Dijital dönüşümün yaşamı kolaylaştırmaya yardımcı olduğunu kaydeden CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, bu dönüşümün insanların işini elinden alacak bir tehdit unsuru olarak görülmemesi aksine bir fırsat olduğunu vurguladı.

"SANAYİ 4.0'IN ÖNCELİĞİ İNSAN KAYNAĞI"

Yapay zeka başta olmak üzere robotik otomasyondan nesnelerin internetine, siber güvenlikten 5G teknolojisine kadar yeni teknolojiler insan hayatının her alanında etkin olurken, Bizel günümüzde insanların dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi adına bir kültürün yaratılması gerekliliğine dikkat çekti.

Dijital dönüşümün teknolojik dönüşümden ziyade kurum ve kuruluşların insan, iş süreçleri ve teknoloji odağında gerçekleştirmesi gereken bütüncül bir dönüşüm olarak ele alınmasının önemine değinen Bizel, Sanayi 4.0’ın önceliğinin insan kaynağı olduğunun altını çizdi.

Genç ve dinamik bir nüfusu bulunan Türkiye'nin geleceğin inşasında gençleri sanayinin dijital dönüşümü ihtiyaçları çerçevesinde yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Bizel, "Böylelikle yeni dünya düzeninin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek iş gücüne sahip olma fırsatını değerlendirebilir ve oluşan yeni iş olanaklarıyla gençlerimize istihdam imkânı sunarak ekonomiye katma değer sağlayabiliriz" dedi.

"HABERLEŞME SİSTEMLERİNİN BANT GENİŞLİĞİ ÖNEMLİ"

Söz konusu dönüşümün en temel unsurlardan birinin endüstriyel haberleşme olduğunu işaret eden Bizel, başarılı bir dönüşüm için üretim tesislerindeki robotlar da dahil olmak üzere bütün makina ve sistemlerin birbirleriyle çok hızlı ve kesintisiz olarak haberleşmesinin kritik önem arz ettiğini dile getirdi.

Dijital fabrikalarda pek çok verinin, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf olarak görüntülenmesini sağlamak üzere paylaşıldığını belirten Bizel, sürecin başarılı olmasında haberleşme sistemlerinin bant genişliğine dikkati çekti.

"GERÇEK ZAMANLI DİJİTAL İKİZE İMKAN VERİYOR"

Bu kapsamda CLPA'nın CC-Link IE TSN, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıktığını aktaran Bizel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi aynı zamanda işletmelerin süreçlerinin iyileştirilmesine ve rekabet gücünün arttırılmasına katkıda bulunuyor. Farklı teknolojilerle birlikte kullanıldığında ise fiziksel ve sanal makinaların performansına ilişkin yüksek kalitede gerçek bilgilerin aktarılması için verimli ve güvenilir bir ağ görevi görerek son derece doğru ve duyarlı bir gerçek zamanlı dijital ikiz oluşturma olanağı sağlıyor"