Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde, 14-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Elektrik Elektronik Mühendisliği Kongresi (EEMKON) kapsamında gerçekleştirilen Dijital Dönüşüm ve Uygulamaları panelinde sektörün önde gelen firmalarının yetkilileri dijital dönüşümü tartıştı.

Oturum başkanlığını Deutsche Messe Türkiye Proje Satış ve İş Geliştirme Direktörü Murat Bayazıt’ın yaptığı Dijital Dönüşüm ve Uygulamaları paneline Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Endüstriyel Otomasyon İş Birimi Başkan Yardımcısı Esin Gül, Trio Mobil CEO’su Nevzat Ataklı, Oppent Türkiye Genel Müdürü Dr. Özgür Salih Mutlu ve Pilz Türkiye Genel Müdürü & ENOSAD Başkan Yardımcısı Yavuz Çopur katıldı.'

Birbirinden önemli dijital dönüşüm projelerinin videolar ile gösterildiği yoğun ilgi gösterilen panele 100'ün üzerinde profesyonel ziyaretçinin katılırken özellikle sokak röportajları büyük beğeni gördü.

BU BİR SANAYİ DEVRİMİ DEĞİL, SANAYİ EVRİMİ!

Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Endüstriyel Otomasyon İş Birimi Başkan Yardımcısı Esin Gül, “IDC’nin raporuna göre 2020 yılında şirketler gelirlerinin yüzde 30’unu dijital kaynaklardan elde edecek. Bununla birlikte 2020 yılı sonlarına doğru şirketlerin yüzde 60’ı, yatırım alanlarının IoT platformları olduğuna karar verecek. Her bir dijital dönüşüm projesi, istihdama büyük katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

"YERLİ YAZILIM ŞART"

Trio Mobil CEO’su Nevzat Ataklı, “Firmalarımızın dünya ile yarışmasını sağlayacağız. Bunun için yerli yazılım ve donanımlar üretiyoruz. Dünya ile rekabet için yerli çözümler şart. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin ilk Endüstri 4.0 ve IoT Ar-Ge Merkezimiz ile 30’dan fazla ülkeye yerli yazılım ve donanım ihracatı gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

"KARANLIK FABRİKALARA GİDEN YOLDA OTONOM SİSTEMLER ÖNEMLİ"

Oppent Türkiye Genel Müdürü Dr. Özgür Salih Mutlu, “Dijital dönüşüm projeleri için öncelikle firmaları çok iyi analiz ediyoruz. İhtiyaçları doğrultusunda esnek proje çözümleri sunuyoruz. Dünyada her yıl otonom sistemlere ihtiyaç artmakta. Bu doğrultuda, dijitalleşmenin başında otonom sistemler büyük önem arz ediyor. Beden gücüyle yapılan işler artık AGV sistemleriyle daha hızlı ve güvenli sağlanmakta.” şeklinde konuştu. 

"BUGÜN NEREDEN KAZANIYORSANIZ, YARIN AYNI YERDEN KAZANAMAYACAKSINIZ!"

Pilz Türkiye Genel Müdürü ve ENOSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Çopur, “Güney Kore'yi düşünün. Aradan geçen 60 senede neler değişti. Bugün nereden para kazanıyorsanız, yarın aynı yerden para kazanamayacaksınız. Çalışanların sahiplenmediği hiçbir dijital dönüşüm projesi başarılı olamaz, çünkü çalışmaya başladığımız her projede öncelikle işimiz insan kaynağı ve organizasyon yapısı.” şeklinde konuştu.

REKABET EDEBİLMEK İÇİN DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART

Deutsche Messe Türkiye Proje Satış ve İş Geliştirme Direktörü Murat Bayazıt, “Özellikle makine sektörü için dijitalleşme çok önemli. Dünya markalarıyla rekabet edebilmek için, ürettiğiniz her bir makinenin bağlanabilir ve izlenebilir olması şart. IoT yatırımları bu anlamda makine üreticilerimiz için büyük gereksinim.” şeklinde konuştu.