IoT Türkiye tarafından gerçekleştirilen “Kahve Sohbetleri” etkinliğine katılan CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, 5G teknolojisi ve IoT çözümlerinin gelecekteki rolü ve endüstriyel dönüşümdeki etkisinin yanı sıra CLPA’nın en yeni teknolojisi CC-Link IE TSN’nin üretime sağlayacağı faydaları katılımcılarla paylaştı. 

ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK

"100 KAT DAHA HIZLI HABERLEŞME SAĞLANABİLECEK"

Bizel, 5G'nin endüstriyel dönüşümdeki belirleyici rolünün altını çizerek “Bugün dünyanın birçok ülkesinde dijital dönüşümün ve sanayinin dördüncü evresinin başrolünde 5G teknolojisi yer alıyor. Bu teknoloji, bizim en büyük hayalimiz olan fabrika içerisindeki nesnelerin bağımsızca hareket edebilmesi ve hareketi esnasında çok daha hızlı haberleşebilmesini mümkün hale getiriyor. 5G’nin bu kadar heyecan verici olmasının temel sebeplerini ise hem 4G’ye göre 100 kat daha hızlı hem de haberleşme teknolojisinin yarattığı gecikmeyi önlemesi olarak sıralayabiliriz. Üstelik özel bir kodlama sistemiyle haberleşmedeki gürültüyü minimize ederek önemli bir sorunun da çözülmesini sağlayacak.” dedi.

"TÜM SEKTÖRLERDE DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK"

Türkiye’de ve dünyadaki endüstri ve imalat sektörünün köklü değişimini 5G teknolojisiyle yaşayacağını ifade eden Bizel, sözlerine şöyle devam etti:

“İnsanların yaptığı emek ve iş gücü gerektiren işleri yapabilecek robotlarımız ve makinelerimiz var. Fakat karar verme ile ilgili süreçler de işin içine girince yüksek kapasitede bilgi işlem ihtiyacı ortaya çıktı. Mevcut şartlarla çok yüksek kapasitede bilgi işleme süreçlerini ve verilerini fabrika içinde yapmanız mümkün olmayabiliyor. Bu noktada, artık robotlara veya makinelere insanın davranışlarını yüklemeye çalışıyoruz ve insan gibi tepki vermelerini bekliyoruz. Tam burada ise 5G teknolojisine büyük iş düşüyor. 5G teknolojisi endüstride insanların günlük hayatlarında kullanacaklarından daha fazla yetkinlikte bir uygulama alanı bulacak. Çok uzaktaki bir robotla daha hızlı bir şekilde ve daha hızlı bir bant genişliğinde çalışmamız mümkün olacak. Robotun fabrika içinde binlerce nesne ile aynı anda haberleşmesine olanak sunan büyük bir kapasite hattı sağlayacak. 5G teknolojisiyle birlikte fabrikaların içinde mevcut birçok kablolu iletişim sürecinden vazgeçeceğimizi öngörüyoruz. Siber fizik teknolojileri kullanarak insanın algılarını ve zekâsını taklit ederek harekete geçen ve karar veren robotlar hayal ediyoruz. Ayrıca 5G sayesinde tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilecek ve şekil değiştirecek mekanik yapılardan bahsetmeye başlayacağız.’’

"DİJİTAL İKİZ OLUŞTURMA İMKANI VERİYOR"

Üretimde düşük maliyet, zaman tasarrufu ve yüksek verimlilik sağlayan ve CLPA’nın en yeni teknolojisi olan CC-Link IE TSN’nin, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olduğunu aktaran Bizel, “CC-Link IE TSN teknolojisi; gıda, ilaç, beyaz eşya, otomotiv ve bina otomasyonu gibi pek çok farklı sektörde makina ve proses kontrolü için ideal çözümler sunuyor. Söz konusu çığır açıcı sistem, farklı teknolojilerle birlikte kullanıldığında fiziksel ve sanal makinaların performansına ilişkin yüksek kalitede gerçek bilgilerin aktarılması için verimli ve güvenilir bir ağ görevi görüyor. Bu sayede, son derece doğru ve duyarlı bir gerçek zamanlı dijital ikiz oluşturma olanağı sağlıyor. Ayrıca, üretimde düşük maliyet, zaman tasarrufu ve verimlilik artışı gibi birçok avantajı da bulunuyor.” diyerek sözlerini noktaladı.