EGİAD, "Dijital Olgunluk Düzeyi Belirleme Çalışması” ile işletmelerin dijitalleşme kapasitesi ve yetkinliğinin belirlenmesine yönelik önemli bir çalışma başlattı.

SELÇUK KARAATA MENTORLUĞUNDA UYGULANACAK

Bu kapsamda firmaların dijitalleşme süreçlerinde yol gösterici olmak amacıyla dijital olgunluk modeli ve düzey belirleme aracı EGİAD girişimiyle devreye girecek. Söz konusu ölçümleme modeli önümüzdeki günlerde TİM-Sabancı Üniversitesi İNOSUİT Programı Mentoru Selçuk Karaata liderliğinde EGİAD üyesi gönüllü şirketlerde uygulanmaya başlanacak.

Çalışma gerçekleştirilen bir webinar ile EGİAD üyelerine tanıtıldı. Toplantıya EGİAD Başkan Vekili Cem Demirci ev sahipliği yaparken, moderatörlüğü EGİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkılıç üstlendi.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkan Vekili Cem Demirci, dijital dönüşümün hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklar doğrultusunda toplumsal bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti, üç boyutlu yazıcılar, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin çığır açan etkisi ile yeni bir döneme girildiğini dile getiren Demirci, "Dijital teknolojiler ile ilk olarak otomasyon başlığı altında analog kayıtlar dijital ortamda işlenir hale getirilmiş ve sonrasında ise e-hizmet başlığı altında süreçler dijital ortama aktarılmıştır. Gelinen noktada ise dijital dönüşüm altında tüm kurumsal varlıklar ve paydaş ilişkileri dijital ortamda yeniden tanımlanmaktadır." şeklinde konuştu.

D2 PROJESİ İLE DİJİTALLEŞTİ

Dernek olarak dijital dönüşüme hızlı bir giriş yaptıklarını anımsatan Demirci, bu doğrultuda EGİAD D2 Projesi'nin tamamlanarak hayata geçirildiğini söyledi. Mobil uygulama aracılığıyla iOS ve Android olarak tasarlanan D2 ile üyelerinin birbirleriyle dijital ağ üzerinden otomatik olarak bağlandığını ifade eden Demirci, kurumun yaptığı etkinliklerin dijital ortamdan takip edilebildiği gibi kayıt ve sekretarya gibi işlemlerin de dijitale aktarılmasının sağlandığını belirtti.

Dönüşüm sürecinin  tek ve hazır paket çözümü bulunmadığı için kolay olmadığını bildiren Demirci, en başarılı organizasyonların bile dönüşümü tamamlamakta güçlük çektiği bir ortamda, EGİAD’ın hızlı ve yerinde kararlar ile dijitalleşme atılımını gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

AKILLI FABRİKA UYGULAMALARI İLE ENERJİ MALİYETLERİ NASIL DÜŞER? AKILLI FABRİKA UYGULAMALARI İLE ENERJİ MALİYETLERİ NASIL DÜŞER?

Demirci, "Teknoloji hızlı bir şekilde değişmektedir ancak alışkanlıkları değiştirmek oldukça zordur. Gerçi keşke hiç olmasa dediğimiz pandemi süreci, alışkanlıkları değiştirme yönünde muhakkak birtakım faydalar sağlamıştır fakat bunun ötesinde dijital dönüşüm insan, süreç ve teknoloji gibi çok farklı unsurları birlikte dönüştürmeyi ve yönetmeyi gerektirmektedir. Dijital dönüşüm ayrıca geçmiş, bugün ve geleceği aynı anda düşünmeyi gerektirmektedir." diyerek sözlerini tamamladı.