İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL)’nin düzenlediği “Geleceğe Bakış” online seminerine katılan Halıcı Group CEO’su Dr. Hüseyin Halıcı, öğrencilere, dijitalleşmeyi ve geleceği anlattı.

Dr. Halıcı’nın konuşmalarında öne çıkan başlıklar ise şunları oldu.

“GELECEĞE, İYİ HAZIRLANMAMIZ GEREKİYOR”

Geleceğe sınav gibi hazırlanmak gerektiğini, değişen dünyadaki gidişatın görülmesi ve bu doğrultuda adımlar atılması gerekliliğini söyleyen Dr. Halıcı, gelecek dersine iyi çalışmanın yanı sıra dersin neresinde olunacağına, nasıl bir oyuncu olarak yer alınacağına karar verilmesinin de önemine değindi.

Öğrencilere akademik kariyeri ve profesyonel iş geçmişini, Halıcı Group’un temellerinin nasıl atıldığını anlatan Dr. Halıcı, doktora yapmasının o dönemde şirketlerinin büyümesine olumsuz etkilediğini, ancak pişman olmadığını, eğitim ve bilimin değerli olduğunun altını çizdi.

“EN BÜYÜK ADIMLAR BU DÖNEMDE ATILACAK”

Geleceğe dair bakış açısını ve öngörülerini aktaran Dr. Halıcı, eski çağlar baz alındığında en büyük adımların günümüzde Endüstri 4.0 ya da Toplum 5.0 olarak adlandırılan içinde bulunduğumuz dönemde atılacağına dikkat çekerek geleceğin önemsenmesi gerektiğini söyledi.

Zamanının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini, aksi halde 1-2 yıl gecikmeyle bile çağın gerisinde kalınacağına işaret eden Dr. Halıcı, geleceğin bilgi ve dijitalleşme üzerine kurulu olacağını, fiziksel yerine zihinsel çalışma olacağını vurguladı.

“BİR TEK MÜHENDİSLİK DEĞİŞMEYECEK”

Bütün mesleklerin değişeceğini, ancak mühendislik ve teknik bilimlerin değişmeyeceğini kaydeden Dr. Halıcı, insanların gelecek için yenilikçi ve yaratıcı olmasının şart olduğunu, standart bir yapıda başarılı olunamayacağını ifade etti.

Dünyanın hızla değiştiğini bilginin de aynı hızda değiştiğini belirten Dr. Halıcı, “Başarı için pozitif bakış açısına sahip olmak, pes etmemek, hırslı olmak, yaşam boyu öğrenme isteğine sahip olmak, çok sorgulamak, analiz yapmak, merak etmek ve sorgulamak, objektif olarak değerlendirme yapmak, hatayı kabullenmek, eleştiriye açık olmak, inisiyatif almak ve en önemlisi de sabırlı olmak gerekir. Bunları yaparsanız başarılı olursunuz. Bir de mütevazı olmak çok önemli.” dedi.

“PANDEMİ GELİŞMEK ADINA FIRSAT YARATTI”

Pandeminin değerlendirilebildiği takdirde, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere önemli fırsatlar yarattığını dile getiren Dr. Halıcı, bilhassa Türk insanının kriz dönemlerinde ortaya çıkan esnek yapısının avantaj olduğunu ve Türkiye’nin pandemi kaynaklı krizden güçlenerek çıkacağını dile getirdi.

“YAPAY ZEKA HER ALANA GİRECEK”

Yapay zekanın girmeyeceği hiçbir alan olmayacağına vurgu yapan Dr. Halıcı, “İnsan, yüzyıl ya da binyıl sonra sadece birkaç tecrübeye yansıttığı işkollarında çalışacak. Yapay zeka, yapacağımız birçok şeye müdahil olacak. Kamudan spora ve sanata kadar pek çok alanı etkileyecek. Kamuda daha fazla göreceğiz, daha adaletli bir işleyiş gelecek. Olumlu yönde etkileyecek. Zaten insan bu konuda doğru gidiyor. Bütün dünyada bir değişim var. Her ülkede insanlar daha fazla imkanlar talep ediyor. Çünkü insanlar bu dünyadan daha çok fayda sağlayarak gitmek istiyorlar. Her şeyin de bilincindeler. Bunları yapmak için de yapay zekaya ihtiyaç var.” şeklinde konuştu. 

Ancak mezun olduktan sonra profesyonel iş hayatını görme imkanı bulduğunu aktaran Dr. Halıcı, Halıcı Group olarak İTÜ MTAL öğrencilerine staj imkanı sunmak istediklerini ifade ederek, öğrencileri, pandeminin ardından deneyim kazanmaları adına şirketlerine davet etti.