Festo, müşterilerini ve çalışanlarını dijital geleceğe taşıyor. Şirket bu amaç için, yenilikçi ve enerji verimli teknolojiler, sezgisel insan makine işbirliği, öğretim ve ilave eğitim konuları üzerine kurulu yeni gelecek odaklı konseptler geliştiriyor.

DİJİTALLEŞME VE ENDÜSTRİ 4.0 – GELECEK İÇİN AKILLI ÜRÜNLER

Sadece kendi kendini organize eden komponentler yoluyla üretim tesisleri gerçekten esnekleşebilmekte ve dolayısıyla sürekli değişen gereklilikleri karşılamaktadır. Uyumlu standartlar, normlar ve ortak OPC UA gibi arayüzler, “tak ve çalıştır” ve Endüstri 4.0 konseptli akıllı ürünler için gerekli koşulları yaratmaktadır.

Festo aynı zamanda bu çok amaçlı haberleşme arayüzünü, modüler kontrol platformu CPX-E, esnek taşıma sistemi MCS® (çoklu taşıyıcı sistem) ve robot kontrolörleri gibi çok sayıda elektrikli sürücü teknolojisi komponentine entegre etmiştir.

Daha yüksek düzeyli sistemlere entegrasyona ilave olarak, veri derleme ve değerlendirme önemli bir rol oynamaktadır. Festo burada, diğer unsurların yanı sıra yapay zekâya güvenmektedir.

Festo, Resolto Informatik GmbH şirketini satın alarak bu uzmanlığını daha da artırmıştır. Resolto, gerçek zamanda verileri analiz ederek yorumlayan ve anormallikleri raporlayan bir yazılım çözümü geliştirmiştir. İlave olarak, bu sistem sürekli veri analizi yoluyla devamlı olarak öğrenmekte ve bilgi tabanını genişletmektedir.

Bu otomatik öğrenme, akıllı proses izlemeyi mümkün hale getirmektedir. Yeni modüler kontrolör CPX-E-CEC ve yeni Servo sürücü CMMT-AS ile birlikte, eş zamanlı izleme mümkündür. Resolto izleme yazılımı, motor akımlarını ve eksenin konum değerlerini izler. Anormallikler oluşursa uyarı için kısa mesaj üretir.

Veri toplama ve izleme, komponentlere yakın akıllı yazılım çözümüyle veya Festo buluttaki IoT ağ geçidi CPX-IoT üzerinden gerçekleştirilebilir. Handling sistemleri veya elektrikli sürücüler gibi alan düzeyinden komponent ve modülleri, kendi OPC UA arayüzü yoluyla Festo Bulut’a bağlar.

GELECEĞİN İNSAN-MAKİNE İŞBİRLİĞİ

Yapay zekâlı öğrenim sistemleri ve insanlarla el ele çalışan robotlar, ürünlerin bireyselleştirilmesine yönelik trendde tek ürün siparişinin üretiminde merkezi bir rol oynamaktadır. Festo, BionicWorkplace ile geleceğin üretiminde insan-makine işbirliği için eşsiz bir konsept sunuyor.

Bu konseptte, biyonik robot kol BionicCobot, birçok destek sistemiyle, ağa bağlanan ve birbiriyle haberleşen çevre birim aygıtlarıyla birlikte çalışır. Aynı zamanda, yapay zekâ ve otomatik öğrenme yöntemleri, BionicWorkplace’i sürekli olarak kendisini optimize eden bir öğrenim ve öngörme sistemi yapar.

ENDÜSTRİ 4.0 İÇİN YETERLİLİK

Giderek daha akıllı olan sistemler ve esnek üretim süreçleri, dijital ve akıllı sistemleri işletmek için çalışanlarda yeni yeterlilikler talep etmektedir. Örneğin, Festo Didaktik, pratik bilgi transferi için siber-fiziksel öğrenim platformu “CP Factory”yi geliştirilmiştir. Bu platform, gerçek bir üretim tesisinin istasyonlarını ve proseslerini bir öğrenme fabrikası şeklinde tasvir etmektedir.

Buna ilave olarak, Festo Didaktik aynı zamanda çalışanlar için birçok eğitim kursu sunmaktadır.

1925’te kurulmuş olan Esslingen a.N. Almanya’da yerleşik bağımsız aile şirketi, 60 yıldan uzun bir süredir otomasyonda itici güç olmuş ve eşsiz ürün teklifleriyle teknik eğitimde dünya piyasa lideri haline gelmiştir. Pnömatik sürücü teknolojisine ilave olarak, Festo aynı zamanda 20 yıldan uzun süredir elektrikli otomasyonda çok başarılı olmaktadır.

Festo Elektrik Otomasyon