RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisinin, azalan maliyetleri ve varlık takibini kapsamak üzere, dünya çapındaki demiryollarının öngörülü bakım ve denetimi için önemli faydalar sağladığını vurguluyor.
RAYDAN ÇIKMALARIN MALİYETİ 800 BİN AVROYU GEÇİYOR
Avrupa demiryollarında her sene birçok raydan çıkma vakası meydana geliyor.
Raydan çıkma oluşumlarını ve etkisini azaltmak için geleceğin demiryolu taşımacılığı sisteminin geliştirilmesini amaçlayan ve AB 7. Çerçeve Programı Araştırma Projesi olan D-RAIL, her raydan çıkma olayının maliyetinin ortalama 800 bin avrodan fazla olduğuna dikkat çekiyor.
Kazaların başlıca sebeplerinin; tekerleklerin, dingillerin ve askıların aşınmaya bağlı devre dışı kalması ve yanlış yükleme olduğu bildiriliyor.
SORUNU ÖNLEMEK İÇİN BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILIYOR
Raylı taşıt sahipleri, milyonlarca avroya mal olan bu kritik sorunun önlenmesi amacıyla denetim sistemleri ve öngörülü bakıma yönelik büyük yatırımlar gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda dingil yükü vericileri (ALC = Axle Load Checkpoint, ALC), sıcak dingil yer tespit sistemleri (HABD = Hot Axle Box Detector), yol tarafındaki tren denetleme sistemleri (WTMS = Wayside Train Monitoring Systems) veya yüksek çözünürlüklü kameralar ya da ultrasonik sensörler gibi ray boyunca karmaşık altyapılara ihtiyaç duyuluyor.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KISIM ÖNCEDEN TESPİT EDİLİYOR
Halihazırda söz konusu sistemler yıllardır kullanılıyor, ancak bu noktada RFID teknolojisi nasıl bir katma değer oluşturabilir?
Bunun için trenin tüm vagonlarına UHF-RFID transponder’leri yerleştiriliyor, tren denetleme sistemine ise WTMS-RFID okuma cihazlarının kurulumu yapılıyor. RFID Transponder’inin ilave bilgileri, kritik ölçüm değerleriyle tekerlek setleri, frenler, dingiller, askılar ve özel araçlar arasında bir köprü oluşturuyor.
Bu sayede söz konusu teknolojiyle, hangi özel tren kısmına bilhassa dikkat edilmesi gerektiği önceden saptanıyor.
SAĞLADIĞI DİĞER AVANTAJLAR NELERDİR?
Bu teknolojinin; bakım maliyetlerinde azalma, yüksek maliyetli acil durum bakımında azalma ve raylı aracın durumu ile ilgili gerçek zamanlı bilgiler sayesinde daha iyi planlama olmak üzere farklı avantajları da bulunuyor.
Ayrıca raylı araçların daha yüksek uygunluğu ve çalışma sırasında daha iyi güvenilirlik de teknolojinin sunduğu avantajlar arasında yer alıyor.
SICK ürün ve çözümleri ile ilgili daha fazla bilgi için blog sayfasını ziyaret edin:
https://www.sick.com/tr/tr/neden-demiryollarnda-rfd-kullanlyor/w/blog-rfid-railroads/