Dijital dönüşümün hızlandırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve Dünya Ekonomi Forumu (WEF) iş birliğiyle kurulan "Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi"nin açılışı törenle gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Klaus Schwab’ın birer video mesajı ile katıldıkları açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağları Genel Müdürü Murat Sönmez katıldı.

Bakan Varank, merkezin dünyadaki 9, Avrupa'daki 2 merkezden biri olduğunu söyledi.

"ÜRETİCİSİ YAPACAK YOL HARİTALARIMIZ HAZIR"

MESS'in Bakanlık öncülüğünde WEF Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı'na katıldığını dile getiren Bakan Varank, pandeminin dijital dönüşümün önemini artırdığına, birçok risk ve fırsatı beraberinde getiren yeni dönemde ülkelerin yol haritalarını belirleyerek iç dinamiklerine göre yeni refleksler geliştirdiğini ifade etti.

Bakan Varank, birçok ülkenin Covid-19 ile birlikte gündemine aldığı yerlilik, millilik, teknolojik dönüşüm kavramlarını, "2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nin merkezine koyduklarına dikkat çekerek Türkiye'nin potansiyeline vurgu yaptı ve bu anlamda Türkiye'nin teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek, kritik teknolojilerin pazarından ziyade üreticisi haline getirecek yol haritalarının hazır olduğu bilgisini verdi.

"GÜÇLÜ ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİNE İHTİYAÇ VAR"

Dijital dönüşümün sağladığı rekabetçilik avantajından en üst seviyede yararlanabilmek adına güçlü uluslararası iş birliklerine gereksinim olduğunu, bu bağlamda Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'nin anahtar bir rol üstleneceğini kaydeden Bakan Varank, "Burada, kamu, özel sektör, üniversite ve STK iş birliğiyle başta sanayimiz olmak üzere dijital dönüşümü hızlandıracak politikalar ve projeler geliştireceğiz. Dünyadaki eğilimleri ilk elden takip ederek, önde gelen akademisyen, girişimci ve teknoloji şirketleriyle doğrudan bağlantı kuracağız. Merkezimiz hem Türkiye özelinde projeler tasarlayacak hem de yapacağı pilot uygulamalarla kamuya mevzuat önerilerinde bulunacak." dedi.

"HEDEFİMİZ, 2 BİN KOBİ'NİN DİJİTALLEŞMESİNİ SAĞLAMAK"

"KOBİ'lerin Dijital Dönüşümünü Hızlandıracak Endüstriyel Nesnelerin İnterneti Projesi"ni ekim ayında başlattıklarını ifade eden Bakan Varank, hedeflerinin 2 bin KOBİ'nin dijitalleşme süreçlerinin tamamlamasını sağlamak olduğunu, projenin çıktılarını da destek ve teşvik sistemini geliştirirken kullanacaklarını belirtti.

Bakan Varank, Merkezde gerçekleştirecekleri ilk etaptaki projelerin bile Türkiye'nin 4'üncü Sanayi Devrimi'ndeki rolüne önemli katkılarda bulunacağının altını çizerek, yeni dönemde planladıkları bütün adımları Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla attıklarını söyledi.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı hayata geçirilmesi, Sanayileşme İcra Komitesinin ve Yapay Zeka Enstitüsü'nün kurulması, MEXT Teknoloji Merkezi'nin açılışı, Model Fabrika kurulması gibi çalışmaları anımsatarak, bu noktada insan kaynağının önemine dikkat çekti.

"KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRACAK"

 Dünya Ekonomik Forumu aracılığıyla Türkiye ile uzun vadeli iyi ilişkiler sürdürüldüğünü belirten WEF Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab, merkezin kurulmasında önemli olan noktanın kamu-özel sektör iş birliğinin artırılması olduğunu dile getirdi. 

Türkiye'nin de uluslararası girişim ağına girmesinin değerli olduğunu kaydeden Schwab, "Söz konusu merkez, hükümetlerin şirketlerle ve özellikle sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerini artırmak için kullanılıyordu. İstanbul'daki merkez de bu iş birliğinin temsilcisi olacak ki bu da bizim forumumuzun varlık sebebi." şeklinde konuştu.

"DOĞRU YÖNETENLER ÖNE GEÇECEK"

Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı Genel Müdürü Murat Sönmez, Dördüncü Sanayi Devrimini doğru yöneten ülkelerin diğer ülkelere göre çok daha hızlı ilerleme kaydedeceğini söyleyerek, "Bunun getirdiği fırsatlar ve sorunlar çok boyutlu gelişiyor. Getirdiği fırsatları hızlandırmak ve insan odaklı çözümleri sağlamak amacıyla Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezlerinin temelini 2017'de San Francisco'da attık. Türkiye'de bugün resmi açılışını yaptığımız Merkezimiz, Avrupa'da 2'nci ve dünyada da ilk 10 merkez arasında bulunuyor." ifadelerini kullandı.

MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise, MESS'in, WEF Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı'na katılmasıyla beraber, söz konusu alanda Türkiye'nin fikir önderleri arasında yer aldığını, dijital dönüşümün küresel bilgi zincirinde, trenin vagonlarından biri değil, sürecin lokomotifi olduklarına vurgu yaptı. (AA)