katılımları ile gerçekleştirildi.

Sektörün, mekatronik mühendislerinin ve öğrencilerin oldukça ilgisini çeken panelde ilk olarak dernek adına Ömer Yasin Adıgüzel konuşmasını yaptı. 2016 yılında kurulan derneğin günümüze kadar olan faaliyetlerinden kısaca bahsettikten sonra, Yüksek Öğretim Kurulu’ndan alınan resmi verileri katılımcılara sunarak, mekatronik alanındaki artışa dikkat çeken Adıgüzel, dernek olarak mekatronik kavramının doğru anlaşılması ve gereken önemi görmesi adına çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalarının artarak devam edeceğini dile getirdi. Adıgüzel’in konuşmasının ardından Prof.Dr.Haydar Livatyalı Endüstri 4.0’ın ortaya çıkma hikayesini ve Mekatronik Mühendisliği kavramının ne ifade ettiğini katılımcılara aktardı. 

Prof.Dr. Livatyalı IoT (Nesnelerin İnterneti), Robotik, Yapay Zekâ, Otomasyon Sistemleri Akıllı Teknolojiler vb. pek çok konuyu barındıran Endüstri 4.0 ve bu konularla ilgili bir disiplin olan Mekatroniğin Endüstri 4.0’ın önemli bir parçası olduğuna vurgu yaptı. 

Trovarit Türkiye Genel Müdürü Muharrem Gezer konuşmasında, firmaların Endüstri 4.0’a geçerek elde edecekleri kazanımları aktardı. Endüstri 4.0 sürecine geçildiğinde ele edilecek karlılık oranlarını aktaran Gezer, ilk yatırım maliyetlerinin kısa sürede kendini amorti ettiğini ve kara geçirdiğini ifade etti. İlerleyen süreçte firmaların süreklilik sağlayabilmesi için mecburi olarak teknolojiyi ve Endüstri 4.0’ı yakalaması gerektiğini vurguladı.

Ardından söz alan Prof.Dr.Raif Bayır, alanın ülkemizde yeni olmasından kaynaklı olarak yaşanan mekatronik alanında uzman akademisyen eksikliğinden kaynaklı olarak öğrencilerin mekatronik disiplinini tam anlamıyla alamadığına dikkat çekti. Endüstri 4.0’da mekatronik mühendislerinin önemli bir yerinin olduğuna vurgu yapan Prof.Dr.Bayır; Endüstri 4.0 kavramının hayata geçmesi için eğitiminde süreç ile paralel olarak gitmesi gerektiğini ve öğrencilerin gelecek sanayi devrimine hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bu hususta Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nün olduğu üniversitelerin bir araya gelerek, üniversitelerde temel ortak bir müfredat belirlenmesi için çalışma yürütmesi gerektiğini düşündüğü söyledi. Sonrasında Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği lisansının ardından Makina yüksek lisansı ve ardından Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği alanında doktorasını yaparak, disiplinler arası bir alan olan mekatroniğin farklı disiplinlerinde uzmanlığı olan Yrd.Doç.Dr.Ali Fuat Ergenç konuşmasını gerçekleştirdi. Eğitim hayatı boyunca mekatroniğin içerdiği temel disiplinlerde çalışan Ergenç, Endüstri 4.0 ve Mekatronik Mühendisliği'nin ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayarak, Endüstri 4.0’ı hayata geçirecek kişilerin mekatronik mühendisleri olacağını düşündüğünü dile getirdi. 

Soru cevap kısmı bitiminde moderatör Nedim Zeper, hızla gelişen ve ilerleyen endüstri akımının mekatronik mühendislerine olan ihtiyacı artırdığını söyledi.