Doruk CTO’su Cengiz Özden bilgi çağında “Ne kadar bilgi ediniyorsanız, o kadar geliştirme imkanına sahip oluyorsunuz.” diyerek önemli bilgiler verdi. 

Özden, “Örneğin, biz makinacılar için çözüm sunduğumuzda onlara kendi dijital ürünleriyle müşterilerine katma değer sunacakları yeni ürünler geliştiriyoruz. Üstelik bunu kendi markalarıyla satacakları, kendi çözümlerini oluşturacakları birtakım platformlar sunarak yapıyoruz. Dolayısıyla biz kendimizi firmaların dijitalleşme partneri olarak görüyoruz.” dedi.

Artırılmış gerçeklik konusunda çok yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydeden Özden, makinalardan toplanan verilerin yetkili kişiler tarafından sahada ulaşılabilir hale getirdiklerini belirtti.

“OPERASYONEL ETKİNLİĞİ ARTIRIYORUZ”

Firmaların kendi operasyonel etkinliğini artırmak, makinaları sahada daha sorunsuz ve daha hızlı bir şekilde devreye alabilmeleri ile ilgili olarak farklı çözümler geliştirdiklerini söyleyen Özden, sözlerine şöyle devam etti: “Makina, müşterinin sahasında kurulurken montajın yerinde, doğru ve hızlı yapılabilmesi için artırılmış gerçekliği burada da kullanıyoruz. Öncelikle yapılacak işlemler videolara kaydediliyor makina sevk edildiğinde montör gözlükle, telefonla ya da tabletle makinaya baktığında adım adım her şey gösteriliyor. Bir adım bitince sistem diğerine otomatik olarak geçiyor. Hatta hangi aşama ne kadar sürdü gibi birtakım raporlar üretiliyor.” 

“ORTALAMA YÜZDE 50 VERİMLİLİK SAĞLIYORUZ”

Firmalara Üretim Yönetim Sistemleri kurduklarını ifade eden ve ProManage sisteminden bahseden Özden, “Makina üreticilerin kendi müşterilerine sunmaları için de özel bir paket hazırladık. Makinanın verileri toplanıyor. Bu veriler, cloud’da ya da bir sunucuda biriktiriliyor ve bunlar üzerinde işletmelerin kendi üretim yönetimleriyle, operasyon yönetimleriyle ilgili gerekli tüm raporlamaları online real time verilerinin izlenmesini sağlanması gibi bütünleşik bir çözüm sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin öncü firmalarında sistemlerinin çalıştığı bilgisini veren Özden, “Sistem kurduğumuz işletmelerde ilk gördüğümüz verim değerleri yüzde 20-60 arasında değişiyor. Genel ortalama yüzde 51.” dedi.

Sistem kurulunca verimlilik artışlarının elde edilmesinin bir süreç olduğunu dile getiren Özden, devamında sistematik adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.