AS Metal Teknik Genel Müdürü Dr. Serkan Necipoğlu, batı ülkelerinde dijitalleşmenin ortaya çıkışının ihtiyaçlardan kaynaklandığını belirterek, ihtiyaç tam gerçekleşmeden gelecek dijitalleşmenin eksik kalacağını ve bunun hem sosyal hem ekonomik sıkıntılara neden olabileceğini ifade etti.

“ÇALIŞAN BULMA ZORLUĞU”

Dijitalleşme ve otomasyonu getiren ihtiyaçların en önemlilerinden biri de gelişmiş ülkelerde vasıfsız işleri yapacak çalışan bulmanın zorlaşması ve hatta bunun için kontrollü göç alınmasıdır. Dolayısıyla dijitalleşme, bu ve elbette burada söz etmediğim birkaç başka durumunun neticesidir diyebiliriz. Tüketimin hızla arttığı çağımızda büyümenin de getirdiği zorunlulukla üretimin artması, çalışan sayısını çok artırmadan kapasitelerin yükselmesini gerekli kılmıştır. Buradan hareketle nüfusunun niteliğini artırmayı başaran ülkeler, insanlarını bu yeni sistem ya da cihazların işletilmesi ve benzeri diğer nitelik gerektiren işlere kaydırırken olası göçleri de kontrol altında tutmayı başarmışlardır.  

“NİTELİKLİ ÇALIŞAN SAYISINI ARTIRMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’de gerek nüfus yoğunluğu gerekse söz konusu işleri yapacak çok fazla insan olması dijitalleşme ve otomasyon açısından bir handikap olarak ortaya çıkmaktadır. Fizyolojik olarak insanın yapamayacağı işleri ayrı olarak değerlendirmek gerekir elbette. İşi yapacak makinayı, robotu ya da cihazı kullanacak personelin nitelikli olması gerekiyor. Bu nedenle her şeyden önce nitelikli çalışan sayımızı artırmalıyız. Eğer dijitalleşme hızımıza göre nitelik artırmada yeteri kadar hızlı olamazsak, o zaman yeni teknolojilerin ancak tüketicisi olabiliriz. Daha kötüsü ise bundan uzak durmanın imkanı da yok! Yani “ben bu teknolojiyi kullanmayacağım, bende insan gücü çok” da diyemiyorsunuz.

“KÜLTÜRÜN YERLEŞMESİNİ SAĞLIYOR”

Dijitalleşmeden kaçamamanın en önemli getirilerinden biri de eğer siz buna hazır değilseniz bile mecburen alışmak durumunda kalıyorsunuz. Bu vesileyle buna dair bir kültürün yerleşmesi söz konusu oluyor. Makinalarla, cihazlarla, elektronikle çalışma kültürü ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra daha standart ve daha kaliteli ürünler üretebiliyorsunuz. Makinaların güvenlik seviyeleri artırıyor. Daha kolay iletişim kurabiliyorsunuz, uzaktan makinalara bağlanıp arıza tespiti vb. yapabiliyorsunuz. Büyük ve kapalı makinalarda VR gözlüğüyle kafanızı makinanın neresine çevirirseniz, dijital olarak o bölgedeki ilgili aksamı sanal olarak gösteren sistemler var artık. Zaman içerisinde bu tür teknolojiler çok daha yaygınlaşacak ve elbette daha erişilebilir hale de gelecek.  

“İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRDI”

Geçmişte makina yapan insanlar olarak kullanacak kişiye nasıl kullanacağını öğretirdik. Sanayileşme ve bunun üzerine dijitalleşme daha üst bir kültür olarak hayatımıza girdi. Sensörler, mikro elemanlar, güvenlik sistemleri, ışık perdeleri vs. bugün endüstride çalışan herkese bir şey ifade ediyor artık. Otomasyon ve dijitalleşme, cihazların kullanım zorunluluğunu ve birlikte iş yapma/çalışma kültürünü yerleştirdi ve bu kültürün yerleşmesi bizim gibi işin içerisinde olanların işini kolaylaştırdı. Eskiden hayatında sensör görmemiş kişilere uzaktan sensör arızasını tespit ettirmeye çalışırken, artık böyle bir durumla karşılaşma ihtimali daha az. Mesleki eğitim almış eleman bulamama sorunundan şikayet ediyoruz, evet hala yeterli değil, ancak geçmişe kıyasla daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz.