E-ticaret sitelerinin artırılmış gerçeklik yaratmasına olanak tanıyan ve EGİAD Meleklerinden daha önce yatırım alan teknoloji girişimi ART Labs ile “Arttırılmış Gerçeklik ve Yapay Zeka ile E-Ticaretin Geleceği” başlıklı online bir seminer düzenlendi.

Art Labs Kurucu Ortağı Uğur Yekta Başak’ın konuşmacı olduğu etkinlikte yeni nesil ticaret sistemi olarak özellikle pandemide şirketler için büyük çıkış noktası olan e-ticaret ve yapay zeka ile elektronik ticaretin ayrıntıları, öne çıkan kısımları konuşuldu.

"KARAR VERME AŞAMASINDA ETKİN ROL OYNUYOR"

Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Covid-19 ile birlikte değişen dünyada fiziki mağazalara olan bakış açısının değiştiğine, e-ticaret tarafında kalıcı bir büyümenin olduğuna dikkat çekti. AR teknolojisinin müşterilerin satın alacağı ürünleri öncesinde deneyimleyebilmelerine imkan verdiğini belirten Yelkenbiçer, böylece fiziksele yakın bir dijital deneyim yaşatıldığını ve müşterinin karar verme noktasında birçok sorusuna yanıt bulabildiğini ifade etti. 

Yelkenbiçer, "Geliştirilen kapsamlı teknoloji ile mevcut şirketler için e-ticaret daha kolay bir hale geliyor" diye sözlerini sürdürdü.

"SÜREKLİ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU"

Yapılan son araştırmalar doğrultusunda e-ticaret cirosunun 2021 yılında 4,88 trilyon dolara geleceğini, bunun da her yıl yaklaşık yüzde 20 bir büyümeyi içerdiğini kaydeden Yelkenbiçer, büyümenin dolar cinsinden olmasının da sektöre olan ilgiyi anlattığını dile getirdi.

Söz konusu tahminlerin 2025'e kadar yüzde 20 artış öngördüğünü aktaran Yelkenbiçer, "Mobil e-ticaret ise çok daha hızlı büyüyor ve 2018 itibarıyla cironun yüzde 70 mobilden gelmeye başlamış durumda. Bir başka çalışma ise 2020 itibarıyla müşteri ilişkilerinin yüzde 80’inin yapay zeka destekli karar sistemleri tarafından sağlanacağını gösteriyor. Google, Apple ve Facebook tarafından sanal gerçekliğe yapılan yatırımlar sayesinde sanal gerçeklik çözümleri hızla teknolojiye kazandırılıp kullanılmaya başlanmıştır. Ve yapılan araştırmalar göstermiştir ki, AR uygulamaları sayesinde e-ticaret üstünde 2020 itibarı ile 120 milyar dolar ciro aşılmıştır. Ayrıca Alibaba, Sony, Microsoft, Samsung ve HTC de AR uygulamaları üstünde çalıştıklarını açıkladılar." şeklinde konuştu. 

ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR? ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

"GELECEĞİMİZ ATATÜRK'ÜN İZİNDE YÜRÜYEN GİRİŞİMCİLERE EMANET"

Yelkenbiçer, EGİAD Gelecek başlıkları altında bugüne kadar iş dünyasındaki kuşakları incelediklerini belirterek kuşaklarla uyum içerisinde çalışmanın yollarını aradıklarını yanı sıra güncel olarak teknolojileri takip ederek onların endüstrilerini nasıl değiştireceğini anlamak istediklerini söyledi.

Yelkenbiçer, Art Labs Kurucu Ortağı Başak ile ilgili olarak da "Uğur’un EGİAD olarak bizlerin de odağında olan Z kuşağına özel bir önem verdiğini; özellikle stajyerlerini geleceğin girişimcileri olarak tanımlayarak onları yetiştirdiğini keyifle izliyorum. Girişimcilik kulüplerinde ve kuluçka merkezlerinde girişimcilik hikayelerini paylaşarak bir fikir işçisi gibi ekosisteme katkı koyuyor. Ülkemizin aydınlık geleceğinin Uğur gibi Atatürk’ün yolunda yürüyen başarılı girişimcilere emanet olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"ÇALIŞMA ALANLARIMIZI GENİŞLETİYORUZ"

ART Labs Kurucu Ortağı ve CEO’su Uğur Yekta Başak ise, sundukları teknolojiyi e ticaret üzerinden hacmi yüksek pazaryerlerine ve öncü markaların kullanımına açtıklarını ifade etti. Moda, aksesuar, giyim, ayakkabı, ev dekorasyon gibi sektörlerde kullanımda olduklarını bildiren Başak, "Platformu kullanan şirketler e-ticaret sitelerinde artırılmış gerçeklik deneyimi ekleyebiliyorlar. Sunulacak ürünlerin 3D görsellerinin oluşturulması ise gücünü görüntü işleme ve yapay zeka algoritmalarından alan bulut tabanlı bir sistem ile sağlanıyor. Birçok ürünün AR deneyimi ile sunulabilmesi mümkün hale geliyor. Böylece satışlardaki artış ve iade oranlarındaki düşüş gibi faydalar, AR destekli geniş bir katalog sayesinde en üst düzeye çıkmış oluyor." şeklinde konuştu.

Başak ayrıca, hizmet verdikleri ülke sayısını artırarak çalışma alanlarını genişlettiklerini de sözlerine ekledi.