Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi'nin ilk gününde ilk panel tüm hızıyla devam ediyor. Panel konuşmacılarından Doruk Otomasyon Uluslararası Genişlemeden Sorumlu Yöneticisi Aylin Tülay Özden, 1998 yılından bu yana üretim operasyonları yönetiminde uzmanlaştıklarını vurguladı. Geçen yıldan itibaren Ar-Ge konusu başta olmak üzere ciddi bir yatırıma başladıklarını da söyleyen Özden, 300'ü aşkın sanayicide çözümlerinin kullandığını anlattı. Şu anda uluslararası bir hafta içinde bir makinada arıza olup olmayacağını yüzde 96 oranla tahmin edebildiklerini vurguladı.
Otomotiv yan sanayi firmasında beş yıl önce üretim operasyonları yönetim sistemlerine yatırım yaptıklarında yılda 9 milyon parça yaparken şu anda toplamda yıllık 18 milyon parça üretebilidiklerini ve vardiya sayısının da 3'ten 2'ye düşürüldüğünü söyledi.


Just In Sequence uygulaması hakkında da bilgi veren Özden, online realtime uygulaması ve ARVR gözlükleri ile doğru parçanın doğru montajının yapılıp yapılmadığını tespit edebildiklerini açıkladı.

"YARININ FABRİKALARI PROAKTİF OLACAK"

Aylin Tülay Özden "Durumunuzu algılayıp teorik hesaplamalarla yakın geleceğinizi tahmin edebileceksiniz. Ancak öncesinde bir kültür değişimi gerekiyor, predictive teknolojilere ve uygulamalara yatrıım yaparak devamında yarının fabrikalarına ulaşmak mümükn olacak." dedi.