Ekim ayında gerçekleştirilen 5. Robot Yatırımları Zirvesi’ne üç iştirakiyle katılan Hamle Teknoloji Grubu, Zirve’de “Dijital Dönüşümü Yönetiyoruz” diyerek yeni hedefini ilan etti.

“Dijital dönüşümü yönetiyoruz” sloganıyla yeni hedefini ilan eden Hamle Teknoloji Grubu, Hamle Mühendislik ve Atak Robot’un ardından Bilişim Vadisi bünyesindeki yeni oluşumu Softrue Yazılım ile süreç yönetimi, proje bazlı yazılım ve yapay zeka çözümleri ile çözüm üretmeye başladı. Hamle Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Murat Nuhoğlu, “Dijital dönüşüm süreçlerini, projelendirmeden danışmanlığa, yazılımdan robotiğe uçtan uca çözümlerimiz ile bir bütün olarak değerlendiriyor ve işletmelerinizi, ülkemizin dijital dönüşümünde sektöründe öncü kuruluşlar olarak yeniden yapılandırıyoruz” diyerek iddiasını ortaya koyuyor.

Hamle Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Murat Nuhoğlu ve Hamle Mühendislik Yazılım Departman Lideri ve Softrue Teknik Müdürü Tevhid Korkmaz ile bir araya gelerek yeni yapılanmalarını, dijital dönüşüm çalışmalarını ve Endüstri 4.0’ı konuştuk. 

Öncelikle Hamle Teknoloji Grubu’nun gündemi öğrenebilir miyiz? 

Ahmet Murat Nuhoğlu: Teknoloji gündemimiz, dijital dönüşüm. Bütün dünyada bir dijitalizasyon süreci yaşanıyor. Bütün teknoloji üreten merkezlerde buna farklı isimler veriliyor. Üretimde dijitalizasyon veya sanayide dijital dönüşüm ön plana çıkacak. Bütün hayatımızı, üretim hatlarımızı, ulaşım hatlarımızı vb. her şeyi değiştirecek devasa teknolojik bir devrimle karşı karşıyayız. Türk üreticileri olarak bu hikayeyi yeniden yazacağız. Bizde aynen Japonya’nın Toplum 5.0’ı ya da Almanya’nın Endüstri 4.0’ı gibi kendi manifestomuzu ortaya koyacağız. Bu sanayide dijital dönüşüm olur, milli teknoloji hamlesi olur ya da dijital hamle olur. Biz bu hikayeyi yazacak bilgi birikimine sahip bir milletiz. Bence bu hikaye bizden çıkacak. Biz Hamle Teknoloji Grubu olarak, 2013 yılında bunu fark ettik ve bu doğrultuda yapılandık. Bu yıl bizim en önemli iddiamız, Hamle Teknoloji’nin grup firmalarına dönüşmesiydi. Grup firmalarından kastımız şu: Endüstride yönetebileceğimiz robotik, otomasyon, yazılım ve eğitim olmak üzere 4 tane ayak var. Endüstride nitelikli personel istihdam etmek için öncelikle eğitmemiz gerekiyor. Endüstride nitelikli ürün oluşturabilmemiz için otomasyona ihtiyacımız var. Robot olması için robota ihtiyacımız var ve bütün bunların kontrol sistemlerini yönetebilmesi için de yazılıma ihtiyacımız var. Hamle Teknoloji Grubu, artık endüstrinin tamamına ve dijital dönüşüme odaklanan şirketler grubuna dönüşüyor.

Dijital dönüşüm firmalara neler vadediyor? Size göre bu dönüşümü görmezden gelen firmaları neler bekliyor?

A.M.N.: Dijital dönüşümde, fabrikanın bütün alanlarının bütüncül olarak değerlendirilmesi gerekiyor. İşletme stratejik yol haritasını planlaması ve bu yol haritasının içerisinde mutlaka ekibin eğitilmesi gerekiyor. Artık her şeye bir ekip olarak bakmak gerekiyor. Teknikten bakım departmanına, uygulayıcılarda kadar karar vericilere ve idari, muhasebe, finansa kadar eş zamanlı bir projenin yürütülmesi gerekiyor. Dijital dönüşüm ile beraber dünyada bir devranın döneceğini görüyorum. Bu sadece bizim için geçerli bir şey değil. Dünyanın dört bir yanında fuarları ziyaret ettiğimizde farklı robot uygulamaları görüyoruz. Start-up firmalar bile farklı robot projeleri ve uygulamaları hayata geçiriyor. Biz onları da rakibimiz olarak görüyoruz. Dolayısıyla dijital dönüşüm konusunda dünyada süreç işlemeye başladı. Standartta ısrar edenlerin ise, bu sürecin altında kalacaklarını düşünüyorum.

Peki, firmaların bu süreçte nasıl bir yol haritası izlemeleri gerekiyor?

A.M.N.: Üretimdeki bütün firmalar dijital dönüşüm ekiplerini kurmalılar ve mutlaka dijital dönüşümü kendi içlerinde gerçekleştirecek bir yol haritası olarak görmeliler. Mutlaka ayrı bir birim olmalı ve bu birim teknik olarak değerlendirilmemeli. Dijital dönüşüm, ülkemizde sadece mühendislikle ve teknik departmanla ilgiliymiş gibi algılanıyor. Bu son derece yanlış bir düşünce. Dijital dönüşümün yönetim bilişimle ilgili bir yapısı var. Üretim tarafında tamamen karar destek sistemlerinin devreye girmesi söz konusu. Yönetim tarafındaysa, işin içine felsefe giriyor. Yani bizim dijital dönüşüm ekibimizde sosyolojiyi ve psikolojiyi bilen insanların da olması gerekiyor. Dijital dönüşüm, otomasyon biriminin altında cihazları devreye alacak bir birim olarak kurulmamalı.

Firma olarak dijital dönüşümle ilgili çalışmalar yapmaya ilk ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

A.M.N.: Hamle Teknoloji olarak, 2013 yılında kardeşim Yüksel Nuhoğlu ile beraber istişare ettik. Tespitimiz şuydu, muazzam bir dönüşüm geliyor. Biz bu dönüşümü gördük ve dedik ki; “Sürecin içinde yer almalıyız, bu heyecanı yaşamalıyız.” Çünkü teknolojiye yatırım yapan firmaların rekabette öne çıkacağını biliyorduk. Bu doğrultuda Atak Robot’u hayata geçirdik. Hamle Mühendislik entegrasyon yapısına geri döndü. Artık Ar-Ge süreçlerinden ziyade, daha çok görüntü işleme gibi endüstriyel yazılıma odaklanıyor. Ardından Softrue Yazılım firmamızı devreye aldık. Biz şu anda ERP, CRM yatırımları yaptık, bu alanda yazılımlar geliştirdik. Türkiye’nin teknoloji merkezi olmayı hedefleyen Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde, hem yazılım hem robotikte Atak Robot ve Softrue Yazılım ile başat firmalardan olmak amacıyla ilerliyoruz. Dolayısıyla dijital dönüşüm odaklı şirketler grubu olarak, yazılımla, robotikle ve entegrasyonla hazırız.

Tevhid Bey, Softrue Yazılım nasıl ortaya çıktı? Müşterilerine ne tür hizmetler sunuyor? 

Tevhid Korkmaz: Softrue, Hamle Mühendislik’in Hamle Teknoloji Grubu’na dönüşmesindeki yazılım alanına odaklanan yeni markası. Robotik, robotik kontrolleri, PLC ya da Ethernet’le haberleşen kontrol sistemlerinden, operatör panellerinden verileri alarak analiz eder, MRP ya da ERP sistemine bağlayarak işletmeyi iş süreçleriyle beraber optimize eder. Anlamlı veriler çıkararak aslında işletmenin robotları kontrol etmesi ya da kontrollerin verimli kullanılması noktasında bilgi sağlar, raporlar, yönetmesini sağlar. Yönetim karar destek sistemlerine de destek olur. Robot kontrolleri ve PLC’lerden alınan verilerin bir fabrikanın simülasyon anlamında içerisinden toplanan verilerin tamamen yönetim ekranlarını, yönetim şekillerini ve süreçlerini paylaşacağız. Biz dijital dönüşüm ile hem insan hem de yazılım temelli bir dönüşümden bahsediyoruz. Yazılımlar, makinaları kontrol edebilmeli, işletme verimliliğini artırabilmeli, işletmenin robotları kontrol ettikten sonraki aşamalarda karar verildiği, yeni kararlar oluşturduğu zaman işletmenin işini kolaylaştırabilmeli. KOBİ’ler, işletmeler birden fazla parçalı yapılar halinde programlar kullanmasınlar, tek bir ortamda her ikisini de kontrol edebilsinler, yönetebilsinler istiyoruz. Çünkü yazılımımız, gelecek neslin yazılımından oluşuyor. Biz java script altyapısını kullanıyoruz. Verileri alırken de görüntü işleme, makina öğrenimi gibi kavramlardan yararlanıyoruz.  

Softrue Yazılım’ın hedef sektörleri nelerdir?

T.K.: Üretim hedeflediğimiz sektörlerden biri. Robotik otomasyonun kullanıldığı sektörler, dijital dönüşümde yer almayı amaçlayan KOBİ’ler diğer hedeflerimiz arasında. Çünkü yazılımımız sektöre özel değil, esnek ve bütünleşik. Geliştirilebilir bir altyapıya sahip. Bu nedenle farklı dikey sektörlere çözüm sunabiliyoruz. MRP’den, MES’den, ERP’den neler alıp vereceğini bilen ve onlara da cevap verebilen bir yapısı var. Robottan alınmış bir veriyi, üretilmiş herhangi bir ürünün barkodunu, depolama, raf, lojistik, ön muhasebe, sevkiyat, satış sistemlerini bağlayan bir süreç. Dolayısıyla dikey sektörlere entegre edilebilir bir altyapımız var. Öne çıkan yazılımımız, görüntü işleme ve makina öğrenimiyle özellikle otomasyon sistemlerinde kullanılan kalite kontrol ya da iş verimliliğini robot kontrolleriyle, geri beslemeyle aldığımız verilerin tekrardan veri analizine tabi tutulup işletmenin bir sonraki aşamada yapması gereken hareketleri öngörmek ve bu verileri alıp dashboard’lara çeşitli çarklar halinde kullanıcılara sunmak. Aslında görüntü işleme süreçlerinde zaman alan süreçleri çok daha kolay ve hızlı yaparak insana yardım etmeyi ve hata payını minimize etmeyi hedefliyoruz. Görüntü işlemeyle, kalite kontrolle ve çıkan raporlamayla endüstriye katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Bu doğrultuda Hamle Teknoloji Grubu’nun gelecek dönem hedefleri nelerdir? 

T.K.: Hamle Teknoloji Grubu olarak, zaten hem endüstriyel hem de genel anlamda yaşam felsefemizle dijital dönüşümü benimsedik. Hedeflerimiz arasında, bu bağlamda önümüzdeki yıllar itibarıyla grup şirketlerimizi güçlendirmek bulunuyor. Çünkü şirketlerimizin hepsi dikey anlamda, kendi alanlarında uzman şirketlerden meydana geliyor. Atak Robot, Türkiye’nin ilk milli ve yerli robotunu üretiyor. Softrue Yazılım, görüntü işleme, yapay zeka ve ERP, MRP gibi sistemler üzerine odaklanıyor. Hamle Mühendislik bir otomasyon firması ve bu alanda önemli deneyimlere sahip. Bütün gücümüzü birleştirdiğimizde ise, artık Hamle Teknoloji Grubu olarak müşterilerimize uçtan uca çözümler sunuyor olacağız.

Son olarak dijital dönüşümü hedefleyen firmalara neler önerirsiniz?

A.M.N.: Dijital dönüşümü merak edenler Gebze’ye gelsinler. Biz onları Hamle Teknoloji Grubu’nun merkezinde bulunan Dijital Dönüşüm Merkezimizde misafir edelim, Hamle Teknoloji'nin dijital dönüşüm odaklı yapısını tanıtarak dönüşümü nasıl yönettiğimizi gösterelim. Ardından da Bilişim Vadisi’nde ağırlayalım ve Türkiye’nin geleceğini gösterelim. Bilişim Vadisi, Türkiye’nin en büyük tematik teknoparkı olarak bizim dijital dönüşümü yönetme vizyonumuzun en önemli destek noktalarından birini teşkil ediyor. Biz dijital dönüşüm süreçlerini, projelendirmeden danışmanlığa, yazılımdan robotiğe uçtan uca çözümlerimiz ile bir bütün olarak değerlendiriyor ve işletmelerinizi, ülkemizin dijital dönüşümünde sektöründe öncü kuruluşlar olarak yeniden yapılandırıyoruz.