Hat sonu uygulamalarında dijitalleşme ve Endüstri 4.0 ile ilgili bilgiler veren Optimak STU Firma Sahibi Tansel Cavit Kulak, Endüstri 4.0 yatırımından önce firmanın dijital seviyesinin tespit edilmesi ve ardından bu doğrultuda kademeli olarak yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Eski makinalarda söz konusu yatırımı yapmanın pahalı olduğunu dile getiren Kulak, yeni alınacak makinalarda haberleşme protokollerinin uyumluluğuyla yatırımı yapmanın bile gelecekte uygulamayı hayata geçirmeye imkan vereceğini kaydetti.

“ANINDA MÜDAHALE EDİYOR, FİRE VERMİYORUZ”

Endüstri 4.0 ile insansız fabrikadan çok zamana bağlı olmayan bir veri akışı sağladıklarını vurgulayan Kulak, “Fabrikaya geldiğimizde makinalara mühadele etmemiz, tedbir almamız için bir yerlerden, birilerinden rapor almamıza gerek kalmıyor. IoT ile gördüğümüz bir hatayı bir önümüzdeki makinaya, o gördüğü hatayı bir önündeki makinaya aktararak en başından hatayı çözmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda sistemleri yönlendiriyoruz ve işi çözüyoruz. Bu noktada avantajlarımızdan biri zaman kaybetmememiz. Soruna anında müdahale ediyoruz, fire vermiyoruz.” dedi.

“HATASIZ ÜRÜN ÇIKIŞI SAĞLIYOR”

Kulak, “Seviye, ağırlık, adet ve etiket gibi kontroller bu uygulamalarda yapılabiliyor. Örneğin gıdayı paketlediğimiz zaman paketin içindeki hava ya da azot oranının belli özellikleri olabiliyor. Bunlara bağlı atmosferik değişimler oluyor. 3-4 yıllık big datadaki verinin ardından algılayıcılarla sisteme haziran ayında üretim yapılan şehirde relatif nem yüzde 60 seviyesindedir. Dolayısıyla sen içine azot basacaksan, yüzde 70 relatif neme göre bir azot bas ya da atmosferik basınç bu dönemde ne kadarsa ona göre hareket et. Atmosferik şartları algılayıp bu doğrultuda sistemi yönlendirebiliyoruz. Bununla birlikte kullanılan hammadde, hammaddenin akışkanlığı, kullanılan ambalaj malzemesi vb. algılayıcılar tarafından algılanıp kaydediliyor. Sistem, hata yapmadan ürünü çıkarmanızı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

“KADEMELİ OLARAK OTOMATİKLEŞTİRMELİYİZ”

Endüstri 4.0’ı yakalamanın Türkiye için günümüzde maliyetli olduğunu ifade eden Kulak, ancak kademeli olarak bunun gerçekleştirilmesinin daha sağlıklı olacağının altını çizdi.

Kulak, sözlerine şöyle devam etti: “Karanlık fabrikalara hazırlık yaptıktan sonra önce firmalarımızı kademeli olarak Endüstri 3.0’a geçirmemiz gerekiyor. Barkodlu sistemlere, ağırlık kontrollü sistemlere, farklı gelen ürünlerin ayrıştırılabileceği sistemlere, ürünleri farklı farklı kolilere otomatik koyulduğu sistemlere, kolilerin ayırılıp ayrı ayrı palet haline gelip raflara konulduğu sistemlere geçirmemiz lazım. Bu şekilde firmamızı aşama aşama biraz daha otomatik hale getirmeliyiz.”

“VASIFSIZ ÇALIŞAN BULMAK DA ZORLAŞTI” 

Kulak, söz konusu süreçte nitelikli çalışan bulmanın yanı sıra niteliksiz eleman bulmanın da zorlaştığını söyleyerek, “Önce çalışan yolundan değil, ağırlık yolundan geçerek hazırlık yapılmalı. Sonrasında yapılan dijitalleşme hazırlıklarıyla birlikte rahatlıkla Endüstri 4.0’ı yakalayabiliriz.” dedi.