Çizgi Teknoloji Endüstriyel Bilgisayar, Otomasyon ve Veri Toplama Sistemleri Satış Yöneticisi Abdulrahim Karabiber, yakın dönemde gerçekleştirdikleri Endüstri 4.0 projesinde müşterilerine üretim yönetim kioskları, andon ekranlar ve yatay totemler konumlandırdıklarını, müşterinin doğru ürünü alabildiğine emin olması için demo çalışmaları yapıldığını açıkladı. Müşterilerin ihtiyaçlarını doğru analiz edip, demo çalışmaları yaptıktan sonra projeyi gerçekleştirdiklerinde karşılıklı memnuniyet içeren bir proje süreci geçirdiklerini kaydeden Abdulrahim Karabiber sorularımızı şöyle yanıtladı. 

ÇİZGİ TEKNOLOJİ’NİN ENDÜSTRİ 4.0 VİZYONU NEDİR?  

Araştırmacı, yenilikçi ve güncel endüstri piyasasının ihtiyaçlarını analiz ederek üretim yapan bir firmayız. Endüstri 4.0’a dönüşüm sürecinde müşterilere çözüm olacak ürünler üretiyor ve bir yönüyle bu süreçte donanım tedarikçisi oluyoruz. Projelere özel çözümler geliştiriyoruz. Araştırmaya ve gelişime önem veren bir firma olarak, ülkemizde bu dönüşümün başlamış olmasından çok memnunuz. Çizgi Teknoloji olarak Endüstri 4.0’da ülkemiz sanayisinin adaptasyonunu hızlandıracak çözüm ve ürünler üreteceğiz.

ENDÜSTRİ 4.0 YATIRIMLARINA SİZCE NEREDEN BAŞLANMALI, NE TÜR MODERNİZASYONLAR VE YATIRIMLAR YAPILMALI? 

Endüstri 4.0’da ana mantık firmanın tüm yönleriyle datasının toplanabilir ve değerlendirilebilir hale getirilmesidir. Bu kapsamda dönüşümde ilk yapılan hamle veri toplama projeleri olmaktadır. Yaptığımız analizlerde üretimde gerçekleşen hatalar ve analizi yapılmamış verimsiz çalışmalar ciddi kayıplara neden olmaktadır. Bu sebeple dönüşüme üretim sahasından başlamanın oldukça verimli olacağı kanaatindeyiz. Üretimde yapılacak ilk modernizasyon da üretim hattında bulunan bütün birimlerden datayı toplayıp, analiz etme imkanını verecek yatırımlar olacaktır. 

ÇİZGİ MÜHENDİSLİK, TÜRK SANAYİCİLERİNE NE TÜR ÇÖZÜMLER VE HİZMETLER SUNUYOR? 

Biz firmalara operatör paneli olarak kullanabilecek endüstriyel panel bilgisayarlar, veri izlemeye yönelik endüstriyel monitörler, videowall sistemleri ve üretim yönetimi yapılabilecek kiosklar üretiyoruz. Aynı zamanda firmanın projesine özel donanım çözümleri de sunabiliyoruz. 

2019 YILINDA ÖZELLİKLE HANGİ SEKTÖRLERE ODAKLANACAKSINIZ? 

Endüstri 4.0 dönüşümü öncelikle hata toleransı düşük ve ürün kalite oranı yüksek seviyede olan üreticilerde başlayacaktır. Zira bu firmalarda hatanın bedeli çok daha ağır olmaktadır. Bu kapsamda otomotiv, otomotiv yan sanayi, makina üreticileri, her türlü yedek parça üretimi yapan üreticiler ve elektronik ürünlerin üretimini yapan firmalar odağımızda daha fazla yer alacaktır. Aynı zamanda yeniliğe ve kaliteye önem verdiğine inandığımız her firma odağımızda olacaktır. 

ENDÜSTRİ 4.0 ODAKLI YATIRIMLARA VE UYGULAMALARA ÖRNEK OLABİLECEK BİÇİMDE GELİŞTİRDİĞİNİZ PROJELERİ ANLATIR MISINIZ? 

Son yaptığımız Endüstri 4.0 projesinde firmaya üretim yönetim kioskları, andon ekranlar ve yatay totemler konumlandırdık. Ürünler, projede yer alan yazılım firmasının istekleri ve müşterinin taleplerine optimum çözümler sunacak şekilde üretildi. Müşterinin doğru ürünü alabildiğine emin olması adına demo çalışmaları yapıldı böylece proje bitiminde herhangi bir sürpriz yaşanmasının önüne geçilmiş oldu. Endüstri 4.0 konusunda yazılım çözümleri sunan firmaların güncel taleplerini dinleyerek yenilikçi ürünler geliştirmeye önem veriyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru analiz edip, demo çalışmaları yaptıktan sonra projeyi gerçekleştirdiğimiz için karşılıklı memnuniyet içeren bir proje süreci gerçekleştirmiş oluyoruz.