MCS Group, 11 kralbet Aralık Çarşamba günü SIEMENS Kartal binasında düzenlemiş olduğu ''Endüstri 4.0 ve Mindsphere'' etkinliğinde Endüstri 4.0 ve Dijitalizasyon’un evrildiği noktadan başlayarak, uygulamalarını, bulut platformu Mindsphere çözümünü ve tümleşik dijitalizasyonu anlatan canlı demo uygulamalarını paylaştı. 

Etkinlikte, MCS Group Genel Müdürü Adem Kayar, “Endüstri 4.0 ve Dijitalizasyon” konulu konuşmasında özellikle MCS Group bünyesinde sunulan çözümlerden bahsederken, İbrahim Erkan Yaman, “Siemens’in Endüstriyel Bulut Platformu: Mindsphere” konulu bir sunum yaptı. Özkan Kayacan’ın “Endüstri 4.0 Uygulamaları ve CodeMaster Canlı Demosu”nu paylaştığı sunumu ise tam bir ilgi odağı oldu. Tümleşik Dijitalizasyon kurgusunun robota iş emri verildiği andan itibaren canlı olarak anlatıldığı ''CodeMaster Canlı Demo'' seti büyük ilgi gördü. MCS Group Genel Müdürü Adem Kayar, bu tür etkinliklerin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini ve söyledi. 

Adem Kayar, “Tüm cihazları endüstriyel network üzerinden bağlayarak anlık okuyor robotla telegram üzerinden haberleşiyoruz. Birleşik dijitalizasyon için her bir sistemde kullandığım cihazın akıllı, haberleşebilir, verileri alınabilir olması ayrıca anlık bunu yazabilen bir cihazımızın olması gerekiyor” dedi. 

Kayar, "Eğer biz tümleşik dijitalizasyon ile robota eğer iş emri verebiliyorsak o zaman biz esnek üretimden bahsedebiliyoruz. Klasik uygulamalarda robota standart olarak ‘Şu ürünü alacaksın. Buraya bırakacaksın’ şeklinde komut öğretip hep aynı şeyi yaptırabilirsiniz. Biz ise  farklı bir iş emri geldiği zaman robotun ne yapması gerektiğini de söyleyebiliyoruz. Üst tarafta, yapay zekanın koştuğu, algoritmalarla süreçleri akıllı hale getirdiğimizde, işte o zaman fabrikamız da akıllı hale gelecek. O yüzden o tümleşik dijitalizasyona önem veriyorum yoksa klasik otomasyon uygulamaları zaten yıllardır yapılıyor" şeklinde konuştu.  

"ÜRÜN YAŞAM ÖMÜRLERİ KISALDI"

Adem Kayar, hızlı tasarım ve üretim ile ürünlerin piyasaya sürülme zamanlarının giderek kısaldığını kaydederek, “Tasarım yapıldığı an mekanik tasarım yapıldığında o yapılan mekanik tasarımın üretime geçme süresi 24 saat içerisinde üretime geçiyorsunuz. Siemens‘in PLM Product Lifecycle Management yazılımları ile gerekli tüm süreçleri kontrol etmek mümkün. Mekanik tasarımı yaptığınızda artık simülasyon yapmadan üretime geçmiyorsunuz. Sanal simülasyon ile tüm hataları görüyor, hata varsa direkt soft üzerinden revize ediyor, onay verdikten sonra üretime gönderiyorsunuz. Bu yazılımlar sayesinde 3 - 5 ay uğraştığınız süreçler, 24 ya da 48 saate kadar düşürülebiliyor. Günümüzde ürünün yaşam ömrü çok kısaldı; ürün piyasaya çıktıktan sonra belki 6 ay sonra piyasadan yok oluyor. O yüzden ürünü kısa sürede piyasaya sürüp para kazanıp yeni bir ürün üretmeniz lazım ki süreci yönetebilesiniz” dedi.