Coşkunöz Holding bünyesinde bulunan ve presli sac parça üretimi gerçekleştiren Coşkunöz Metal Form (CMF), otomotivde dijital dönüşüm alanında önemli bir uluslararası iş birliği gerçekleştirdi.

Firma, XCEED projesi ile dijitalleşme yolculuğunda uluslararası arenada önemli bir adım atmış olacak.

PARÇALARIN UYGUNLUĞU GERÇEK ZAMANLI TAKİP EDİLECEK

Groupe Renault ve IBM iş birliğiyle geliştirilen XCEED (eXtended Compliance End-to-End Distributed- Uçtan Uca Dağıtık Genişletilmiş Uygunluk) blok zinciri çözümü projesiyle, CMF tarafından gönderilen ve araçlara monte edilen binlerce parçanın uygunluğu neredeyse gerçek zamanlı olarak takip edilebilecek.

İLK KEZ TÜRKİYE'DE DE UYGULANACAK

Projenin ortakları, projenin Renault'nun Fransa’daki Douai tesisinde başarıyla test edildiğini ve paydaşların bu tesis ile Türkiye'deki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları ve İspanya Palencia’daki tesislerinde ilk kez uygulanacağını açıkladı.

Çözümün halihazırda, dünya çapında lojistik zincirinin her aşamasında her büyüklükteki OEM ve tedarikçilerin kullanımına açık durumda olduğu bildirildi.

HATA ORANLARI AZALTILACAK, TÜM EKOSİSTEMİ KAPSAYACAK

Tüm Avrupa otomotiv ekosistemini kapsayacak proje aracılığıyla, sektörle ilgili güncel yönetmeliklere uygun olarak müşteri kalite beklentilerinin hızlı bir şekilde karşılanması amaçlanıyor. 

Proje ile blok zinciri teknolojisi kullanılarak araçların üretiminde kullanılan tüm parçaların uygunluk bilgisi, sistemi kullanan tedarik zinciri genelinde paylaşılıyor. Böylece çok uluslu şirketlerden KOBİ’lere kadar tedarik zincirinin her bir parçasıyla eş zamanlı ve güvenilir veri paylaşımı yapılabiliyor ve otomotiv sektörüne bilgiye erişim ve uçtan uca izlenebilirlik anlamında önemli katkı sağlanıyor.

Bulut tabanlı proje ile çevik bir yapıya kavuşan üretim takip sistemi sayesinde bir otomobili oluşturan tüm parçalar takip edilip olası bir hataya erken müdahale edilebilecek. Böylece hata sayısı ve hatalardan kaynaklanan maliyet de düşecek yanı sıra üretim hattı ve stok takibi kolaylaşacak.

"DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUMUZU GLOBALE TAŞIYORUZ"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CMF Genel Müdürü Barış Murat Karaadak, sektörün önde gelen dijitalleşme hareketlerinden olan projenin kurucu ortakları arasında yer almanın heyecan verici olduğunu ifade etti.

Geleceğin, dijital ve yalın teknolojik dönüşümlerde olduğunu bildiklerini ve bu denli büyük çaplı uluslararası bir projenin içinde ilk kurucu üye olarak yer almanın sorumluluğunun farkında olduklarını kaydeden Karaadak, söz konusu global projenin, firmalarının dijitalleşme vizyonu ve yolculuğunda önemli bir adım olacağına inandıklarını belirtti.

"AB'DE İŞ OLANAKLARINI ARTIRACAK"

Projenin Avrupa Birliği yasalarına uyum açısından da önem taşıdığına dikkat çeken Karaadak, “Özellikle Avrupa’da hızla otonom ve elektrikli araçlara dönüşümün yaşandığı otomotiv pazarında, AB ürün yönetmelikleri de güncelleniyor ve üreticilerden beklentiler ağırlaşıyor. Proje sayesinde  kullanılan parçaların,  tedarik zincirinin her aşamasındaki uygunluk ve detay bilgilerine hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılabileceğiz." diye konuştu.

Bu sayede birçok alanda büyük tasarruf elde edileceğini ifade eden Karaadak, bu öncü oluşumda Avrupalı oyuncularla birlikte ve kurucu olarak yer alarak farklı fırsatlar da yakalayabileceklerini söyledi.